• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
Здрасти Тани, особенно ми е приятно. Въпросът ти е риторичен.
П.П. Примерно бойлер за топла вода.
borisovqvor - напреднал
ефективноста се постига от добър генератор и фотоволтичен панел , а замерванята на вятъра са лесни има добри предложения по напред във форума . Вятър духа кдето и когато му скимне и както казва djmarti79 важното е да го уловим :-D
tgv - специалист
Ветрогенераторите са детската ми реализирана мечта. По горе съм показал от къде съм тръгнал.
А за фотоволтаиците, ползвам по-старата версия/ 4-5год./ на това!
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#
Хайде от мен да мине:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/p ... map=europe
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
изправял см турбина и с вертикална ос тргваше при 3м/с вятр с генератор от 80ва , сега вртя 350ва с хоризонтална ос и тргва при 1,5м/с и двете турбини бяха с по 6 витла и аз живея в град с нищожен вятър .... :supz:
Убедил си се експериментално в това в което се опитвам да убедя някои колеги. Турбината с вертикална ос иска по-висока скорост на вятъра за да тръгне и да произвежда нещо.
shulio написа:
A как стой въпроса с узаконяването на тези генератори. Всички знаем, че и кенеф не можеш да си изкопаеш без да вземеш разрешение от общината и съгласувана с архитекти и 1000 неща. С мачтите как се процедира. Сигурно трябват разрешителни като за къща
Един мой приятел архитект ми е обещал да провери как стои въпроса с узаконяването (ако е необходимо) на малки генератори за лични цели. Трябва да му напомня, че минаха вече две седмици, а още не е направил нищо :? Като получа отговора, ще пиша тук за какво става дума.
tgv - специалист
Щом за остъкляване на тераса процедурата стана почти невъзможна, какво остава за ветрогенератор.
smokee - специалист
Искам да попитам как предавате електричеството от подвижната част към неподвижната/основата? Ако е с кабел при определен брой обороти в една посока той ще се осуче :)
borisovqvor - напреднал
генератора се врти и в двете посоки не см срещал такъв дето да се врти само в едната . С повече аванс на кабела се постига желания рвзултат и за препорчване е да се закача с многожилен кабел податлив е на усукване . Другия вариант е с четки разгледаи напред в темата има примери и снимков материал :cool:
edemy2001 - специалист
borisovqvor написа:
генератора се врти и в двете посоки не см срещал такъв дето да се врти само в едната . С повече аванс на кабела се постига желания рвзултат и за препорчване е да се закача с многожилен кабел податлив е на усукване . Другия вариант е с четки разгледаи напред в темата има примери и снимков материал :cool:
:thumbs: Добре е в такъв случай да се предвиди съединение на кабелите в долния край на мачтата. Ако се усучат проводниците, да може да се развият без да се налага да се сваля мачтата. Трябва да се проверяват поне веднъж месечно за усукването им. Аз лично предпочитам с колектора и четките, за да не се занимавам с прегледи твърде често. А, и има един принцип от законите на Мърфи: "Ако нещо може да се скапе, то непременно се скапва" :-D Не, че и четките не могат да се скапят, ама поне няма да е в най-неочаквания момент.
mObbiN - специалист
Какво ще кажете за направата на такъв статор?

Изображение
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Какво ще кажете за направата на такъв статор?
Нямам идея как би се държал. На пръв поглед ще има голямо котвено залепване.
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: