• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chapara - майстор
вт юли 07, 2020 10:10 pmarxd129 написа:

Опонирайте за лустер клемите, моля. Дано размисля. :?
Опонирам с две ръце [-X [-X [-X [-X
От дългия ми житейски опит три провала с лустер клеми, все на е@ани места, и провалите се случват след 10тина 15 години :idea:
MIRO_073 - майстор
чет юли 09, 2020 12:24 pmarxd129 написа:
ср юли 08, 2020 4:03 pmbrum написа:
От към надеждност усукването и запояването на кабели ще е по-добро.
Така мисля и аз.
Но ме смути хидразин; отхвърли запояване-то като вариант.

Можете ли да предположите защо той отхвърли запояването? Едва ли - случайно. [-X
А и никой не му опонира; следователно препоръката му се възприема като правилна. Само че... не виждам логика :?

ПС.
Този въпрос бе логично да го отправя към самия хидразин; виждам обаче, че той си е ангажиран у дома. Затова - не искам да го тревожа повече.
Дааааа... Баси бойлера... Усучете, калайдисайте, заварете, пресовайте и ... каквато там тъпотия сте намислили. Тоя бойлер вдигне не вдигне 7-8 ампера...

А 120 ампера...

Търговски трикове били... Цяла Европа работи така, бързо, надеждно, и евтино... Нямам думи
jekasus - майстор
MIRO_073 написа:
Усучете, калайдисайте, заварете, пресовайте и
Изображение
Към Хидра вече зададоха тоя вопрос - къв проблема със запояването?
При реалната ситуация при старото и новото строителство - само усукване/спойка. поне си оправи таблото във тях :-D, че то е на доста години...
MIRO_073 - майстор
чет юли 09, 2020 8:20 pmjekasus написа:

Към Хидра вече зададоха тоя вопрос - къв проблема със запояването?
При реалната ситуация при старото и новото строителство - само усукване/спойка. поне си оправи таблото във тях :-D, че то е на доста години...
Няма проблем със запояването. Ще работи. И това от снимката в твоя пост работи.
1. Припоя има около 9 пъти по лоша проводимост от медта.
2. Желязото, дето е в клемата има по добра проводимост от припоя около 2 пъти.
3. Става бавно и с много повече ресурси и инструменти - поялници, пък той слаб, пък търси друг, пък не фаща, колофон, киселини....и мноооого много припой.
4. За надеждно изолиране...не е невъзможно, но същите причини като в точка 3 - става бавно и с много повече ресурси.
5. А за човешкия фактор в цялата схема какво да кажа...

Абе щом човека го е намислил още със заглавието на темата - те хората са го Измислили, само трябва да се приложи. Европейците вървят напред ние още с калая.
jekasus - майстор
MIRO_073 написа:
1. Припоя има около 9 пъти по лоша проводимост от медта.
доста клипове съм гледал със ваго, има ли и подобни тестове, и със калая?
MIRO_073 написа:
3. Става бавно и с много повече ресурси и инструменти
Казвам честно - всички дърти и нови инсталации са на спойка/усукване, което е най евтино и без ресурси, ако има нещо по-различно е голяма рядкост, а времето за монтаж още не е фактор, а ваго тук бият всички по времето.
kuger - майстор
Баси чесането на пръсти, това да не е АЕЦ бре?!
До автора на темата, ще къртиш, ще поставиш по–голяма кутия, ще снаждаш. Отводката може и като на снимката от jekasus да я направиш!
То голяма философия една разделка и отводка да се направи! Та изхабихте кило мозъчни клетки.
Да вземете да се спрете ли, що ли?
MIRO_073 - майстор
чет юли 09, 2020 10:10 pmjekasus написа:
доста клипове съм гледал със ваго, има ли и подобни тестове, и със калая?
Калая се топи на 230 градуса какви тестове с тая температура на топене...
чет юли 09, 2020 10:10 pmjekasus написа:
Казвам честно - всички дърти и нови инсталации са на спойка/усукване, което е най евтино и без ресурси, ако има нещо по-различно е голяма рядкост, а времето за монтаж още не е фактор, а ваго тук бият всички по времето.
Да.Знам. Не е спойка, а спайка. Работил съм в строителството и сега съм. А новото строителство е на спайка, защото след промените 2004г на Наредба 3 реално специално за скритите инсталации не е регламентирано как се правят. Това е за таван:

Чл. 1720. Съединенията и отклоненията на медни и алуминиеви жила на проводниците и кабелите се
изпълняват в метални разклонителни кутии чрез пресоване, заваряване или с клеми, съответстващи на
материала, сечението и броя на жилата.

А това, че има колеги и тук във форума дето не ебават цветовете и жълто-зеления не е задължително да е земно, можело и да е фаза ето:

Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно
разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:
1. светлосин цвят - за неутрален (N) или среден проводник (М);
2. жълто-зелен (на ивици) цвят - за защитен проводник (PE);
3. жълто-зелен (на ивици) цвят - за проводник РЕN;
4. кафяв или друг цвят - за фазов проводник.
preslav - майстор
Той Хидразин май изчерпа темата, че и нагледно показа как се прави такова токоЗАвземане. Компактно (ако не се ползват онеЙзи клеми), без рязане на съществуващия кабел, надеждно (ако е направено както трябва) и т.н. На лустър клемите най-големия им недостатък е, че връзката е поне от 3 метала, меден проводник, месингова муфа, стоманени болтчета, за компактност не може да се говори, за качествено изолиране също, лустърите са може би по-удобни при многожичните проводници и като нещо достъпно и подръчно - казах, че съм им фен защото основно работя с многожични кабелатури и малки мощности.
kozl - майстор
чет юли 09, 2020 7:33 pmMIRO_073 написа:
чет юли 09, 2020 12:24 pmarxd129 написа:
ср юли 08, 2020 4:03 pmbrum написа:
От към надеждност усукването и запояването на кабели ще е по-добро.
Така мисля и аз.
Но ме смути хидразин; отхвърли запояване-то като вариант.

Можете ли да предположите защо той отхвърли запояването? Едва ли - случайно. [-X
А и никой не му опонира; следователно препоръката му се възприема като правилна. Само че... не виждам логика :?

ПС.
Този въпрос бе логично да го отправя към самия хидразин; виждам обаче, че той си е ангажиран у дома. Затова - не искам да го тревожа повече.
Дааааа... Баси бойлера... Усучете, калайдисайте, заварете, пресовайте и ... каквато там тъпотия сте намислили. Тоя бойлер вдигне не вдигне 7-8 ампера...

А 120 ампера...
Търговски трикове били... Цяла Европа работи така, бързо, надеждно, и евтино... Нямам думи
От кога се ползват тези Ваго клеми?
Тестове на претоварване е едно, друго е тест по дългатрайност.
Спайката колко издържа по време - най дъртите инсталации.
Лустер клемата колко :?
Калайдисана спайка - колко :?
Е такав тест ми трябва.
Желязото и медта имат по-голяма проводимост от калая, но техните осиси :?
А желязото най-бързо ще се окисли. А то при снадките със стоманени детайли, стоманата има и покритие против окисляване и проблемите на снадките започват със загуба на покритието и окисляване на стоманата.
Силата на притискане в сглобката и тя е от значение за дълтотрайността. Лустер клемите разхлабват ли се с времето, а Ваго клемите :?
Може би във Ваго клемите притискащата сила се запазва по-дълго от на лустер клемите. Това вероятно се дължи на пружинно действие, което да е продължително ама колко :? Щото и пружините отслабват с времето.
kozl - майстор
Към автора:
Измисли ли го вече или тока ти взема мисленето :lol:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Добро "токовземане" ли съм намислил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: