• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
пет дек 15, 2023 6:46 pmB0bi написа:
Спирам, щото ...
...не ти стига "багажа". Едно чережче не можа да сложиш и да обясниш какви точно бръмбари ти се въртят.
Пък и вероятно вече си стоплил как си се обАркал и то жестоко.
Така че е добре със спирането че някой мое да ти прочете опасните простотии.
Между другото в едно си прав:
чет дек 14, 2023 9:38 pmB0bi написа:
Ако не знаеш има едни хора дето ще проверят и ще ти издадат нужния документ.
НИКОЙ от органите за контрол от вид "А", "В" или "С" няма да ти издаде такъв документ за малоумната инсталация.
И ние като орган за контрол от вид "А" също НЯМА да ти го издадем.
Та бегай в Русия. Някъде по-към Сибир. Там мое още да е останала от любимата ти и МНОГО опасна система. :lol:
Чао ТИНКИ !
:partyman:
Леко отклонение от негатива, за разведряване.

https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE ... 55922.html

Кой ще забележи нюанси, които биха ни развълнували отново?

А тия как ще се (ни) заземяват?
https://it.dir.bg/tehnologii/pentagonat ... a-energiya
След като вече ни занулиха.
iliya_i - майстор
пет дек 15, 2023 1:34 pmB0bi написа:
чет дек 14, 2023 10:57 pmiliya_i написа:
Потенциалът е относително понятие. Определя се спрямо някаква база. За база се приема потенциала на земята.
Абсолютно понятие е е потенциалната разлика. Нея никой в темата не я отрича.

Та не разбрах какъв апокалипсис вещаеш, ако потенциала на единия край на намотката го изравним с базовия (защото той сам по себе си няма стойност), а другия оставим да има разлика спрямо него.
Не вещая апокалипсис, мечтая за нулеви смъртни случаи или поне колкото може по малко, на хора докоснали "фаза" и с "добър" контакт със земята.
Мога да се съглася, че при заземен край на токоизточник, заземеният се приема (условно), че е с нулев потенциал. Ако вържем другия край, ще го набедим, че той е с нулев потенциал. Предлагам за "онагледяване" да разгледаме постоянно токов източник (да речем 100V). Свързваме със земята минуса и за плюсовия извод казваме, че има потенциал +100V. Обратно - свързваме плюсовия със земя и казваме, че имаме -100V.
При променливо на напрежение казваме само "потенциал", без значение кой от двата е заземен.
НО! Нито един от двата няма потенциал спрямо земята ако никой от двата края не е зазмен. За който и от двата да се пипне, хване човек стъпил бос на мокра земя нищо няма да му се случи. Също като птичка на жицата. Да, човекът ще има (условно) потенциал. През него земята "ще получи" неговия потенциал, но ток няма да протече. Нали това няма да го отречете?
Също - ако пробие към корпус намотката на монофазния генератор и корпусът не е свързан със земята (даже специално е изолиран с тампони), на него ще има потенциал, но не към земя. Ако бос човек се докосне до корпуса му, нищо няма да му се случи. Това така ли е или не е? Появяването на такъв (условен) потенциал на корпуса (изолиран от земя) може да бъде регистрирано и да довежда до изключване/спиране на агрегата. Може или не може?
Въпросите ми са основно към Илия и МамаМу.
Хидразин е освободен да не отговаря.
Ами ситуациите описани от теб са абсолютно същите, както при захранването от ЕРП-то. Ако си решил да пипнеш незаземения край на инсталация със заземен край, проблема си е изцяло твой. Независимо от заземен генератор ли се захранва или от заземена инсталация на енергодоставчик. Аз разлика между тези двете, както си ги описал не намирам.
Ти като си я намерил, би ли ни я обяснил, със схема ако обичаш.
Защото други дадоха схеми, които ти отричаш, без да си дал твоята.
hidrazin - майстор
пет дек 15, 2023 7:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
Леко отклонение от негатива, за разведряване...
Айде Трифоне безплатния ток идва у вас. Само ... трябва да го хванеш. :-D

ЦЪЪЪК

А на ония от SEMP с генератора без гориво всичко им разбрах но без дребни подробности.
Къде крият акумулаторите и на колко време ги зареждат. :-D
P.S. Същите ама преди 5 години. Южнокорейчетата бая кинти са смъкнали от тъпите арабели.
Докато има балами, ще има и тарикати. Но пък все пак нали сме капитализъм? :-D

bigdragon - майстор
Ще се обзавеждам с дизелов генератор 5...6 kW в селската къща.
Ще го паля ръчно, когато спре тока.
Ще го гася, когато не ми трябва или има ток.
Ето я и схемата:
Прикачен файл:
Схема генератор.PNG
Схема генератор.PNG (37.48 KиБ) Видяна 949 пъти
Въпроси и препоръки?
Въздържал се, поради отпадане на необходимостта (нуждата).

пет дек 15, 2023 8:52 pmhidrazin написа:
Айде Трифоне безплатния ток идва у вас. Само ... трябва да го хванеш. :-D
ЦЪЪЪК
Това да си го хващат онлайн електичарите!
hidrazin - майстор
чет дек 14, 2023 4:24 pmkisyov написа:
Чета темата и много други неща се изписаха , но нищо по основното питане, само г-н Трифонов каза, че при него е така и работи. Никой не даде конкретен отговор или поне схема за свързване. Моля ви направете една схема. Предполагам, че мн хора четат и им нужна такава схема.
Това устройва ли те като схема и дали ти е достатъчно ясно? (не ми се рисува и използвах готова картинка/чертеж/схема от Интернет...)
Ще направя някои пояснения и ако има въпроси - питай.
1.Нулата или така наречения PEN проводник дето ти идва от местното ЕРП (Енерго) не я прекъсваш по трасето към къщата.
Той освен нула играе роля и на заземяване. На твоето занемяване (стълб и някакво колче) не може да се разчита. Освен ако не са измерени и в норма.
2.Заземяваш си генератора към твоето "заземяване" - вероятно ще е достатъчно за да отведе електростатични потенциали.
3.Свързваш генератора към таблото на къщата с трижилен кабел. Така той ще се заземи дори да не си го заземил към твоето локално заземяване или то не е читаво.
4. Позиция 4 ти е УМ-шалтера който комутира само фазата. Не е задължително да използваш такъв ръчен. Може и автоматичен но автоматичния ще иска и нула. за да работи. Знаеш от къде да си я вземеш.
5. Позиция 5 и 6 са индикатори (лампи) които да ти показват къде имаш захранване. Не са задължителни но си е удобство.
6. Позиция 7 е ключ или предпазител който да използваш като ключ. С него може да спреш агрегата без да се налага да ходиш до него.
Не е задължителен но пак си е удобство.
Ами ... това е. Ако има неясноти или съмнения - питай. И ... дано не съм забравил нещо. :-D

Прикачен файл:
Монофазен енератор към къща.jpg

P.S.
ср дек 06, 2023 8:17 amkisyov написа:
Може ли съвет по темата?
Извинявам се за почти 10-дневното закъснение, но така се получава когато някой полуграмотен дечко се намеси в темите.
Дечко без никакво образование и познания в дадената област + получил някакви "факсове/знания" от тъпия фейс. :)
Тоя шма...рок щял да ми измисля нова електротехника и още по-трагично - нови правила за безопасност.
При условие че неговите дето са от 50-те и 60-те години на миналия век отдавна са отхвърлени...
Деца, какво да ги правиш? :axe: Но пък боя помага. Колкото и да го отхвърлят... :razz:
kozl - майстор
Ако ми се наложи да ползвам генератор на балкона :roll:
Първото което ми идва наум е да ползвам кръг от контактите със съществуващ извод на балкона за захранване към ап.табло. инсталацията ми е двупроводна при което, за да не си преправям инсталацията генератора ще се окаже занулен.
Обаче и идея си немам къде ще се "приземявам" :? :? :?
Единственото налично заземление е това в електромерното табло. В това табло проводника на земното е свързан с шината "нула" със сечение към 100 квадрата по преценка "на око".
Е да ама аз мога да го ползвам това заземление само през нулата, за да не прекарвам допълнителни заземителни проводници.
Като гледам последните две схеми:

bigdragon 2 доп.заземявания

hidrazin 1 доп.заземяване

Заземяването ми е проблем.
Дали пък има изолирани генератори, предвидени да се ползват без заземление :?
Единственото заземление ще ми остане това по "нулата" от ГЕТ.

Дали ще имам опасен потенциал м-у нула и стоманобетоновата конструкмия на сградата :?
Аз съм на 4 етажна височина от терена. Дефакто моята земя е стоманобетоновата к-ция, фундирана в земята. Тръбите в сградата са полипропиленови. Мълниезащитата е с пръти и стоманено желязо Ф6.

В тази тема се вкараха възможни комбинации създаващи опасност за човека.
И не съм сигурен, по-вероятно съм объркан от многобройните постове, но да приема, че безопасния цяр е качествено заземяване и пак да погледна пак схемите.
Е да предположа, че некакси се случи да спусна от 4 етаж проводник с достатъчно сечение и да осигуря качествено заземяване на генератора и генератора ще е заземен и занулен в проводниците за контакт на балкона.
Ами ако м-у качественото заземление и стоманобетоновата к-ция на моя етаж има опасен потенциал, къде ми е защитата :?

Имам един пример за проводника "земя". И понеже примера е свързан с електрожен Кракра, то мога да го ползвам и в двете текущи локумени теми.
Та бивш колега заварява стоманен парапет за коннюшната в двора на къщата си. Двете кончета беше извел на към 6-8 метра от мястото на заварките. И в момента на заварка кончетата потропваха странно с копитца :shock:
Колегата обясни, че ги друса тока от заварката, защото били нечифтокопитни и слабо напрежение ги удря.
Колко да е слабо напрежението :?
Парапета все пак е в земята - заземителен колец с неизвестно съпротивление на заземление. Единия край на елжена от втор.намотка е в някакво степен заземен с щипката на "масата". Другия край е в ръкохватката. Изключвам некви възможни утечки от първичната към вторичната, защото става още по-сложно. И така ако няма галванична връзка първична вторична, като почне заварката и кончетата танцуват. Логично веригата требе да е от заварката към копитата, е да ама като се огледам оно проводника е земята.
Дали тази земя не е достатъчно заземена и как да се заземи, та да няма разлика в потенциала м-у копитата на кончето :?
Моя отговоре - фарадеево килимче :-D
съб дек 16, 2023 8:23 amkozl написа:
Първото което ми идва наум е да ползвам кръг от контактите със съществуващ извод на балкона за захранване към ап.табло. инсталацията ми е двупроводна при което, за да не си преправям инсталацията генератора ще се окаже занулен.
Единственото налично заземление е това в електромерното табло. В това табло проводника на земното е свързан с шината "нула" със сечение към 100 квадрата по преценка "на око".
Е да ама аз мога да го ползвам това заземление само през нулата, за да не прекарвам допълнителни заземителни проводници.
Като гледам последните две схеми:
В мислите си повтаряш моите стъпки. Единствената разлика е, че смяташ да се (го) заземяваш допълнително.
По време на ожесточените дебати същото мислех и аз.
Междувременно ми мина, но бих заземил апартаментното си табло, евентуално.
Един единствен път си палих големият генератор поради спиране на тока. Нямаше го около два часа, което не беше проблем, но нали си имам, че и АВР/автоматичен ум шалтер.
Другото е само тестове.

Схемата, която съм направил, повтаря схемите на Драго и Хидрата, освен заземяванията.
Не ги смятам за абсолютно необходими, но в никой случай за излишни.

Ще трябва да си направиш кабел "трепач".
hidrazin - майстор
И къде ти е драмата?
Просто гледай на агрегата като на ... готварската ти печка. И двете са занулени и заземени през връзката ти в таблото.
Генератора се занулява и заземява след като го свържеш с трижилен кабел към съществуващата ти инсталация.
А това:
hidrazin 1 доп.заземяване
... съм го дал/нарисувал само защото kisyov спомена че имал някакъв метален стълб/колче към което искал да заземява генератора.
Съвсем спокойно може да мине и без него.
НО - НИКОГА не съм бил ЗА двупроводната инсталация и винаги съм препоръчвал трипроводна. Когато е възможно.
Пък и по закон е така - инсталациите трябва да са трипроводни а двупроводните са оставени на изживяване.
При ново строителство и основен ремонт задължително инсталацията става трипроводна.
контакт на балкона - честа грешка. Трябва да се знае колко квадрата е кабела и бАшона за този кръг.
Демек да не би агрегата да му дойде "силничък". :-D
Другия проблем е използването на кабел "трепач".
Моя отговоре - фарадеево килимче :-D
Фарадей не го е докарал до килимче а само до клетка/кафез...
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: