Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
емовлаха - специалист
Трифоне , ти си работлив човек и ценител на хубавата техника ! Земай някоя маторетка и си бръмкай в градината някоя съседка мож те викна и отам ще облажиш :)
Soviet_Soldier - специалист
пон юни 13, 2022 10:39 amswissmad1 написа:

Моята коса- 25 кубикова-по-скоро към ниския клас коси на Щил е ,върши по-бързо работата отколкото 50 кубикова китайка така че кубиците не са критерий в случая колко производителен е иструмента. Не съм косил с 50-кубиков Щил но с 52 кубикова китайка съм косил и знам каква е разликата.
Колкото до парите моята съм я купувал по спомен за около 600 лв сега не знам колко е но едва ли е много повече ,една китайска коса 52 кубикова е около 260- така че сами си правете сметката .
Това вече няма нищо общо с истината. Пробвал съм Stihl FS-55, даже не се доближава близо до 43 китаец, да не говорим за 52. 25 кубиковия Щил, колко вата да има 900? А 43 кубиковите китайци започват от 1250 вата, плюс това двигателите с по-голям работен обем са по тяговити, имат по-голям въртящ момент. Като най-евтините китайци са колкото FS-55 9000 об.мин ,а по-качествените китайци от завода идват с 11000.
За да се доближи маркова коса, като мощност и скорост на косене до евтин китаец трябва да има, поне 35 кубика, но като въртящ момент най-вероятно ще отстъпва и това удоволствие ще струва 900+лв. Или иначе казано за тия пари 6 китаеца може да си купи човек. И не, марковите инструменти не служат до живот, и при тях малко ли много е на късмет, а и до собственик. Обаче повреди ли се сериозно ,като нищо хвръкват 300+лв по ремонти. Както писа скоро съфорумник по-горе, 28лв за два малки лагера, сигурно даже и те китайски. Аз лично бих се чувствал прецакан да дам толкова пари за подобно нещо.

Относно шумът е субективно, голяма разлика нямат, но като иде реч за вибрации, китайците серия 4300 особено ако са читав бренд, а не най-големия боклук работят супер равно и всички имат демпфер срещу вибрациите, за разлика от ниския клас маркови като FS-55, дето щангата е хваната директно към двигателя.
пон юни 13, 2022 12:34 pmSoviet_Soldier написа:
Отново мнение, което е тотал щета.
Китайците залагат на кубатура, понеже инак не могат да извадят мощност и дълготрайност- качествените материали, машини за производство, квалифициран труд, струват пари.
Невъзможно е да се разбере от някой, който си няма представа от конструиране на мотор, според целите и задачите, както и цената.
Не случайно, оборотите на китайските машини са занижени. Инак няма да изкарат и 5х5.
Китайците са се прицелили точно в определен.......клас потребители и печелят пари. Съжалявам, но си е така!
Получаваш това, което платиш. Тарикатлъкът не върви тук, а тарикати са горните.
Който работи, работи с истинска машина.
Аз пък си ценя душичката- не бих си причинил такава гавра.
Признавам, няколко пъти съм бил на ръба да дам 100 пари за бензинова Акита ли Премиум ли, уж на 50% от Кауфланд, но с цел да видя до къде ще издържи, да я убия- един вид мазохизъм.

Вадя първото сравнение от нета. В един клас, според незрящите.
Моторна коса Gardenia BC520 VS FS 491 C-EM.
Има съвсем приемлива причина, за разлика 17 пъти в цената. Скъпата е за работа. Другата е за 3 пъти в годината.
Край на мача!
пон юни 13, 2022 12:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Отново мнение, което е тотал щета.
Китайците залагат на кубатура, понеже инак не могат да извадят мощност и дълготрайност- качествените материали, машини за производство, квалифициран труд, струват пари.
Невъзможно е да се разбере от някой, който си няма представа от конструиране на мотор, според целите и задачите, както и цената.
Не случайно, оборотите на китайските машини са занижени. Инак няма да изкарат и 5х5.
Китайците са се прицелили точно в определен.......клас потребители и печелят пари. Съжалявам, но си е така!
Получаваш това, което платиш. Тарикатлъкът не върви тук, а тарикати са горните.
Който работи, работи с истинска машина.
Аз пък си ценя душичката- не бих си причинил такава гавра.
Признавам, няколко пъти съм бил на ръба да дам 100 пари за бензинова Акита ли Премиум ли, уж на 50% от Кауфланд, но с цел да видя до къде ще издържи, да я убия- един вид мазохизъм.
Китаецът залага на проста и умно измислена японска конструкция от 90-те, както за мотокосите, така и за резачките. Това са проекти на компания Komatsu Zenoah,
а не китайско "творчество", и когато са събрани от качествени материали в завод с качествено оборудване са супер. Един от заводите за автомобилни трансмисии, който изпълнява поръчки за компании като БМВ прави подобна градинска техника, едва ли читаво оборудване им липсва. Плюс това китайците продават най-вече в третия свят, при това огромни бройки и приходите са им големи, въпреки малката надценка. Китаецът прави това кото му поръчаш, и за което му плащаш. Ако искаш по една и съща конструкция ще ти събере мотокоса и за 50 долара от евтини материали, ако искаш щи ти я събере за 100 с по-читави, а за 150 ще я събере с качеството на големите брандове без петорната надценка. Най-високо технологичните и престижни продукти се произвеждат в Китай. Както вече казах, КНР може да ти предложи всичко, от боклук до топ качество и е много субективно да се слагат всички китайски инструмент под общ знаменател.

И не, не получаваш това което плащаш особено при големите брандове, защото надценката е в пъти. Това не е авиационен двигател да плащаш за някакви космически технологии, а прост градински инструмент, дето при желание всеки ще го произведе, при това ще го предложи на далеч по-изодна цена. Просто хората са роби на брандове, с всичко е така.

Ето пример за читав китайски двигател, за моторна коса от серията 4300:

пон юни 13, 2022 1:17 pmSoviet_Soldier написа:
Китаецът залага на проста и умно измислена японска конструкция от 90-те, както за мотокосите, така и за резачките. Това са проекти на компания Komatsu Zenoah,
........
..........от онова време.
Сигурен съм, че оригиналът и сега би бил актуален, но изпълнен с лошо качество, недопустими допуски, отклонения в технологичните процеси.....
Получаваш лайна.

Няколко пъти забелязвам, че пишеш за обороти. Не съм сигурен, че знаеш защо са занижени и какво би се случило, ако бъдат "повдигнати".
Принципно всеки мотор има някакъв запас от 20 дори 30%, но при некачествените части.............Оборотите, сами по себеси не покачват мощност. Трябват още неща.
Едва ли някой подбира бутало към цилиндър, сегмент към бутало, баланс на КВ.......все неща които струват време и пари.
Затова посочих двата свята- 12300 срещу 7500. Дори при еднакви обороти не биха извадили еднаква мощност. Отново съм сигурен, че не знаеш защо, макар случайно да си посочил една причина.
емовлаха - специалист
Оборотите са по-малки Трифоне, при тримерната глава са около 9000 на двигателя, със ножовете и дисковете са по-високи поради инерцията от режещото оборудване
пон юни 13, 2022 3:33 pmТрифон П.Трифонов написа:

Няколко пъти забелязвам, че пишеш за обороти. Не съм сигурен, че знаеш защо са занижени и какво би се случило, ако бъдат "повдигнати".
Принципно всеки мотор има някакъв запас от 20 дори 30%, но при некачествените части.............Оборотите, сами по себеси не покачват мощност. Трябват още неща.
Едва ли някой подбира бутало към цилиндър, сегмент към бутало, баланс на КВ.......все неща които струват време и пари.
Затова посочих двата свята- 12300 срещу 7500. Дори при еднакви обороти не биха извадили еднаква мощност. Отново съм сигурен, че не знаеш защо, макар случайно да си посочил една причина.
Оборотите в китайските инструменти често не са настроени както трябва и тук не говоря само за максималните, а дори за работата на празен ход. Просто се залага на количеството пред качеството. Мотокосата не я бях замервал в началото, работеше равно и бе настроена добре, но резачката държеше високи обороти и се движеше като я оставех на цимента. Поставих тахометъра 3200-3300, което е много. Свалих ги до 2500-2600 както Zenoah препоръчват и заспа, работи равно, не вибрира, останах много доволен. Максималните също бяха занижени 10500 от оптимални 12500, и тях пипнах, машината започна да работи значително по-бодро. Вече 4 години с нея нито един проблем, даже развит болт няма по нея. Относно това, защо китайците ги настройват на по-ниски обороти, основната причина при производителите правещи читава техника е, че основните им пазари са крайно бедни страни от третия свят, където никой не ползва скъпи маркови масла. Доже в бившите съветски републики си позволяват много хора да мешат бензина с 4 тактово минерално масло за зилове М8. Некачественото масло не се сместват така добре с бензина, и тук не иде реч само за 4 тактови, а и за двутактови, като Лукойл. От там и нуждата от повече масло 25:1. Също така некачествените масла не работят добре при много високите обороти в съвременните градински инструменти. Основен фактор влияещ на живота на двутактовия двигател е маслото, по тая причина големите брандове настояват да се ползват техните масла и отказват гаранции, ако е ползвано чуждо. При фирмите ребрандиращи китайска техника, далеч не всеки има свои масла, а тези които имат пък далеч не навсякъде могат да бъдат открити.
Що се отнася до ниското качество на двигателя, и 100мл масло на литър да буташ, той дълго няма да живее. По-голямото количество масло може да помогне ако е некачествено и не се смесва така добре с бензина, но ако е хубаво 50:1 е повече от достатъчно и добавянето на 40:1 ,25:1 по никакъв начин не влияе положително, не намалява триенето, не понижава температурата на двигателя.

Аз лично работя на по-високи от заводските настройки на техниката, нито един двигател не се е разпаднал още. Мои познати също при това доста по-интензивно с китайски резачки на 12500, никакви проблеми свързани с това не сме срещали. Явно самите двигатели не са чак такива боклуци, поне на техниката която ние ползваме. А това че от КНР може да пратят не просто боклук а даже брак е всеизвестно. Човек трябва да умее да си подбере какво взима. Чувал съм за получени от разни чужди сайтове резачки без хром покритие на цилиндрите или с заводски брак в отливката на цилиндъра. Аз самият с първата китайска която бях взел Nrock NR45 и върнах, съм попадал на тотален боклук, но със сегашните си китайски инструменти проблеми не съм имал, ако не считаме не затегнатия заводски карбуратора на мотокосата. Затягането на 2 болта силно не ме е ощетило, както и настройката на карбураторите. Веригата на резачката не е първо качество, но като резервна и за рязане на боклучи става, пак зян не отиде. Аз лично съм доволен от китайските бензинови инструменти, с които разполагам. Нито съм се бръкнал да извадя 1000лв, нито са ме оставили та да не мога да си свърша работа до са. Като мощност също ме устройват, та в общи линии това са причините съвсем да ми е непонятен тоя хейт срещу бюджетния инструмент.
Кой квото иска да си купува, но далеч не всичко е така еднозначна, както го описват някои хора тук. Не винаги марковия инструмент за 600лв е по-мощен и удобен от китайския за 200, не винаги китайския за 200 постоянно се чупи и за нищо не става. Не винаги и марковият служи дълги години. Всеки си има глава на раменете, нека си харчи парите, както му е угодно.
емовлаха - специалист
Ето при новите Щилове как е! Моторна косачка STIHL
FS 491 C-M
– Работен ходов обем: 51,6 cm³
– Мощност съгласно ISO 8893:
2,4 kW (3,3 PS) при 9500 об/мин
– Обороти на празен ход: 2500 об/мин
– Максимални обороти на изходния вал:
7100 об/мин
пон юни 13, 2022 4:26 pmемовлаха написа:

– Мощност съгласно ISO 8893:
И това е доста важно, съгласно кой стандарт отдава обявената мощност. При повечето инструменти чак такива детайли не са обявени.

Ето един интересен тест-сравнение на 50 кубикови резачки. евтино копие на Zenoah с щадящите настройки за 85 долара даде 3,27кс. / 2,43кв , а оригиналът Zenoah G5200 ѝ дават 2,59кв. Реалната разлика е под 200 вата, при това, ако се настрои ще скъси разликата. Явно не са им чак толкова умрели двигателите, даже в най-евтините версии.

swissmad1 - специалист
пон юни 13, 2022 12:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон юни 13, 2022 12:34 pmSoviet_Soldier написа:
Не случайно, оборотите на китайските машини са занижени.
Ето това ми направи впечатление като косих с китайската 52 кубикова коса (подчертавам ,че косата беше ЧИСТО НОВА). където казвате ,че е много по-яка от моите 25 кубика (купена от фирма която уж внася качествени китайски стоки с не малка гаранция (без имeна да не стават скандали)) ----НЯМА ОБОРОТИ да реже тревата......малко по жилава трева и ......спира .А оборотите РЕЖАТ тревата (има значение и кордата).
На теория може да са супер (а от къде да сме сигурни ,че техн.характрики са верни) ама на практика ..............не е това което трябва да е ....
Аз за мене съм направил избор и изказах впечатления от моя опит в живота и не налагам мнение на никой -всеки има глава на раменете и може да реши с какво ще работи

Не случайно има една приказка за киселото грозде.

Успех на всички с придобивките които имат.....

П.П.

Имам моторна пръскачка Щил и моторна пръскачка ...някаква китайска (не се сещам името но започваше с F....-подариха ми я-върши работа но вибрациите са страшни ), имам моторен свредел -Райдер=китайски двигател(от нов пали трудно и работи на полусмукач да не загасне но върши работа-ако не ми трябваше за 10-20 дупки в годината нямаше да е тая марка),моторна резачка Щил и моторна резачка JONSERED (Husqvarna) та имам някаква представа за 25 годишния ми опит с моторни инструменти кое става и кое не.
И на мен парите не са ми в повече но повече ми е жал мене си като използвам даден инструмент- най-вече за БЪРЗИНАТА и УДОБСТВОТО с която се извършва дадена работа.

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: