Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ebahti - майстор
От известно време ми се върти у главата идеята, да си насадя напролет захарна тръстика- и от нея да си сваря ракия,самагон или квото там дойде.....некой да е пробвал или да има да сподели нещо по въпроса? :?
schuldiner - майстор
Що не пробваш с чукундур?
Фло - специалист
ebahti написа:
От известно време ми се върти у главата идеята, да си насадя напролет захарна тръстика- и от нея да си сваря ракия,самагон или квото там дойде.....некой да е пробвал или да има да сподели нещо по въпроса? :?
Пробвал съм с меласа.Меласата е нерафинирана тръстикова захар ,жълта на цвят. Ракията излиза с много странични миризми и цепи главата отвсякъде.
Ако искаш най-качествен самогон ферментирай ориз.Продават начупен ориз,найсто качество на 25 ст. кг. или от жито ,ечемик.
Въобще зърнения спирт е най-качествен за пиене,без странични миризми и е с мек вкус.Пък,ако го превариш 2 пъти става супер водка,като купажираш с дестилирана вода и докараш 43 гр. :partyman:
ebahti - майстор
мойта идея е да смеля тръстиката у фуражомелката ,да и сипя малко вода и да я изчакам да ферментира.....и си мислех че няма да има никакви миризми....та затова питам. Не мисля да я пресовам и да правя меласа
Chefo77 - майстор
А тук вирее ли тази тръстика?
В Бразилията е малко по-топло, отколкото тук.
Фло - специалист
ebahti написа:
мойта идея е да смеля тръстиката у фуражомелката ,да и сипя малко вода и да я изчакам да ферментира.....и си мислех че няма да има никакви миризми....та затова питам. Не мисля да я пресовам и да правя меласа
Няма да стане така.Едновременно с ферменацията вървят и други процеси,примерно минерализацията/гниенето/като го направиш по този начин. Трябва да изкараш сока,да му докараш концентрация на захарите от 17-23%, да сложиш културен фермент,да речем мая за хляб и след около 21 дена да вариш.Питай бабите наоколо как се прави рачел, е нещо такова е без да вариш толкова за сгъстяване сока.Съдържанието на захарта във ферментативната смес е много важно ,ако е ниско под 17 % ще извадиш нещо като ракия с миризма на ацетон,ако е над 23% няма да ферментира и ще извадиш сладка вода.

Тема "Захарна тръстика-или как най -ефтино да влезем в джаза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: