• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
kuger написа:
Който не е гърмял казан, той не знае.
Явно ти си гърмял, ама дай обясни поради какви причини се е случило това нещастие, че да не допускаме и ние такива грешки. :drinkers:
kuger - майстор
По-високия градус предопределя по-бурно изпарение, по-голямо налягане в казана.
Четете http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=1831
Stefan_62 - майстор
kuger написа:
По-високия градус предопределя по-бурно изпарение, по-голямо налягане в казана.
То това е ясно, че може да гръмне при голямо налягане, но в темата освем колегата "iivanov" /който му предлага да я преварява без разреждане/, никой друг не го съветва да я преварява на по-вече от 25-30 градуса общ алкохол. И все пак зависи от самият казан, семпертината и лулата.
iivanov - майстор
Господа, ами обяснете тогава, какво става в казана тип "колона", където имаш първоначална дестилация на 60+º, последвана от охлаждане и повторна дестилация. Мойта убавост не е от пластична хирургия, а от пийене на такава двойна преварка. :partyman:
PS Варенето в кофти алембик е предпоставка за сакатлък и при първата дестилация.
Andri01 - майстор
За това и при варене ,и при преварка си има чалъми-при пускане на първия"ток",огъня се намалява!!!Друго-казана може да гръмне,ако цялата инсталация не е измита като хората след предното варене и има "тапа" в лулата или серпентината. Ако всичко е наред със системата ,няма проблем да почнеш да преваряваш и 40гр. без разреждане/ личен опит/. Без да обиждам колегите ракиджии,но сакатлъци стават от глупост ,незнание и незачитане елементарните физически закони.
infomar
Мисля, че важните неща са - да не се пълни много казана, дори на 60% и много добре да се изолира капака за да не "избият" от там спиртни газове. Мен много ме беше страх да не се получи подобна издънка и границата я покрих с два пласта обрашнен плат. Направи ми впечатление, че плата изсъхна по-бавно от обикновено... Страх лозе пази!!
Миризмата на ракия в чувствително повече от нормалното. Да има добро проветряване на помещението :) За огънат сте прави - при мен беше леко по-слаб от стандартното. Считам че с оглед на безопасността не е оправдано да се преварява над 35 гр, въпреки, че експериментите показват, че е безопасно. :? Мое мнение - 30гр. и по-малко!!
iivanov - майстор
Andri01 написа:
За това и при варене ,и при преварка си има чалъми-при пускане на първия"ток",огъня се намалява!!!Друго-казана може да гръмне,ако цялата инсталация не е измита като хората след предното варене и има "тапа" в лулата или серпентината. Ако всичко е наред със системата ,няма проблем да почнеш да преваряваш и 40гр. без разреждане/ личен опит/. Без да обиждам колегите ракиджии,но сакатлъци стават от глупост ,незнание и незачитане елементарните физически закони.
Абсолютно съгласен! Но искам да добавя, че читавия казан решава много от проблемите.Ако не е колона, поне да е с водно легло на капака, пристягаща гривна и резбови съединения на лулата и серпентината.
VLADO66 - майстор
А е препоръчително между казана и охладителя да има така наречения съд за висши алкохоли/мослоуловител/ :wink: http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=443 Вътре какво се събира не е истина.
hidrazin - майстор
VLADO66 написа:
Вътре какво се събира не е истина.
Така е. А какво излиза от чучура на охладителя, какво излиза ... - въобще не е истина. :) Ако излезе това което трябва си е жив късмет. Повечето "чалъми" за варене на ракия са от рода на "митове и легенди". Разбира се има някои верни неща, но те важат само за конкретен случай. За да се изкара само С2Н5ОН си требе анализ на суровината и на крайния резултат. Последния може да се коригира с помощта на великата химия.
Който го интересува нека си потърси в нета технологията за производство на спирт. Жокер - руснаците имат много добри такива. :lol:
Аз лично от как правих анализ на домашен самогон, преди много години минах само на водка.
Ми да Ви е сладко - и метанола, и етилен-гликола, и етилацетата, и кореселина, и ацетона, и висште акохоли... и другите знайни и незнайни химически братя. :lol: Иначе си е готино - каква "мека" ракия пък как ме "удари" !!! Ми не го е "ударила" а леко го е натровила и ефектите са идентични. :shock:
Просто потърсете и прочетете. Нищо лично спрямо добрата домашна и изключително рядко срещана успешна домашна ракия.
:partyman:
kabel96 - специалист
hidrazin написа:
VLADO66 написа:
Вътре какво се събира не е истина.
Така е. А какво излиза от чучура на охладителя, какво излиза ... - въобще не е истина. :) Ако излезе това което трябва си е жив късмет. Повечето "чалъми" за варене на ракия са от рода на "митове и легенди". Разбира се има някои верни неща, но те важат само за конкретен случай. За да се изкара само С2Н5ОН си требе анализ на суровината и на крайния резултат. Последния може да се коригира с помощта на великата химия.
Който го интересува нека си потърси в нета технологията за производство на спирт. Жокер - руснаците имат много добри такива. :lol:
Аз лично от как правих анализ на домашен самогон, преди много години минах само на водка.
Ми да Ви е сладко - и метанола, и етилен-гликола, и етилацетата, и кореселина, и ацетона, и висште акохоли... и другите знайни и незнайни химически братя. :lol: Иначе си е готино - каква "мека" ракия пък как ме "удари" !!! Ми не го е "ударила" а леко го е натровила и ефектите са идентични. :shock:
Просто потърсете и прочетете. Нищо лично спрямо добрата домашна и изключително рядко срещана успешна домашна ракия.
:partyman:
Мамка му.Лошото е че тука си много прав ама пусто му домашно производство.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ракия - двойна преварка - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: