Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Globe - специалист
пон фев 10, 2025 9:50 pmLazarGanev написа:
Ако се слага кран с изпускател, той трябва да е след водомера, а не преди него, както е сега, не знам как са го допуснали. Вземи си качествен марков сферичен кран без изпускател преди водомера. Водомерът трябва да е тип "Мокър", може да е без холендри, защото имаш, за предпочитане да бъде с дистанционно отчитане, за да не си ангажиран да осигуряваш достъп, но трябва да провериш дали вашето ВиК дружество ползва такава система и да ти кажат точно откъде да го вземеш, за да е съвместим. След водомера е добре да има кран, може с изпускател, пак препоръчвам месингов, сферичен, за да може да се сменя. Дължината в никакъв случай няма да съвпадне, тъй че ще има преправяне на тръби, не знам тези материали ти ли трябва са ги осигуриш. Вземи и някой месингов нипел 3/4" за всеки случай. Много левашко е това да идват без материали, а да ги искат от тебе. Тази шахта да вземеш да я удълбочиш и да застелеш дъното с чакъл
Крана са го монтирали те... иначе отчета става по мое усмотрение и плащам само при подаден отчет.. през другото време, Не! Идеята е да сменя всичко така че да съвпадне.. Няма много място къде да ходи тръбата. Не виждам голям проблем да има само 1 спирателен кран.. реално не виждам причина за втори такъв. Изпускателя е удобство ,за да се изпразват тръбите зимата. Водомера е на 1 метър под нивото на къщата.
Мерси за съветите !
Globe - специалист
пон фев 10, 2025 9:42 pmiliya_i написа:
пон фев 10, 2025 9:32 pmGlobe написа:
Леко е мръсен под "стъклото"
Това дето е под стъклото не е вода влязла от вън в шахтата, а е вода от водопровода.
Тя ако влизаше така, така щеше и да излиза водопроводната вода.
Нещо си се объркал!
Не може да е сух ли? В апартамента имам 4 водомера и всички са сухи.. т.е няма вода под "стъклото"
LazarGanev - "Велик майстор"
Полипропиленът е крехък материал и не е добър избор за външна подземна тръба, добре е да е ПЕВП (PEHD). Изпускателят преди водомера е голямо удобство. Можеш да спреш крана, да махнеш изпускателя , да завиеш подходящ преходник и да си поливаш цяло лято безплатно градината, а наесен пак да сложиш изпускателя и подадеш показанията за плащане
Svetoslavoff1 - майстор
Globe, послушай Лазар да не береш ядове по-натам. С тоя кран с изпускател преди водомера иди че доказвай, че не ти си го монтирал ако някой инкасатор случайно реши да засече водомера. А и след монтаж на новия водомер, нали се каниш да го сменяш, дали пак ще си затворят очите като дойдат га го пломбират... Кран с изпускател след водомера и си източваш инсталацията без проблем.
kozl - майстор
пон фев 10, 2025 10:14 pmGlobe написа:
Не може да е сух ли? В апартамента имам 4 водомера и всички са сухи.. т.е няма вода под "стъклото"
Може или не може :? От ВиК-то не те ли предупредиха какъв? Но ако не си споменал, че се наводнява шахтата :?
Според мен сухият ще се повреди като се напълни шахтата с вода.
Кранът на снимката ми изклежда кеклен. Вероятно е прокапал от уплътнението на оста и предполагам там има гайка за натягане на уплътнението. Ако уплътнението се е скапало, може да се развие гайката при затворен кран и да се навие около остта тефлонов конец или лента и после да се натегнат с гайката.
По принцип аз не съм привърженик на кеклените кранове и явно не само аз, че по магазините все по рядко ги срещам, спрямо сферичните.
Нещо не ме бива да разшифровам снимките. Не мога да позная каква част е пред крана в посока водопровода на ВиК.
Дали водомера е 3/4' или 1/2' може да се определи и по дължината от холендрова гайка до холендрова гайка. Е пломбата ще пречи, но...
Има и надписи по водомера, може би да се позамие и с телефона снимки, трудна задача :?

Обаче като се вторачвам в снимката ,теча ми се струва, че е бил точно там де не разпознавам свързващата част от крана към водопровода на ВиК.
Globe - специалист
Определено има резон с това крана преди водомера да няма опция за източване. По тия места никой не се заяжда за такива неща и определено това е 100% монтирано от ВиК.. В двора имам преминаваща малка река ,та ако искам да поливам има опция без кокошкарски работи :) Не съм сигурен дали ще има място за втори кран - качвам снимки на шахтата от разстояние.
Това с мокрия водомер определено е добра обосновка , хич не бях се замислял за това. Идеята е че каквото взема това ще сложат.. Буквално това ми казаха. Важното е да имам всички компоненти които да могат да се сглобят 1 с друг и навият на подаващата тръба, след това да се навият на моята към къщата или да се среже и "залепи" нов фитинг с който да се установи връзката към къщата. Като идея определено сверичния кран повече ми допада ,защото някак ми се струва че има по-малка предпоставка за проблеми. Задължително искам да имам опция да източвам тръбите , нищо че къщата е с изолация и общата дебелина на външните стени с изолацията е 50см. Някак ще се чувствам по спокоен зимата :) Къщата е в планината.

Давам инфо за снимките: Тръбата отиваща нагоре с другия кран е за външната чешма , която е над шахтата. Тази която влиза в къщата - влиза в пода на къщата.

Прикачен файл

476319508_923838512898513_483062577212055092_n.jpg

Прикачен файл

476265902_648476504510094_9172067800663166373_n.jpg
Globe - специалист
Крановете на марката Ferro ми хванаха окото. Изглеждат добре направени и са от месинг. Има ли някой наблюдения над тях ?

https://marmag.bg/sferichen-kran-34-kfpo2-ferro-2
https://marmag.bg/sferichen-kran-34-kfc2-ferro

Такъв с "пеперуда" май би бил по-удобен от към място,а има и направо с холендър и нипел ,като нямам идея кой би бил по-подходящ
https://marmag.bg/sferichen-kran-34-kfcs2-ferro
https://marmag.bg/sferichen-kran-1-kfcm31-ferro

Значи може да се сложи 1 с пеперуда и без изпразнител преди водомера и един с изпразнител след водомера.. Само заради опцията да си източвам тръбите. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Замисли се... Имам на метър от водомера чешма. Като изпразвам тръбите, спирам водата от крана на водомера и отварям всички чешми. Чак пък да източвам от водомера баш... И къде ви отива източената вода?
chapara - майстор
С малко преправка можеш да вдигнеш водомера от дъното и да направиш водомерната стойка вертикално до мръсния канал. Мръсния канал не е ли счупен на изхода от шахтата и от там да са водите в шахтата :? Ако, да, трябва да се ремонтира, и можеш да поставиш ревизия +У тка в която да празниш тръбите. По този начин можеш след водомера да сложиш тройник с кран за изпразването.

П.С.
Да доразвия отговора си с маркиране в/у снимката.
Изображение
Идеята беше там където е маркирано в червено от долу на горе да се подредят, възвр.клапан, кран, водомер, кран, тройник с кран за изпразване и най горе да кацне разклонението за дворната чешма.
На мръсния канал разклонител в който да вкараш водата от изпразването, с водопроводна тръба и съответния намалител на фитата и водата да заминава гравитачно без помпи и изгребване, както и течове. Така всичко ще бъде на сухо и чисто. Можеш да сложиш водомер какъвто искаш и най вече при празнене затваряш крана на вход.вода, пускаш за празнене при отворени по системата кранове и си тръгваш.
Последна промяна от chapara на вт фев 11, 2025 6:18 pm, променено общо 1 път.
Globe - специалист
chapara написа:
С малко преправка можеш да вдигнеш водомера от дъното и да направиш водомерната стойка вертикално до мръсния канал. Мръсния канал не е ли счупен на изхода от шахтата и от там да са водите в шахтата :? Ако, да, трябва да се ремонтира, и можеш да поставиш ревизия +У тка в която да празниш тръбите. По този начин можеш след водомера да сложиш тройник с кран за изпразването.
Мръсния канал е само на чешмата. Този на къщата е на метър в ляво под земята. Не е счупен може на снимката да изглежда странно.
Това с крана за след водомера е добра идея :) Да го сложа на едно Т с кран на който да си сложа маркуч + идеята ми с помпата по-долу.
вт фев 11, 2025 2:35 pmn_a написа:
Замисли се... Имам на метър от водомера чешма. Като изпразвам тръбите, спирам водата от крана на водомера и отварям всички чешми. Чак пък да източвам от водомера баш... И къде ви отива източената вода?
Източената вода явно отива в тази шахта :) Но честно казано не е много.. За пръв път тази седмица пусках водата.. Къщата я имаме от около 3 месеца :shock: Като си тръгвах я изпразних от там. Реално изтече доста малко.Изгребах това което изтече и си тръгнах :-D :-D . За в бъдеще си мислех по-скоро на изпразнителя да сложа 1 маркуче и една 12 волтова помпичка от тези за масло и вода . Така зимата за 0 време всичко остава празно и водата извън шахтата.

Тема "Избор на водомер, спирателен кран и помощ за списък с нужните части" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: