Със сина сме захванали да правим един усилвател, та покрай него реших да спретна и един грамофонен предусилвател с ОУ. Имам една торба NE5532, купувани от различни места, оказа се, че след проста проверка с мултицет (в режим тест на диоди се мери между двата входа, и в двете посоки трябва да дава пад към 0.7 волта), всичко налично е менте. Тествах и някакви OPA1612, също ментета, единственото истинско налично ми се оказа осем парчета 4558D, сваляни от стар сграден усилвател. Та от къде могат да се купят проверено истински ОУ, моля споделете опит?
При поръчка от Китай ментетата полупроводници ми идват омешани с работещи. За това като ми трябва един чип поръчвам 10. Понякога има дори 4 работещи. Последният път когато поръчвах някакви екзотики чипове за захранвания ме изненадаха със само 1 работещ. Получавал съм обаче и 100% работещи един или два пъти.
От българските магазини почти 90% идват работещи, но колко от тях са оригинални и с пълните параметри и господ не знае. Най-добре от стари платки с истински части. И цокли задължително, че може да се наложат много проби.