• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoce - специалист
вт юли 02, 2024 9:07 pmgogo7777 написа:
Като му се затвори веритата през нула примерно.
Така де! Но човекът казва, че в ключа има само фазов проводник...
Мисля, че Гогата има друго в главата си. Споменаването на последователно свързан светодиод....
вт юли 02, 2024 6:46 pmgogo7777 написа:
Това е сложно за мене.
Имаме светодиод свързан последователно във веригата...
поМежду другото...
viewtopic.php?f=11&t=65221
Нямам такъв ключ пред мен, нито съм свързвал, но от прочетеното и видяното на схемата, мисля че му трябва нула и ламБата е паралелно свързана на изхода.
gogo7777 - майстор
вт юли 02, 2024 9:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
https://www.elprogroup.com/images/katal ... grams.webp
Гогол да разчепка схемата!
https://www.elprogroup.com/bojleren-kly ... nd-Belanko
Сложна ли ти идва схемата?
:drinkers:
Шампион си, не мога да се съревновавам с теб.
kozl - майстор
вт юли 02, 2024 5:52 pmbatkoce написа:
вт юли 02, 2024 5:21 pmMitashki_MM написа:
... и лампичката на тоя леграндски ключ може ли да свети в пуснато положение без да трябва да тегля още 15м 4мм2 проводник само заради това?
За да свети лампичката на ключа, е достатъчен съвсем тънък проводник. Примерно половин квадратен милиметър. Но сега пък трябва да умуваме, какво ще стане, ако този тънък проводник направи късо съединение с дебелия фазов проводник?...
Има един параметър - импеданс на контур фаза-нула. Този параметър, измерен в бойлерния ключ, между фазовия и тънкия нулев проводник трябва да е равен или по-малък от предписания за токовия кръг на бойлера. Има и някои нестандартни начини да се ограничи токът по тънкия проводник, но не знам дали е разумно да се казват...
Много лесен и елементарен начин е с едно стопяемо предпазителче при ключа за бойлера да се спаси тънкия проводник от стопяване и последващи пожароопасни последствия.
Практичен начин е след като имаме параметрите на "светилото" (светодиод или глим лампа) да добавим последователно към тънкия проводник подходящо съпротивление, което ще пуска само ток за индикация. Колкото съпротивлението е по далече от фазовия прововник, толкова повече сигурност от късо съединение.
ivanovbg - майстор
вт юли 02, 2024 5:21 pmMitashki_MM написа:
Да повдигна малко темата с едно въпросче - сходна ситуацията където до ключа съм пуснал само фаза а нулевия проводник и заземяването директно си отиват в главното табло на жилището. Има ли някакви проблеми с такова свързване и лампичката на тоя леграндски ключ може ли да свети в пуснато положение без да трябва да тегля още 15м 4мм2 проводник само заради това?
Има такъв вариант, но трябва да се добави токов трансформатор. По лесно е със свързване по този начин ключа да свети когато е изключен и да не свети когато е включен без да има нужда от прекарване на допълнителен кабел. Хубаво е цвета на лампата да се промени на зелен. Или може да се добави директно глимка със съответния цвят свързана паралелно на ключа.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (9.11 KиБ) Видяна 600 пъти
kozl - майстор
Е то в цитата въпросът е да свети индикаторната лампа на леграндски ключ в пуснато положение.
Примерно шнайдер имат ключове за осветление с оранжев и син диод, които са предвидени:
- с оранжев да светят когато ключа е изключен
- със син да светят когато ключа е включен.
Е да но за второто е необходима нула в конзолата за ключа.
Е аз ги ползвах сините да светят при изключен ключ, като промених схемата, защото нямаше нула в конзолите.
Но по принцип за обратния вариант моля сподели какъв трябва да е този траф за индикаторна лампа и как да се натика в конзолата на леграндския ключ за бойлер :?
ivanovbg - майстор
Принципно нещо такова . https://www.google.com/search?q=%D1%82% ... e&ie=UTF-8 има доста миниатюрни и се подбират за съответния ток и нужно напрежение. Друг вариант, по прост е зад ключа се монтира една ламаринка и на тази ламаринка се връзва едната клема. Ако е с глимка би трябвало да светне. Трябва да се тества.
kozl - майстор
ivanovbg това е теория, а на практика :?
Ако е мръсно и цапа гащи :-D
Помниш ли в една друга тема:
пет дек 22, 2023 2:02 pmivanovbg написа:
пет дек 22, 2023 12:27 pmkozl написа:
чет дек 21, 2023 11:05 amivanovbg написа:
Въпроса ти колега за фазомера е елементарен. Когато си изолиран от земята а си се пипнал на фазата знаеш ли какъв се явяваш заедно със земята? Най обикновен кондензатор. Понеже тока е променлив той минава през кондензатора и глимката светва. Стана ли ти ясно?

Дете, не към земята, а към нулата. Земята е бонус. Ако имаш възможност тествай и ще разбереш.
Има логика, но нямам практика.
Примерно с какъв капацитет на кондензатор, последователно към "фазомера" свързан към фаза и нула ще се пали глимката :?
Това може би ще покаже относително капацитетета на човека към земята :?

Дали ще светне глимката през диод, така че тока да е прав през фазомера и в ръката на проверителя :?
Предполагам имаш фазомер, диод, кондензатори и тествай. То глимката за да светне и трябват микроампери та утечката на диода може да е достатъчна да я запали.
Еми тествах и тва и закачена изолирана ламарина 100/80 см към "фазомера" и нищо не светна.
А тва са и още тестове:
чет дек 28, 2023 9:35 amkozl написа:
И аз направих проба с един от "фазомерите" с глимка по инициатива от една друга, дълга тема, в която се спомена, че веригата през "фазомера" с глимка се затваря към земята през кондензатора "човек-земя".

Първо му измерих тока като закачих "фазомера" м-у фазов и нулев проводник - 0,16 mA. После към фазов проводник и в ръката ми без да съм "занулен" и уреда ми не го отчете, което означава, че е под 10 микроампера. За момента не разполагам с уред за такива и по-малки променливи токове и не получих удача с отчетите.

Добавих диод 1N4007 последователно към фазовия проводник и "фазомера" не светна в ръката ми, но светна към нулевия проводник. Което според мен доказва капацитивния преход човек-земя.

Пробвах с разни кондензатори последователно на "фазомера" от фаза към нула и според светенето на глимката приех, че капацитета човек-земя е м-у 200 и 300 pF.
Но това вероятно е относително, защото и "земята" е нещо относително. Около мен тухли и стоманобетон.
Примерно "фазомера" свети към стоманобетоновата к-ция на сградата, като тока, който измерих е 0,14 mA. А като добавих диодa последователно и мултицета показа половината от тока. Т.е. прехода не е капацитивен и стоманобетона е проводим за малките токове.

Това, което не проверих е при какъв капацитет на последователно свързан кондензатор към "фазомер" фаза-нула глимката няма да се вижда как свети :?
От проведените опити глимката може да светне през съпротивление за ограничаване на тока към стоманобетон, АКО има таков. И ако светне и така ще има индикатор светещ при включено положение на ключа.
Ама с еСперименти ли ке стаа :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Прекъсва ли се нулата при монтаж на ключ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: