• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
ср дек 20, 2023 7:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
За същото загатна и Козлин, макар да имаше по малко информация. Не толкова подробно, но и той разбра, въпреки, че не помни. Затова в тази тема подхвърли, че обикновено оставаме вързани към мрежата, по някой начин.
Ако Трифон има в предвид "невидимите" връзки, може да се съглася, че е същото. Ама в случая с гатанката заземяването през стоманените водопроводни тръби го приемам като видима връзка.
И така всички занулявания са заземени през водопровода.
А са се нагряли само 2 занулявания :?
Това при бойлера и това при помпата на БГВ от слънчевия колектор.
Моята логика открива още едно заземяване при исталацията за БГВ.
И така веригата се затворила през "видимия" (при бойлера) и "невидимия" (при система БГВ).
Що видим и що невидим :? Еми защото това за бойлерите и стоманените тръби беше споменато няколко пъти, а се оказва, че има и скрити "заземления". Защо скрити :? - защото са неочаквани.
Е това загатвам и аз няколко пъти в темата. Като последното бе от снимката на агрегата "заземен" в кофа земя, а той всъщност е метален и в контакт с метална к-ция, която е фундирана в земята. Това вече е "заземяване".
Защо заземяване в кавички :?
Защото заземяването трябва да отговаря на норми, за да бъде определено като такова. А ако не отговаря на нормите - ми това пак е заземяване, но "неочаквано".

Да припомня гатанката:
ср дек 20, 2023 3:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
- случва се инцидент с инсталацията.
- под товар напрежението се срива.
- при свален главен бушон, инсталацията се пали от зануляването на помпена група за БГВ от слънчеви колектори. При бойлера беше в окаяно състояние- пред запалване.
Попитах и продължавам да питам г-н Иванов, понеже той обяви заземяването на инсталацията през бойлера за добро. Този бойлер до последно беше подвързан с метални поцинковани тръби.
При свален главен бушон се пали инсталацията. Защо не се пали пре несвален :?
Единственото за което си помислих, че тарифите са на различни фази и веригата освен през "заземлението" се затваря и през различните фази. И така тока през "заземлението" е по-малък от достатъчния за подпалка. Трифон сваля предпазителя на една от двете партиди и насочва тока само през заземлението и джиците стаат "реотани" от превишен ток.
Да ама не. Сам Трифон опровергава с това, че двете тарифи са към една и съща фаза :rolleyes:
При свален предпазител при тарифи свързани към една и съща фаза моята логика ми подсказва, че тока през "заземлението" требе да е по-малък, поради отпадане на паралелен кръг с консуматори, а то тогава се подпалили проводниците :? Е да при гореописаното логиката ми бега.

И другото което съм загатвал е многозначието в езика ни. Според мен това постоянно ни заблуждава.
Така генератор с една намотка стана с две фази. И ако на такъв генератор "фазомера" свети и на двата края на намотката това означава ли, че генератора е двуфазен :?

Изглежда обаче, че единствено аз съм ползвал двуфазен генератор, за което вече писах.

И пак да припомня моята гатанка:
Къде се затваря веригата, за да светне глимката на "фазомера" ако проверителя е изолиран към допирните си точки към под и стени?
чет дек 21, 2023 9:40 amkozl написа:
...
При свален главен бушон се пали инсталацията. Защо не се пали пре несвален :?
...
Защото токът, при включен и изключен предпазител, е един и същ.
Запалило се е като му е дошло времето.
Заблудил съм се, че Боби е разбрал, както и ти.
Все едно де. Няма да разкривам защо се е случило, освен ако някой не назове конкретно, точно и ясно причината.
Свързано е със зануляване и заземяване, заради което си позволих да поставя "въпросът" в тази тема. Аз нямам въпрос относно причината, поради което са и кавичките.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет дек 21, 2023 11:05 am, променено общо 1 път.
Детето - специалист
ср дек 20, 2023 3:02 pmhidrazin написа:
ср дек 20, 2023 2:49 pmДетето написа:
По точка 2 какво се случва, ако нулата която е от таблото на апартамента се прекъсне до електромерното табло, това ми е питането.
Нищо. Ще имаш захранване от генератора.
Я сега като си толкова "отворен" - какво ще се случва ако си на мрежово захранване и ти прекъсне нулата преди апартаментното табло?
Все пак на агрегат си 10-29-30... часа в годината.
На мрежово захранване си над 8700 часа я годината...
:partyman:
Може да се случи това което се коментира след твоя пост. Както и това, че навсякъде ще има фаза и най вече по занулените метални корпуси на уредите.
И понеже съм "отворен", виждал съм мека връзка на бойлер как започва да се нагрява при липса на 0.
Както и нагревател за БГВ тип Юнга, как при незаземен/занулен корпус и разчитане само на металния водопровод, как те "гъделичка" когато се миеш и то най вече на нежните места по ръцете.

Ves-ko питането ми към 2 и 3 схема беше най вече заради яростното защитаване на това, че задължително единя край на намотката трябва да го вържем към земя. Но по тези две схеми се разчита само и единствено на това което идва от енергото, но се вижда че нулата понякога прекъсва.
Не може да се разчита на водопроводните тръби също, но и това се обясняваше напред, че те били повторител на нула/земя. Да, ама не баш.
ivanovbg - майстор
Въпроса ти колега за фазомера е елементарен. Когато си изолиран от земята а си се пипнал на фазата знаеш ли какъв се явяваш заедно със земята? Най обикновен кондензатор. Понеже тока е променлив той минава през кондензатора и глимката светва. Стана ли ти ясно?

Дете, не към земята, а към нулата. Земята е бонус. Ако имаш възможност тествай и ще разбереш.
чет дек 21, 2023 9:40 amkozl написа:
.......на такъв генератор "фазомера" свети и на двата края на намотката това означава ли, че генератора е двуфазен :? ...
Представям си го, като само една, ма променлива фаза, дека гене...нещото я мятка като на Радка пиратка гюбека, към двата края в контаците.
gogo7777 - майстор
И 100 страници да се изпишат няма да стигнете до консенсус. Просто всеки пише нещо без да е разбрал какво пише другия. Повтарят се мнения и се омотавате в тях.

Толкова ли е сложно да се направи читаво локално земно, да се заземи единия край на намотката и оттам нататък всичко е ясно. Независимо захранване напълно отделно от мрежата. Баси, трябва само УМ-шалтер, кол и жица :)
Ам ха де?! Ма нали секи го напъва да се из.....каже.
Дори само по това, къде поставен въпрос, къде само загатнато, имаше "дискусия"- подмятания.

Решил съм си проблема, макар и с "резерви".
Споделих, донякъде съжалявам, но на хейтърите го.....И да са им весели празниците!
Като си заземят все още липсващите генератори- повече от пожелания.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет дек 21, 2023 12:12 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
чет дек 21, 2023 11:00 amДетето написа:
Може да се случи това което се коментира след твоя пост. Както и това, че навсякъде ще има фаза и най вече по занулените метални корпуси на уредите.
И понеже съм "отворен", виждал съм мека връзка на бойлер как започва да се нагрява при липса на 0.
Ц, ц, ц ... , и това дори без да използваш агрегат.
... най вече заради яростното защитаване на това, че задължително единя край на намотката трябва да го вържем към земя. Но по тези две схеми се разчита само и единствено на това което идва от енергото, но се вижда че нулата понякога прекъсва.
Това с червеното - както разчиташ на него през 99,9% останалото време в годината, когато не си на агрегат.
Не може да се разчита на водопроводните тръби също, но и това се обясняваше напред, че те били повторител на нула/земя. Да, ама не баш.
Не са повторител а повторен заземител. Те не заместват основно заземяване изпълнено като трябва и измерено.
На водопроводните тръби може да се разчита толкова, колкото и на кола до таблото на улицата дето го е забило енергото - за красота.
Локалното заземяване не замества и НЕ МОЖЕ да ти замести нулата от енергото!
Но пък локалното заземяване е достатъчно за да ти гарантира безопасно използване на агрегат.
P.S. На никого не съм забранявал нито да мине на трипроводна инсталация, нито да си направи локално заземяване, нито да използва ДТЗ...
Още по-малко пък да чете книжки и учебници по електротехника за да си попълни празнотиите.
gogo7777 - майстор
чет дек 21, 2023 12:06 pmhidrazin написа:
.....
Локалното заземяване не замества и НЕ МОЖЕ да ти замести нулата от енергото!
Но пък локалното заземяване е достатъчно за да ти гарантира безопасно използване на агрегат.
Точно и ясно.
iliya_i - майстор
Това с биенето на колове, който, както, каквито и където му падне е нож с две остриета.

Трифон в случая може да е заземил не само горния етаж, ами и комшиите от ляво, дясно, отсреща и до края на улицата според ситуацията.

И в комшиите си свети, апък в Трифон направо гори.

Но нали е професионалист, справил се е :-D .
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 55

Тема "Употреба на занулени контакти с генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: