Мисля, ако пробия 3мм дупка на тръбата след възвратния клапан, доли при помпата, като отворя отгоре крана, да източи бавно водата (ако се наложи да вадя помпата, да не тежи толкова маркуча)?
Имам още две питания:
* въжето към тръбата ли се прихваща
* помпата горе на въжето ли виси или на тръбата?
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nеwage
- специалист
96 мнения в "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит"
Трифон П.Трифонов
- майстор
пон мар 17, 2025 10:40 amnеwage написа:Няма. Хвърлих от шарения боб- благодаря за услугата, Хидра!пон мар 17, 2025 10:38 amhidrazin написа:Тази със сигурност няма.пон мар 17, 2025 10:27 amnеwage написа: винтова е, куча марка, някакво daewooПитам щото някои си имат вграден клапан...
![]()
Стр.18 от долната инструкция
https://www.home-max.bg/static/media/up ... pdf?v=0.32
nеwage
- специалист
пон мар 17, 2025 11:00 amТрифон П.Трифонов написа:точно де, според това упътване възвратния клапан е горе. И първоначално там го сложих. Но вероятно това важи за сондажи до 30 метра, в инструкцията нищо не пише.пон мар 17, 2025 10:40 amnеwage написа:Няма. Хвърлих от шарения боб- благодаря за услугата, Хидра!пон мар 17, 2025 10:38 amhidrazin написа:Тази със сигурност няма.
Питам щото някои си имат вграден клапан...
![]()
kozl
- майстор
пон мар 17, 2025 10:41 amnеwage написа: Мисля, ако пробия 3мм дупка на тръбата след възвратния клапан, доли при помпата, като отворя отгоре крана, да източи бавно водата (ако се наложи да вадя помпата, да не тежи толкова маркуча)?Така ще ти се промени дебита и напора след дупката в тръбата. Освен това концентрираната високонапорна струя дали може да направи беля като пробие обсадната тръба

kozl
- майстор
пон мар 17, 2025 11:06 amnеwage написа:Според техническите данни в инструкцията дълбочината на потапяне е от 5 до 30 м.пон мар 17, 2025 11:00 amТрифон П.Трифонов написа:точно де, според това упътване възвратния клапан е горе. И първоначално там го сложих. Но вероятно това важи за сондажи до 30 метра, в инструкцията нищо не пише.пон мар 17, 2025 10:40 amnеwage написа:Няма. Хвърлих от шарения боб- благодаря за услугата, Хидра!
Тази със сигурност няма.
На един ред пък пише:
4. УСЛОВИЯ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТвоя сондаж се пълни:
е. Дълбочината на помпата под водата трябва да бъде по-малка от 15 m и повече от 0,5 m.
вт окт 15, 2024 2:42 amnеwage написа: Интересното е, че ако го оставя, примерно 10-на дена вдига докъм 64 метра воден стълбКъде си "закотвил" помпата?
И в инструкцията пише:
1. Уверете се, че помпата не докосва дъното на кладенеца, но е напълно потопена във водата.Нещо превода ли куца
2. За плаващи типове оставете поне 30 см от дъното на кладенеца.
3. Уверете се, че помпата няма да засмуче въздух, при намаляване нивото на водата.
4. Работата на сухо може да причини сериозни повреди на помпата.
5. Никога не тествайте помпата на сухо.
6. Използвайте само стоманено или полиестерно въже за закрепяне, за да не утежнявате допълнително конструкцията.
7. Ако няма натрупване на шлака, подходящи са стоманени или пластмасови тръби. Помпата трябва да бъде свързана към твърдата тръба с гъвкава тръба от поне 2 метра.
8. Когато изключите помпата, която е на по-малко от 5 метра под водата, в случай, че няма ОК, помпата източва водата в изходната напорна система.
9. На по-голяма дълбочина дифузора на помпата не позволява обратно връщане на вода, което може да доведе до замръзване на водата през зимата.
10. Ако не е възможно да предпазите от замръзване помпата през зимата , трябва да се инсталира кран за изпускане недалеч от изхода на помпата.
11. Когато използвате помпата, не увеличавайте налягането на водата, като огъвате тръбата или като поставяте адаптер, който е с по-малък цолаж.
12. Ако налягането на водата е по-голямо от налягането на помпата, натоварването върху гумените части се увеличава и те ще се износят по-бързо. В този случай налягането трябва да се намали незабавно.
13. Винаги проверявайте качеството на водата, докато използвате помпата. Ако водата е мътна, изключете помпата и променете местоположението и в кладенеца.
14. Ако водата съдържа пясък или малки камъни, това може да повреди помпата.

ivanovbg
- майстор
На един приятел по тази причина му монтирах един преправен пароизпускател за бойлер до помпата долу който да се отваря с едно въженце за да се източи водата от тръбата като се налага да се вади помпата. Ако не се сетиш как се преправя мога да нарисувам как го преправих.
kozl
- майстор
Авторът нищо не е писал за проблеми от замръзване.
Писа:
Тази помпа с каква допустима дълбочина на потапяне е 0,5 до 15 или до 30 м?
Сондаж е по дълбок и има възможност за 60 м дълбочина на потапяне. Т.е. помпата не е съобразена с възможностите на сондажа. Това според мен е проблем за помпата.
Другото е писаното в т.8 и 9, което не мога да си представя. Логически ако помпата е потопена до 5 м, тръбата към помпата ще се източи, но ако е потопена повече от 5 м, няма да се източи
И пак признавам не съм работил с винтови помпи, а с центробежни. Имаше такива, които бяха куплирани с клапан и в инструкцията пишеше да не се допуска обратна струя.
Писа:
нед мар 16, 2025 11:31 pmnеwage написа: Имам едно питане - проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата? Така, ако се налага да вадя тръбата с помпата, ще мога да я източвам, за да не тежи толкова.А то по инструкция е така, което логически означава че не трябва да е проблем, но ....
Тази помпа с каква допустима дълбочина на потапяне е 0,5 до 15 или до 30 м?
Сондаж е по дълбок и има възможност за 60 м дълбочина на потапяне. Т.е. помпата не е съобразена с възможностите на сондажа. Това според мен е проблем за помпата.
Другото е писаното в т.8 и 9, което не мога да си представя. Логически ако помпата е потопена до 5 м, тръбата към помпата ще се източи, но ако е потопена повече от 5 м, няма да се източи

И пак признавам не съм работил с винтови помпи, а с центробежни. Имаше такива, които бяха куплирани с клапан и в инструкцията пишеше да не се допуска обратна струя.
Djack
- специалист
Имаше едни месингови бързи връзки за изхода на помпата, които минаваха перпендикулярно през обсадната тръба, ама не се сещам как се казваха. Позволяват тръбата да е под земята и в същото време да можеш да си вадиш помпата. На тях можеше да се монтира изпускател за източване на системата обратно в сондажа! Някой сеща ли се, как се казваше?
kozl
- майстор
Бърза връзка е щорцовата. Използва при пожарникарските маркучи. Аз пък съм ги ползвал заедно с пожарникарските маркучи за поливане и за отводняване.
Скоро съм срещал подобни в Баухаус, за по-малки диаметри при щанда за поливни съоръжения, но ограничено количество.
Пък като се замисля как това ще се пъха и обслужва в обсадната тръба, изглежда не са тези връзки
Скоро съм срещал подобни в Баухаус, за по-малки диаметри при щанда за поливни съоръжения, но ограничено количество.
Пък като се замисля как това ще се пъха и обслужва в обсадната тръба, изглежда не са тези връзки

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература