• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
вт дек 12, 2023 9:22 amivanovbg написа:
Всичко зависи от въздействието и времето за което му въздействаш.
Докато не тръгнеш да мериш на жицата ток няма. Поне аз не съм го видял :-D Но като тръгнеш да мериш ти въздействаш на тази жица и резултата може те лъже.
Отделно за някакъв интервал от време тока винаги е прав, за друг интервал от време е постоянен. За трети интервал на въздействие/мерене е променлив.

Та затова е толкова сложно. :partyman:
Много по сложно е без абстракция :roll:
Оно времето е във въздействието, разкъсва ги абстракцията.
Киррил - специалист
вт дек 12, 2023 9:33 amivanovbg написа:
вт дек 12, 2023 6:33 amТрифон П.Трифонов написа:
вт дек 12, 2023 12:25 amivanovbg написа:
И за да приключим темата:
.....контактори по схемите от нета.
Баси обобщението! Ножичка за лентичката, да открием генераторния сезон?
Или първа копка за заземителния кол.
https://www.google.com/search?q=%D1%83% ... gM&vssid=l
Контакторите от нета ли да ги събират или са си в шалтерите/таблата?
Ти да не си бил комсомолски или партиен секретар, че реши да даваш финал на темата?
Естествено трябва да почнеш с първата копка за кола. На всяка схема и/или шалтер,предпазител, защита... дето има в нета пише къде се връзва фазата и нулата с съответните цветови означения. На генератора нямаш фаза дорде не заземиш единия кабел от генератора. Следователно не можеш да изпълниш нарисуваната схема. Мисли малко преди да пишеш. :partyman:
То за да се мисли, си трябва малко акъл. :partyman:
Всички тези изводи които правите за всякакви типове генератори ли важат - включително за инверторните? Динамата са също вид генератори.
ivanovbg - майстор
Естествено, че за всички. Щом не свети фазомера, значи не можеш да определиш фазата и правилното свързване по схемата няма как да се осъществи. Това говорим за свързване на генератор за резервно захранване на къща.
пон дек 11, 2023 9:33 pmhidrazin написа:
пон дек 11, 2023 8:41 pmNikolaay написа:
Имам отделно заземление имам дтз само на бойлера а останалите всички контакти са заземени.
Не си казал едно важно нещо - инсталацията в къщата (предполагам че е къща де) е двупроводна или трипроводна?
пон дек 11, 2023 8:41 pmNikolaay написа:
Имам отделно заземление ...
Какво става със земното където моето земно е свързано със нулата на Ерп то ? Да се рязкъсва ли ?
Ми то досега си е било повторен заземител. Каква е причината да го разкъсваш след като досега си е работило?
И това твое локално заземяване въобще някога измервано ли е?
Абе нещо не ми мязаш на електротехник ама нейсе...
:partyman:
P.S.
пон дек 11, 2023 9:03 pmvalentino76bs написа:
Bobi ти ли си.....
Съвсем логично и аз си го помислих ама ми е през оная работа.
Нека научи неща дето ги няма в тъпия фейс от където се е "образовал"...
Нито съм боби нито друг аз съм си аз.
Не съм казал , че заземлението не е повторител то писал съм че точно такова си е след като е свързано с нулата на ерпто. Нали в началото на темата се коментира че трябва да се разкъсваме нацяло , аз като разкъсвам всичко реално няма да има дали ракъсвам само нулата или заедно нула земя(повторител.
Ел. Техник съм споко не ми е нужно да ти мязам на такъв. Един да постне една схема и да обясни както хората не видях, темата стана от съвсем каша, но разбрах , че трябва да се заземи единия извод на генератора за да се получи нула в извода и след това се действа като все едно сме към ерпто. Верно ли ? Или грешно съм разбрал? И се слагат нужните автоматики ум шалтери и т.н.
hidrazin - майстор
вт дек 12, 2023 11:05 amNikolaay написа:
О.К.
Но не отговори дали инсталацията е дружилна или трижилна.
вт дек 12, 2023 11:11 amhidrazin написа:
вт дек 12, 2023 11:05 amNikolaay написа:
О.К.
Но не отговори дали инсталацията е дружилна или трижилна.
Извинявай, трижилна е , с дтз на бойлера и всички контакти са заземени. Аз купих къщата с готова инсталация.
вт дек 12, 2023 9:33 amivanovbg написа:
Абе Иванов, ти самият мислиш ли, хаха!
Повтаряш свои, че и чужди писания.
Айде леко.-далеко и ти, поне докато не инсталираш един!
Споделих своя, споделих и как съм се справял, с градивна критика само от Козлин. Другите хейтъри, начело с теб- теоретик с въображение, без практика.

Козлин, прекалена тактичност, на място обаче.
вт дек 12, 2023 10:21 amКиррил написа:
То за да се мисли, си трябва малко акъл. :partyman:
Всички тези изводи които правите за всякакви типове генератори ли важат - включително за инверторните? Динамата са също вид генератори.
Киррил, със сигурност си прав- личи от въпросите в многобойните ти теми.
Вече сигурен, мога ли да попитам- къде се ползва динамо за битови нужди, на какво напрежение?
Опасен ли е "правият" (постоянен) ток и от каква граница нагоре?
Нали знаеш защо питам?! Стимулирам ти мисловния процес.
Детето - специалист
вт дек 12, 2023 8:42 amkozl написа:
Е нещата са условни, защото на практика постоянен ток няма или поне аз съм убеден в това.
И аз се чудих защо му е на циганина прав ток в тях, но като продължи разговора да ми обясни и разбрах какво е прав ток.
Та прав ток е от стълба право долу У къщата, без да минава през електромера :-D
Киррил - специалист
вт дек 12, 2023 11:46 amТрифон П.Трифонов написа:
.....................
Опасен ли е "правият" (постоянен) ток и от каква граница нагоре?
Нали знаеш защо питам?! Стимулирам ти мисловния процес.
...............
Наистина съм печен, макар и нескромно да изглежда.
Не виждам смисъл да отговарям, на подобни глупави питания направени от хора, които имат подигравателно отношение към останалите участници в дискусиите и се мислят за "голяма работа" , с голямо не почиващо на нищо самомнение и нарцисизъм. (Терминът нарцисизъм означава любов към себе си и се свързва с ред характерови черти, засягащи собственото възхищение и егоизма. Името е избрано от Зигмунд Фройд, от гръцкия мит за Нарцис, който бил орисан да се влюби в собственото си отражение във водата.)

Прикачен файл:
Snap2144131147.jpg
Прикачен файл:
Snap2144131148.jpg
Прикачен файл:
Snap2144131150.jpg

Според наредба на Министерството на енергетиката за безопасни за човека са дефинирани 50 V за променливо напрежение и 120 V за постоянно напрежение.
5. когато при експлоатацията на уредбата определени тоководещи части трябва да бъдат допирани, за тяхното захранване трябва да се използва безопасно свръхниско напрежение до 25 V променливо или до 60 V постоянно напрежение; за електрически уредби в условия с особена опасност от поражения от електрически ток безопасното свръхниско напрежение може да бъде ограничено до по-ниски стойности;

2. напрежението при допир, което може да се задържи неограничено време, да не превишава 50 V променливо или 120 V постоянно напрежение, а за условия с особена опасност от поражения от електрически ток да не превишава 25 V променливо или 60 V постоянно напрежение;

Това е извадка от :
Наредба № 4 от 14 август 2003 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на електрически уредби в сгради
Обн., ДВ, бр. 76 от 29 август 2003 г., в сила от 29 февруари 2004 г

Изводите можете и сами да си направите........
Постоянния ток предизвиква по-силни и стабилни мускулни контракции и оттам "отскубването" е по-трудно-оттам и възможността за по-дълбоки тъканни изгаряние нараства. Влияе и по-зле на клетъчно ниво и върху невроните.

Мога да продължавам много, но един е казал - "Очи не отварям а ...."
вт дек 12, 2023 2:23 pmКиррил написа:
...
Мога да продължавам много, но един е казал - "Очи не отварям а ...."
Айде няма нужда! Който и да е казал това, той не е злоблив и злопаметен, г-н.......
Мен остави, но отношениетоти към останалите е обидно- едва ли хапват доматки с колците, г-н Месия.

Отношението ти към мен, вероятно е продиктувано от факта, че съм възприел най откровената форма на поведение и прям изказ. На 95% от опонентите не им се нрави това. Останалите 5 уважават, включая и аз самият. Никой не обича да го "рязкат". Има и такива случаи, обаче.
Предпочитам истината в лицето, вместо фалшива усмивка.

Та, виждам не си се стърпял, а плод на това се явяват няколко примера, в които не личи да има източник на какъвто и да е ток. Останалото, за безопасните норми, е всеизвестно на всеки, имащ досег с това чудо Токът. При мен е от "6ти клас", но благодаря от името на непросветените.
Би могъл да продължиш в собствена тема, г-н Киррил. Схема например, за предпочитане собствена, в ползу Форума.

пп. Забравих- пример за динамо, ползвано в бита, което е опасно и трябва да отговаря на цитираните от теб норми. Ако обичаш само.
Евентуално корифеите биха се произнесли как да се ползва, а останалите ще разтягаме масали.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: