• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
B0bi - специалист
пон юни 24, 2024 11:04 pmDMN написа:
При този вид трипроводна инсталация си остава опасността от електрически удар за човек, при който ДТЗ няма да сработи. Това ще стане при отпадане само на нулата някъде по-напред - например в електромерното табло. Тогава ще се получи офазяване на корпуса на бойлера при включването му, ако има и други уреди заземени по този начин, ще се офазят и те.
Но този удар няма да е смъртоносен! ... освен ако ДТЗ не е електронна.
DMN - майстор
Stern99 написа:
но каква е вероятността това да се случи?
Е, сега колко е вероятността не мога да кажа.
Наскоро по нашия край имаше силна буря с паднали клони, дървета и накъсани проводници.
И това го забелязвам като сериозен проблем, защото енергото след електромера не го интересува дали има клони застрашаващи проводниците, това си е грижа на собственика на къщата, но много хора не го правят, и ей ти на пример за скъсана нула и останала фаза след електромерното табло на улицата.
Не съм против ДТЗ, но при такава трипроводна инсталация това е случай, при който ДТЗ няма да сработи при допир до вече офазения уред, дори и токът да е повече от 30 милиампера.
А защо според B0bi хващането на офазена част от електрически уред и стъпил на земята не е опасно, дори смъртоносно, това той да каже.
kozl - майстор
Срещнах електричери да залагат ДТЗ на съществуваща двупроводна инсталация. Според тях така е по-безопасно отколкато да се ползва нулата преди ДТЗ като защитен проводник :?
Обаче не полюбопитствах дали зануляват контактите.
mika - специалист
вт юни 25, 2024 7:51 amDMN написа:
Не съм против ДТЗ, но при такава трипроводна инсталация това е случай, при който ДТЗ няма да сработи при допир до вече офазения уред, дори и токът да е повече от 30 милиампера.
Грешно!
Въпреки че на входа на ДТЗ няма нула, при утечка тя ще сработи.
DMN - майстор
mika написа:
Въпреки че на входа на ДТЗ няма нула, при утечка тя ще сработи.
Точно по схемата дадена по-горе и отпадане на нулата на входа на таблото, ДТЗ няма да сработи.
Проследи внимателно пътя на фазата и виж как преминава през двата полюса на ДТЗ и къде излиза, когато няма нула.
Къде е разликата в токовете на двата полюса на ДТЗ, при описаната утечка при допир?
mika - специалист
Понякога един експеримент казва много повече, отколкото сложната теория.
Вземете ДТЗ и на входа свържете само фаза, а на изходите нагревателен елемент, така че през него да мине фазата и да я прехвърли на неутралния изход на ДТЗ.
После направете утечка след ДТЗ и споделете какъв е бил резултата.
DMN - майстор
mika написа:
После направете утечка някъде на изхода и споделете какъв е бил резултата.
Никакъв експеримент не е нужен.
Явно не ме разбирате. Там е работата, че не е на изхода на ДТЗ утечката, за която говоря.
Пак вижте схемата и дългия път на фазата до корпуса на уреда(в случая бойлер), когато липсва нулата при включен бойлер.
Жълтозеленият проводник и нулевия проводник през нагревателя на бойлера се офазяват, а от там и корпусът. А какво става когато хванем корпуса? Дори и 1А да е утечката към земята - ще сработи ли ДТЗ?
mika - специалист
Ако имате предвид, че прекъсването на нулата не е след нулевата шина и кръгът се затваря сте прав, но нали за този вариант сложихме реле за фазов контрол и контактор на входа на таблото?
Последна промяна от mika на вт юни 25, 2024 11:52 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
Еее, щом е така, вече може :-D .
На вилата съм си сложил една напреженова защита, която също изключва фазата при липса на нула.
Но там инсталацията е двупроводна занулена.
:partyman:
mika - специалист
Изглежда накрая разбрахме кой за какво говори.
:partyman:

P.S. От друга страна, релето или контактора винаги могат за залепнат, така че...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Прекъсва ли се нулата при монтаж на ключ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: