Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
Поставям ДТЗ и на кръговете за осветление, нищо че можело и без тях.
Също така работя без отделни разклонителни кутии и те са в конзолите зад ключовете (контактите), така че там има и фаза и нула. Доста удобно, ако трябва нещо да се преправи или да се сложи някакво устройство.
ivanovbg - майстор
ср яну 01, 2025 6:05 pmchapara написа:
ср яну 01, 2025 5:49 pmivanovbg написа:

въпреки че прекъсва фазата пак може да те стресе и да паднеш от стола.
То ако е от стола добре. Но таваните са ми на 3.20м. и падането е по болезнено. И забравих че виждането ми за достигане на фасунгите горе от децата е почти невъзможно. Все пак си мисля, че по добре би било ключа да прекъсва нулата. Но кой съм аз, за това нямам никакви претенции и питам.
Ако е трипроводна инсталация може. Когато е двупроводна хубаво е да се прекъсва фазата. Тогава нулата се знае коя е и е хубаво да се заземи корпуса на полилея или лампиона. Не че у нас съм го направил

При сина понеже инсталацията е подова, за да избегнем разклонителните кутии по стените съм прекъсвал фазата. Ключовете са стъклени и сензорни, та няма как дори и с мокри ръце да стигнеш до фазата.

Иначе при девоаторно свързване единия ключ прекъсва и фаза и нула така че на лампата може да има и двете в зависимост от положението на ключа

Иначе си е най добре да се изключва тока при всяко пипане по инсталацията.
mika - специалист
ср яну 01, 2025 6:42 pmivanovbg написа:
Иначе при девоаторно свързване единия ключ прекъсва и фаза и нула така че на лампата може да има и двете в зависимост от положението на ключа
Това свързване е доста опасно. Аз предпочитам двата девиатора да са са съединени с два проводника, като към първият ключ да идва фаза а от втория фазата да излиза към лампата.
Последна промяна от mika на ср яну 01, 2025 6:49 pm, променено общо 1 път.
ср яну 01, 2025 6:42 pmivanovbg написа:
.........Иначе при девоаторно свързване единия ключ прекъсва и фаза и нула така че на лампата може да има и двете в зависимост от положението на ключа.............
Ще нарисуваш ли схема на пустото "девоаторно свързване"?

В АПКто го пропуснахме, бат кемал.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 01, 2025 6:51 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
ср яну 01, 2025 5:18 pmchapara написа:
Къде е по безопасно да е фазата?
На високо или на ниско, по леснодостъпно място :?
Такъв въпрос въобще не би трябвало да се поставя.
Ама хайде от мен да мине - фаза имаш и в контактите а те масово са доста по-ниско от ключовете... :)
Така че въпроса е безпредметен пък си има наредби където е казано че се прекъсва фазата.
И в учебниците е обяснено защо...
:partyman:
P.S. На ivanovbg с магнитите от предния пост не му обръщайте внимание и НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА В КЪЩИ !!!
ВИНАГИ се прекъсва ФАЗАТА независимо на кой как му било лесно и че щял да избегне разклонителни кутии.
Него НИКОЙ НЕ ГО ПИТА как е правилно а той само трябва да спазва наредбите...
mika - специалист
ср яну 01, 2025 6:49 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ще нарисуваш ли схема на пустото "девоаторно свързване"?
Има го в интернет, но това свързване е опасно и неправилно:

Прикачен файл

Девиатори неправилно свързване.gif
Девиатори неправилно свързване.gif (2.95 KиБ) Видяна 362 пъти
ср яну 01, 2025 7:02 pmmika написа:
Благодаря!
Стана ми любопитно защо Иванов споменава него само.
zz_stefanov - майстор
ср яну 01, 2025 7:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср яну 01, 2025 7:02 pmmika написа:
Благодаря!
Стана ми любопитно защо Иванов споменава него само.
Ми щото в главата му е грешния и опасен вариант, този при който в ключа са събрани наблизо фазата и нулата.
ivanovbg - майстор
И какво е опасното? Вие ламба не сте ли сменяли? При смяната колко пъти сте бъркали вътре във фасунката? А както казах електроннитее ключове пропускат фазата. Тествайте ако омате такива с фазомера и ще се уверите.

В моята къща не знам кое се прекъсва. Инсталацията не съм я правил аз, така я купих. Само контактите съм проверил за зануляване. Още съм жив, а инсталацията е на 50г и нищо не е пипано по нея и евентуално поне още толкова няма да се пипа.

И както казах- като сте толкова по наредбите - там пише, че при работа по инсталацията тока трябва да е спрян! Все е тая кое ще прекъснеш.
ср яну 01, 2025 8:38 pmivanovbg написа:
........
И както казах- като сте толкова по наредбите - там пише, че при работа по инсталацията тока трябва да е спрян! Все е тая кое ще прекъснеш.???!!!
Хубу!
Щом си рекъл, съгласяваме се.
Вече образован в АПКто, инсталацията у дома я направих по наредбите. Няма 50 години, предвид крехката ми възраст. Едва 30 навърши. Бат кемо е живата данна за безопасност на инсталацията.

Тема ""Нулата" през ключа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: