Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
muhala - майстор
чет юли 16, 2020 2:49 pmY.Yordanov написа:
чет юли 16, 2020 2:35 pmmuhala написа:
Би ли казал наистина какви са били намеренията ти, за да можем да ти помогнем най-добре.
Аз лично не вярвам, че си решил да махаш мазилката с цел да увеличиш височината. Колко мазилка си предполагал, че има 10см ?
Защо като видя, че е 1-2 см, продължи и изкърти целия апартамент ?

За мен варианта е мазане наново. Ако не ти се занимава. ГК на единична скара. Ще свали тавана с поне 40мм.
Другия вариант са ти го казали. Опънат таван, но за мен това не е решение, защото ще имаш чувството, че си в барабан.
Попаднах на кофти майстор, който ме подведе. Видях апартамента, когато всичко беше изкъртено. Естествено, осъзнах че цялата работа е пълна глупост..но беше късно. Сега се чудя как да поправя тавана без да губя излишни сантиметри. Обмислям варианти за измазване или фибран. Тъй като не съм наясно, би ли обяснил какво означава единична скара на гипсокартон и има ли вата. Защото ми казаха, че с гипсокартон пада поне 7 см нивото, а ако се натъпче ватата може да стигне до 5см, но не е много сигурно.
Монтажа на ГК става с UD и CD профили. UD се монтира на стената, а CD профила влиза в UD в двата края на стаята (двете срещуположни стени). CD профилите са с дължина 4м. Сущо така CD профила се държи и за тавана с окачвачи.CD профилите се монтират през 50см. После се позтавят листовете картон и се завиват рапидки.
UD профила е 28мм+12мм картон стават 40мм. Тоест минимум с толкова ще смъкнеш тавана. Като се има предвид, че плочата няма да е нивелирана, може да падне височината още. Тоест форния край на профила някъде да е на 0, на друго място да е на 2см от тавана. Не се занимавай с вата ако целта е да спестиш височина.
Защо височината е 2.50 ? Да не би да има подово отопление и някаква замазка. Дай някоя снимка да видим състоянието на тавана.
Ето примерна картинка.

Изображение
dedostojko - специалист
Възстановяването с мазилка е по следната процедура:
- чистиш хубаво бетона
- слагаш грунд - бетонконтакт от този с песъчинките (това в новото строителство обикновено го пропускат и мазилката на тавана така или иначе пада до 10 години след построяването)
- правиш майки с малки летвички - в пракиткер има липови летвички 5х10 мм дълги по 2 метра на разстояние около 50см или с метални майки както предпочиташ
- мазилка MP75 на кнауф
за предпочитане е гипсова мазилка, защото е по-лека, по-бързо стяга и по-бързо съхне,а и не се пука. Можеш да боядисаш веднага след като измажеш иначе на вароциментовата задължително шпакловка след мазилката.

Процедурата е трудоемка - минимум 2ма човека са нужни - един бърка друг маже.

Зависи колко е крив тавана - в новото строителство обикновено е доста гладко право и равно спрямо старото заради големите кофражни плочи.
Но както и да го погледнеш за 100 квадрата цената на материала и труда са умопомрачителни ........................
Y.Yordanov - помощник
чет юли 16, 2020 5:27 pmmuhala написа:
чет юли 16, 2020 2:49 pmY.Yordanov написа:
чет юли 16, 2020 2:35 pmmuhala написа:
Би ли казал наистина какви са били намеренията ти, за да можем да ти помогнем най-добре.
Аз лично не вярвам, че си решил да махаш мазилката с цел да увеличиш височината. Колко мазилка си предполагал, че има 10см ?
Защо като видя, че е 1-2 см, продължи и изкърти целия апартамент ?

За мен варианта е мазане наново. Ако не ти се занимава. ГК на единична скара. Ще свали тавана с поне 40мм.
Другия вариант са ти го казали. Опънат таван, но за мен това не е решение, защото ще имаш чувството, че си в барабан.
Попаднах на кофти майстор, който ме подведе. Видях апартамента, когато всичко беше изкъртено. Естествено, осъзнах че цялата работа е пълна глупост..но беше късно. Сега се чудя как да поправя тавана без да губя излишни сантиметри. Обмислям варианти за измазване или фибран. Тъй като не съм наясно, би ли обяснил какво означава единична скара на гипсокартон и има ли вата. Защото ми казаха, че с гипсокартон пада поне 7 см нивото, а ако се натъпче ватата може да стигне до 5см, но не е много сигурно.
Монтажа на ГК става с UD и CD профили. UD се монтира на стената, а CD профила влиза в UD в двата края на стаята (двете срещуположни стени). CD профилите са с дължина 4м. Сущо така CD профила се държи и за тавана с окачвачи.CD профилите се монтират през 50см. После се позтавят листовете картон и се завиват рапидки.
UD профила е 28мм+12мм картон стават 40мм. Тоест минимум с толкова ще смъкнеш тавана. Като се има предвид, че плочата няма да е нивелирана, може да падне височината още. Тоест форния край на профила някъде да е на 0, на друго място да е на 2см от тавана. Не се занимавай с вата ако целта е да спестиш височина.
Защо височината е 2.50 ? Да не би да има подово отопление и някаква замазка. Дай някоя снимка да видим състоянието на тавана.
Ето примерна картинка.

Изображение
Нямам идея защо тавана е 250, няма подово, на паркет е. Идеята ми е да спестя наистина максимално см. Даже си мисля тези неравности да ги изчукам, за да не губя допълнително.
А какво мислиш за фибран, предложиха ми го като вариант, но май много трудно се изравнява с него, защото тавана е с разлики от по 4-5см. на места и резултата не бил ясен. Освен това не знам фибрана предпоставка ли е за мухъл. Измазването ми казаха, че ще ми излезе супер скъпо, почти колкото гипсокартона и тавана пак ще си е крив..
Прикачен файл:
108290793_280484879952020_3014306080584277465_n.jpg
108290793_280484879952020_3014306080584277465_n.jpg (107.16 KиБ) Видяна 3786 пъти
Прикачен файл:
108290793_280484879952020_3014306080584277465_n.jpg
108290793_280484879952020_3014306080584277465_n.jpg (107.16 KиБ) Видяна 3786 пъти

Прикачен файл

108350809_354213748894944_577946540911763151_n.jpg
108350809_354213748894944_577946540911763151_n.jpg (104.19 KиБ) Видяна 3786 пъти
шоп - майстор
чет юли 16, 2020 6:55 pmY.Yordanov написа:
Измазването ми казаха, че ще ми излезе супер скъпо, почти колкото гипсокартона и тавана пак ще си е крив..
Правилно са ти казали:-) Скъпо ще е, а ако искаш и да не е криво ще е още по-скъпо и ще свали височина, като едновременно ще качиш тонове тежест на тавана.

Като гледам как некачествено са изчукали мазилката и са взели пари за тази лошо свършена хамалска работа, аз лично бих минал на таван с ГК на няколко нива с ефекти. Така визуално няма да е схлупено, а разчупено.
Y.Yordanov - помощник
чет юли 16, 2020 7:11 pmшоп написа:
чет юли 16, 2020 6:55 pmY.Yordanov написа:
Измазването ми казаха, че ще ми излезе супер скъпо, почти колкото гипсокартона и тавана пак ще си е крив..
Правилно са ти казали:-) Скъпо ще е, а ако искаш и да не е криво ще е още по-скъпо и ще свали височина, като едновременно ще качиш тонове тежест на тавана.

Като гледам как некачествено са изчукали мазилката и са взели пари за тази лошо свършена хамалска работа, аз лично бих минал на таван с ГК на няколко нива с ефекти. Така визуално няма да е схлупено, а разчупено.
Значи оставам на вариант гипсокартон или фибран, като започна с фибран 1см. от най ниската точка и пълня разликите нагоре с повече фибран. Мисля да го пробвам с един приятел, който е слагал гипсокартон. Дали е мисия възможна?
шоп - майстор
чет юли 16, 2020 7:37 pmY.Yordanov написа:
Дали е мисия възможна?
Възможно е разбира се, ако имате опит, мерак и ръце.
За да изкарате прав таван с фибран с различни дебелини се изисква опит, мрежа и много ръце пълнеж.

Но преди това трябва да изчукате останалата мазилка до бетон.
Аз лично никога не бих си причинил това дори и за стая от 16м2, а тук говорим за 100м2
ulieliadi - специалист
Ако височината е проблема ползвай профили Кнауф оптимум https://shop.baustoff-metall.bg/product ... y-3-m.html
Това с фибрана е голяма простотия, с мазането също. Ако искаш да е право използвай съответната система :wink:
Y.Yordanov - помощник
чет юли 16, 2020 8:02 pmulieliadi написа:
Ако височината е проблема ползвай профили Кнауф оптимум https://shop.baustoff-metall.bg/product ... y-3-m.html
Това с фибрана е голяма простотия, с мазането също. Ако искаш да е право използвай съответната система :wink:
Да разбирам, че използвайки посочената от теб система ще смъкне тавана от най-ниската точко с около 275мм - 15мм профил + 125мм за ГК? А има ли някакви тънкости поради по-малкия размер на профила?
muhala - майстор
чет юли 16, 2020 8:43 pmY.Yordanov написа:
чет юли 16, 2020 8:02 pmulieliadi написа:
Да разбирам, че използвайки посочената от теб система ще смъкне тавана от най-ниската точко с около 275мм - 15мм профил + 125мм за ГК? А има ли някакви тънкости поради по-малкия размер на профила?
С този профил от 15мм + 12мм картон, ще получиш намаляне на височината от 27мм минимум.
Намирай един лазерен нивелир и почвайте. Не се занимавай с мазане или фибрани, че ще ти се плаче после.
chapara - майстор
Е на т'ва му се вика "калъч" :shock: :shock: :shock:

Тема "Как да възстановя изкъртена мазилка на таван с височина 250см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: