От известно време ми се върти у главата идеята, да си насадя напролет захарна тръстика- и от нея да си сваря ракия,самагон или квото там дойде.....некой да е пробвал или да има да сподели нещо по въпроса? 
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ebahti
- майстор
6 мнения в "Захарна тръстика-или как най -ефтино да влезем в джаза"
schuldiner
- майстор
- Мнения: 2398
Що не пробваш с чукундур?
Фло
- специалист
- Мнения: 918
ebahti написа:От известно време ми се върти у главата идеята, да си насадя напролет захарна тръстика- и от нея да си сваря ракия,самагон или квото там дойде.....некой да е пробвал или да има да сподели нещо по въпроса?Пробвал съм с меласа.Меласата е нерафинирана тръстикова захар ,жълта на цвят. Ракията излиза с много странични миризми и цепи главата отвсякъде.
Ако искаш най-качествен самогон ферментирай ориз.Продават начупен ориз,найсто качество на 25 ст. кг. или от жито ,ечемик.
Въобще зърнения спирт е най-качествен за пиене,без странични миризми и е с мек вкус.Пък,ако го превариш 2 пъти става супер водка,като купажираш с дестилирана вода и докараш 43 гр.
Фло
- специалист
- Мнения: 918
ebahti написа:мойта идея е да смеля тръстиката у фуражомелката ,да и сипя малко вода и да я изчакам да ферментира.....и си мислех че няма да има никакви миризми....та затова питам. Не мисля да я пресовам и да правя меласаНяма да стане така.Едновременно с ферменацията вървят и други процеси,примерно минерализацията/гниенето/като го направиш по този начин. Трябва да изкараш сока,да му докараш концентрация на захарите от 17-23%, да сложиш културен фермент,да речем мая за хляб и след около 21 дена да вариш.Питай бабите наоколо как се прави рачел, е нещо такова е без да вариш толкова за сгъстяване сока.Съдържанието на захарта във ферментативната смес е много важно ,ако е ниско под 17 % ще извадиш нещо като ракия с миризма на ацетон,ако е над 23% няма да ферментира и ще извадиш сладка вода.
Тема "Захарна тръстика-или как най -ефтино да влезем в джаза" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!
