• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Djack - специалист
MamaMy - майстор
Една тънка дупка с нагорещен пирон в тръбата, малко над помпата, решава проблема с източването зимата. За целта обаче е хубаво да се монтира с тройник един обратен клапан към атмосферата в най-високата точка преди системния обратен клапан за да може от там да смуче въздух. В противен случай вакуума създаден от изтичащата вода ще се опитва да изпразва цялата система.
nеwage - специалист
вт мар 18, 2025 7:32 amivanovbg написа:
На един приятел по тази причина му монтирах един преправен пароизпускател за бойлер до помпата долу който да се отваря с едно въженце за да се източи водата от тръбата като се налага да се вади помпата. Ако не се сетиш как се преправя мога да нарисувам как го преправих.
aз измислих друго - тънко маркуче 6 мм вързано най-долу към тръбата след възвратния клапан. Като искаш да изпразниш тръбата,надуваш въздух с компресора и той ще изтласка цялата вода от тръбата навън.
nеwage - специалист
вт мар 18, 2025 9:21 amDjack написа:
Намерих го!

https://youtu.be/fjM5WiC8qLk?si=XCQIhy_3WPDvRrh4
ам то хубаво, ама как ще помогне това да източиш цялата тръба, след като и той има възвратен клапан долу?
Прикачен файл:
Заснемане.jpg

Този адаптор, като провисне на него помпата заедно със 60 метра тръба пълна с вода и стоманено въже, ако се откърши и пропадне надолу не ми се мисли какво ще се случи - преживях го вече този филм на ужасите:
Последна промяна от nеwage на вт мар 18, 2025 2:28 pm, променено общо 1 път.
Djack - специалист
За чий член помпата трябва да виси на адаптера или на който и да е фитинг по тръбата? При мен (а и не само), тежеста е изцяло на проволката, като тя е привързана на всеки 50см. за тръбата и кабела - всичко си върви пакет.
А за източването, има комбинирани адаптери с клапан за източване, а има и клипчета, как ги пробиват и им слагат една врътка, става като кран и вече може да се източва ръчно.
nеwage - специалист
вт мар 18, 2025 2:19 pmDjack написа:
За чий член помпата трябва да виси на адаптера или на който и да е фитинг по тръбата? При мен (а и не само), тежеста е изцяло на проволката, като тя е привързана на всеки 50см. за тръбата и кабела - всичко си върви пакет.
А за източването, има комбинирани адаптери с клапан за източване, а има и клипчета, как ги пробиват и им слагат една врътка, става като кран и вече може да се източва ръчно.
дай линк, как да го търся?
Djack - специалист
вт мар 18, 2025 2:29 pmnеwage написа:
вт мар 18, 2025 2:19 pmDjack написа:
дай линк, как да го търся?
https://www.onlinemashini.bg/konektor-v ... -ibo/91384
hidrazin - майстор
Djack, това месинговото НЕ МУ ВЪРШИ РАБОТА.
То се монтира под точката на замръзване за да направиш хоризонтален отвод от тръбата в сондажа за да не замръзва зимата.
Монтира се макс на метър под земята.
На nеwage сондажа му е 68 метра.
Дори помпата да не е пусната чак до долу, с това дето предлагаш, при вадене на тръбата в нея пак ще има 60-65 метра вода.
Това му е проблема - пълната тръба тежи...
:partyman:
P.S. Сещам се за някакъв вариант "направи си сам" ама се искат "ръчички" и въображение.
За заводски такъв не се сещам.
Има и друго. Тя тая помпа колко пъти ще я вади годишно че да се вкарва в цирк?
И въобще ще я вади ли преди да гръмне а това означава няколко години.
Djack - специалист
Има го същото с клапан за изпразване, ама го намирам само в клипове и руски магазини. Като се напише "адаптер скважина" излизат резултатите. Аз разбрах, че идеята е да се дренира само системата застрашена от замръзване, не да се вади и помпата.
hidrazin - майстор
вт мар 18, 2025 9:29 pmDjack написа:
Аз разбрах, че идеята е да се дренира само системата застрашена от замръзване, не да се вади и помпата.
О, не бре човек. Ей това му е проблема:
нед мар 16, 2025 11:31 pmnеwage написа:
Имам едно питане - проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата? Така, ако се налага да вадя тръбата с помпата, ще мога да я източвам, за да не тежи толкова.
Вадил съм, по-скоро сме вадили няколко пъти помпа от 50+ метра - няколко човека. Ми тежи си.
При тръба 1" с дължина към 60 метра водата вътре е около 30 кила/литра.
Вярно, колкото повече вадиш, толкова повече олеква защото горния край на тръбата го пускаш на поляната и водата се излива от него.
Пък и остатъка от тръбата дето е в сондажа намалява.
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: