Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DundyTheCroc - майстор
Със сина сме захванали да правим един усилвател, та покрай него реших да спретна и един грамофонен предусилвател с ОУ. Имам една торба NE5532, купувани от различни места, оказа се, че след проста проверка с мултицет (в режим тест на диоди се мери между двата входа, и в двете посоки трябва да дава пад към 0.7 волта), всичко налично е менте. Тествах и някакви OPA1612, също ментета, единственото истинско налично ми се оказа осем парчета 4558D, сваляни от стар сграден усилвател. Та от къде могат да се купят проверено истински ОУ, моля споделете опит?
MamaMy - майстор
Това, че не дава двупосочен преход не значи, че са ментета. Може на входа да е с полеви транзистор без диод и за това измерването не е подходящо. Най-добре е някоя готова работеща схема на която да се сложи цокъл. Лошото е, че има ОУ с най-различни изводи.
При поръчка от Китай ментетата полупроводници ми идват омешани с работещи. За това като ми трябва един чип поръчвам 10. Понякога има дори 4 работещи. Последният път когато поръчвах някакви екзотики чипове за захранвания ме изненадаха със само 1 работещ. Получавал съм обаче и 100% работещи един или два пъти.
От българските магазини почти 90% идват работещи, но колко от тях са оригинални и с пълните параметри и господ не знае. Най-добре от стари платки с истински части. И цокли задължително, че може да се наложат много проби. :)
batkoce - специалист
В Комет електроникс нещата са с изяснен произход. Сайтът им е добър. Може да зададеш търсене на изделие само от определен производител. Ето операционни усилватели само на TEXAS INSTRUMENTS: https://store.comet.bg/Catalogue/IC/Int ... IifQ%3D%3D
DundyTheCroc - майстор
Това, че не дава преход значи, че не са NE5532, просто вътрешната структура на оригиналните предполага да има такъв преход.
Ще погледна в Комет, благодаря за линка.
prasse - специалист
Farnell, Comet, TME, Mouser, DigiKey,... Само качествени компоненти!

Има един много коректен пич от Лом, предлага оригинални части втора употреба, но има и нови:
https://skrap.org/
DundyTheCroc - майстор
Цецо редовно следя какво изкарва :partyman:

Тема "Китайски ментета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: