Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bmwww - специалист
Здравейте, въпроса ми е следния . Ел.таблото ми е изкарано на стълба отвън , като в него е и главния предпазител за къщата , към къщата идват 2 кабела , които влизат в изграденото от мен ел.табло . Понеже не разбирам чак толкова много от електротехника , направих целия ми първи етаж с двужилна инсталация и съответно основен ремонт . От това ел.табло пуснах 2 жилен кабел за таблото на приземния етаж и тръгнах и него да го правя с двужилна инсталация , като същата е вече положена и замазана . Да ама снощи се зачетох за това замостяване на контактите , както е правено някога и се оказа , че ако случайно ми изчезне нула по някаква причина , дали при моята инсталация , дали от уличната мрежа , става лошо . Това което мисля да направя сега е да сменя кабела от горното до долното табло с 3 жилен , да пусна трети кабел до пуснатата вече инсталация за долния етаж , все още съм на ниво ремонт и мога да си позволя къртене . На долния етаж ще са всичките ми силови електроуреди , хладилник , сушилна , пералня , съдомиална , бойлер , фурна и индукционен котлон . Днес отидох и купих заземителна шина и мисля от всеки силов електроуред да пусна жълто-зелен кабел до нея , а тя пък да е свързана с 6мм2 кабел за шина в горното табло , която пък да е свързана с кол в земята . Сега възникват основни въпроси . Горния етаж се примирявам и остава на двужилна инсталация , там са само спални и не ме е страх . Та , ДТЗ къде да я вържа при това положение , таблото на горния ми етаж е главното , в него влизат кабелите от уличното табло . Този етаж няма да има трижилна инсталация т.е. остава си така защото не мога да копая . Предпазителите съм организирал така . 1ви гаси тока в цялата къща , 2ри гаси тока в долното табло . Къде да сложа ДТЗ , в долното табло преди предпазителите или преди предпазителя за долното табло . Също така се чудя , има ли смисъл след като горния етаж остава на двужилна инсталация , да прекарвам трижилен кабел от табло до табло , или да направя само долния етаж с трижилна инсталация, при която заземяващата клема директно да ходи в кола в земята . Така инсталацията между горното главно табло и долното ще остане двужилна . Също така гледам различни схеми с тоя кол , едната твърди , че не трябва да праея мост с нулата от улицата , а другата твърди , че трябва .

Тема "От двужилна към трицилна инсталация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: