От известно време ми се върти у главата идеята, да си насадя напролет захарна тръстика- и от нея да си сваря ракия,самагон или квото там дойде.....некой да е пробвал или да има да сподели нещо по въпроса? 

ebahti написа:От известно време ми се върти у главата идеята, да си насадя напролет захарна тръстика- и от нея да си сваря ракия,самагон или квото там дойде.....некой да е пробвал или да има да сподели нещо по въпроса?Пробвал съм с меласа.Меласата е нерафинирана тръстикова захар ,жълта на цвят. Ракията излиза с много странични миризми и цепи главата отвсякъде.
ebahti написа:мойта идея е да смеля тръстиката у фуражомелката ,да и сипя малко вода и да я изчакам да ферментира.....и си мислех че няма да има никакви миризми....та затова питам. Не мисля да я пресовам и да правя меласаНяма да стане така.Едновременно с ферменацията вървят и други процеси,примерно минерализацията/гниенето/като го направиш по този начин. Трябва да изкараш сока,да му докараш концентрация на захарите от 17-23%, да сложиш културен фермент,да речем мая за хляб и след около 21 дена да вариш.Питай бабите наоколо как се прави рачел, е нещо такова е без да вариш толкова за сгъстяване сока.Съдържанието на захарта във ферментативната смес е много важно ,ако е ниско под 17 % ще извадиш нещо като ракия с миризма на ацетон,ако е над 23% няма да ферментира и ще извадиш сладка вода.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: