Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ESPACE - майстор
Преди 50 години на село крушки не горяха. Не защото са били много качествени, а защото напрежението рядко стигаше над 200V. Бяхме в края на линията. :)
lyubohar - майстор
вт дек 31, 2024 7:03 pmMamaMy написа:
От друга страна нормалния потребител не се катери по тавана да пипа лампата. Тогава са горели много рядко крушките. Потребителя пипа най-често ключа. По 20-30 пъти на ден.
Става въпрос за баня.Ключа е извън банята,а крушката в банята над вратата.Няма нужда да се катеря.Като се протегна и я достигам.
hidrazin - майстор
вт дек 31, 2024 7:03 pmMamaMy написа:
...често се случваше врътката да се счупи и да остане само оста (голо желязо)...
Тя няма връзка с тоководещите части.
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Ми то и през крушката можеше да те тресне. Надали това е било дълбоката мисъл, за да се комбинира нулата.
chapara - майстор
Защо зададох въпроса за кокошката и яйцето. Имам бясни внуци. Всеки Божи ден на аплиците крушките са демомтирани, ключовете изкормени, на дядо любимци. Та къде да е фазата и нулата на прекъсване, с гофри ми е инсталацията. И двата варианта инсталацията е функционална. Но мисля че ниската за достигане нула е приоритет. Очсквам отговор?
hidrazin - майстор
вт дек 31, 2024 6:49 pmESPACE написа:
Сигурно са изхождали от мисълта, че ключа може да го пипаш с мокри ръце.
Едва ли. По-вероятно е грешка на писателите авторите.
Кофти-то е че е учебник за 1 и 2-ри курс на техникумите а точно тоя екземпляр е IV-то издание в тираж 10 000 броя.
Дори самите автори си противоречат в тоя учебник - хем да не се прекъсва нулата а точно това правят в ключа за ламБата.
И даже са го написали изрично с текст...

Прикачен файл:
Прекъсване нула.jpg

Ама какво да им се сърдим? Най-стария екземпляр който видях е от 1960-та година.
Като се има едно на ум че са го писали поне 1-2 години е напълно разбираемо.
По това време "белгийската" схема е била масова, електроенергетиката тепърва се е развивала...
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср яну 01, 2025 2:27 amchapara написа:
... Всеки Божи ден на аплиците крушките са демомтирани, ключовете изкормени...
Правят едно и също ли?
chapara - майстор
ср яну 01, 2025 4:46 pmn_a написа:
Правят едно и също ли?
Така е приказката, но често.
Къде е по безопасно да е фазата?
На високо или на ниско, по леснодостъпно място :?
ivanovbg - майстор
ср яну 01, 2025 5:18 pmchapara написа:
ср яну 01, 2025 4:46 pmn_a написа:
Правят едно и също ли?
Така е приказката, но често.
Къде е по безопасно да е фазата?
На високо или на ниско, по леснодостъпно място :?
Принципно не е толкова от значение. Всяко местоположение си има и + и -. Ако е в ключа - той се пипа най често, а и се случва и с мокри ръце. Когато сменяш крушка, често си на стол, така да се каже далеч от земята, пък и не е пробоем да се изключва бушона, че я помниш как е монтиран ключа, я не. Ако ключа е електронен през него винаги тече някакъв ток, така че въпреки че прекъсва фазата пак може да те стресе и да паднеш от стола.
chapara - майстор
ср яну 01, 2025 5:49 pmivanovbg написа:

въпреки че прекъсва фазата пак може да те стресе и да паднеш от стола.
То ако е от стола добре. Но таваните са ми на 3.20м. и падането е по болезнено. И забравих че виждането ми за достигане на фасунгите горе от децата е почти невъзможно. Все пак си мисля, че по добре би било ключа да прекъсва нулата. Но кой съм аз, за това нямам никакви претенции и питам.

Тема ""Нулата" през ключа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: