kuger написа:Който не е гърмял казан, той не знае.Явно ти си гърмял, ама дай обясни поради какви причини се е случило това нещастие, че да не допускаме и ние такива грешки.

kuger написа:Който не е гърмял казан, той не знае.Явно ти си гърмял, ама дай обясни поради какви причини се е случило това нещастие, че да не допускаме и ние такива грешки.
kuger написа:По-високия градус предопределя по-бурно изпарение, по-голямо налягане в казана.То това е ясно, че може да гръмне при голямо налягане, но в темата освем колегата "iivanov" /който му предлага да я преварява без разреждане/, никой друг не го съветва да я преварява на по-вече от 25-30 градуса общ алкохол. И все пак зависи от самият казан, семпертината и лулата.
Andri01 написа:За това и при варене ,и при преварка си има чалъми-при пускане на първия"ток",огъня се намалява!!!Друго-казана може да гръмне,ако цялата инсталация не е измита като хората след предното варене и има "тапа" в лулата или серпентината. Ако всичко е наред със системата ,няма проблем да почнеш да преваряваш и 40гр. без разреждане/ личен опит/. Без да обиждам колегите ракиджии,но сакатлъци стават от глупост ,незнание и незачитане елементарните физически закони.Абсолютно съгласен! Но искам да добавя, че читавия казан решава много от проблемите.Ако не е колона, поне да е с водно легло на капака, пристягаща гривна и резбови съединения на лулата и серпентината.
VLADO66 написа: Вътре какво се събира не е истина.Така е. А какво излиза от чучура на охладителя, какво излиза ... - въобще не е истина.
hidrazin написа:Мамка му.Лошото е че тука си много прав ама пусто му домашно производство.VLADO66 написа: Вътре какво се събира не е истина.Така е. А какво излиза от чучура на охладителя, какво излиза ... - въобще не е истина.Ако излезе това което трябва си е жив късмет. Повечето "чалъми" за варене на ракия са от рода на "митове и легенди". Разбира се има някои верни неща, но те важат само за конкретен случай. За да се изкара само С2Н5ОН си требе анализ на суровината и на крайния резултат. Последния може да се коригира с помощта на великата химия.
Който го интересува нека си потърси в нета технологията за производство на спирт. Жокер - руснаците имат много добри такива.
Аз лично от как правих анализ на домашен самогон, преди много години минах само на водка.
Ми да Ви е сладко - и метанола, и етилен-гликола, и етилацетата, и кореселина, и ацетона, и висште акохоли... и другите знайни и незнайни химически братя.Иначе си е готино - каква "мека" ракия пък как ме "удари" !!! Ми не го е "ударила" а леко го е натровила и ефектите са идентични.
Просто потърсете и прочетете. Нищо лично спрямо добрата домашна и изключително рядко срещана успешна домашна ракия.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: