вт юли 30, 2019 6:31 pmТрифон П.Трифонов написа:Който-каквото - не мен ми били наспорили чутите люшки, цели две кила ще трябва да пукам, то аз домат толкова не съм събрал, ама орисия, ще се пие люта ракия. Зимъска, когато сняг забръска, ще си менкаме бурканите, а който гледал коне, да не се вторачва много в кокошките, че пиле със зеле съм чувал, ама кон с кисело зеле май не върви.вт юли 30, 2019 1:29 pmkuger написа: Аз карам на принципа "луд умора няма"А такааааа и аз тая година под асмалъка. Гроздето е вече в мазата., кога падне материала обирам отгоре. После кофа по кофа, отделям, промивам и т.н. Ама има условие, то е "пенсионер"! Днес 3 бидона, утре 3 и те така. Бирата под ръка, асмалъка прави сянка, абе кеф!!
Чекаф си с трепет кайсиите, ама неска ми падна джанковата шапка на единия бидон. Утре на работа и у другиден ши цидим баш къкту го рече.
Е, още не съм БСП, ама и мене ма влече.
Неска прайх мариновани краставички. Изкарах на баба тавата, пирустията в градината и за половин час ги опатках.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav
- майстор
6319 мнения в "Привет начинаещи градинари"
Трифон П.Трифонов
- майстор
вт юли 30, 2019 8:07 pmAndri01 написа: ...Е,то май и ракийка ще се намери или тя ще бъде по съвместителствоАм' ха де! То, тас офанзива, нивгаш няма са свърши.![]()
![]()
Пък и да са оплача- имам краставици като свински опашки и горчиви.
Интересното е, че е само от един сорт, а са сяти на едно място корнишон японска и Гергана. От последните две е, но трябва да разровя, за да прочета написаното на чашката.
Четох, по темата, ама как пък корнишона не са вгорчи бе?
kr1100
- майстор
пон юли 29, 2019 9:24 pmТрифон П.Трифонов написа:Лесно .Имам 1 CrNi дълга ос към 60см със заварени 2 заострени перки.Реже мели всичко. После минава, с 1 голяма бъркалка / за бои ли е не знам диаметър около 10 см . бъркам и с 2 те наклонено ,потопени да не пръска/е имам 1 капак от бака 25л разпробит в центъра.пон юли 29, 2019 8:53 pmkr1100 написа: ...трябва да пресея пюрираните кайсии...Как го правиш?
После през 2 сита с око 10х10 и 6х6 мм. В случая икономисвам ситото 6х6 - него го използвам за дренките задължително. Остатъка от пресяване в бака 25 л и накрая в пресата.
Сега лесно късна есен зима м-ла в туби 11/10л .@-3 дни след наливане с полуотворена капачка,че джибрите поемат кислород и започва ново врене . Ако е затворена капачката плътно дъното на тубата се изтумбва , а при отваряне на капачката хвърчи до тавана м-л.
кайсии зарзали ги чистя от костилките при зареждане в бидона. Сливи пълня заливам и след 2-3 дни с бъркалката и ситото. От 1 60л бидон след пресяване остават от 1/2 до 3/4 12 л кофа костилки.
Ситата не са от рабицова мрежа , а от мрежа с квадратни отвори.
Варя течен материал без твърди и големи частици в него- няма загаряне. Затова пресятото през пресата.
gnt69
- майстор
вт юли 30, 2019 11:26 amТрифон П.Трифонов написа: Рабицата фаща само костилкате, без онуй дет ма кара да псувам кат пишман огнярин.Моя опит показва че всички костилки падат на дъното. Материала се взема с кофа отгоре докато остане малко, после се накланя бидона и се отлива внимателно. Ако искаш да се халосваш накрая измиваш костилките с вода и пак внимателно се отлива. При тоя метод минават не повече от 50 костилки което е нищо за 200 литра материал. При ферментацията винаги слагам дрожди за да е бързо и качествено и захар сладея.
През ония прозрачни пердета е мъка голяма, едвам са отцежда.
Тая година пробата ше е през мрежичка за топлоизолация.
Просто исках да „чуя“ и чужд опит, белким намалим псувните до поносими децибели.
И важно е бъркането с бъркалка става като нектар от бирените шишета в комунизма. Бъркалка за страетулни смеси от по хубавите разпробита отпред и монтирано острие на стар счупен кухненски нож.
preslav
- майстор
Той Трифон пита не за костилките, а за нектара. Не съм варил от кайсии и не знам какво се случва там, но останалите ми джибри са като вино, явно дрождите оплюскват гъстото, а съм виждал, че при много гъст материал самият казанджия иска да се добави вода. За гроздовата джибра ми е лесно, направих си сонда от ПВЦ тръба 110, дължината е според височината на бидона, тръбата е с множество прорези с ножовка, а долният и край е затапен със стандартна запушалка за такива тръби. Докато бутна тръбата в бидона и се пълни с бистра течност, която дърпам с маркуч - продават се едни прозрачни 8-10 мм. Ако маркучът за изтакането е прекалено дебел се налага често засмукване, ако е прекалено тънък също не е удачно защото тече бавно.
Трифон П.Трифонов
- майстор
ср юли 31, 2019 6:48 ampreslav написа: ...Ако маркучът за изтакането е прекалено дебел се налага често засмукване, ако е прекалено тънък също не е удачно защото тече бавно.А така.
- Жена, слизам да преточа виното.
След 5 часа.
- Пияна свиня. Как го преточва туй....чи пак си се подредил?
- Ми, с дебелия.
Една година са подредих и аз, докат преточа бялото.
Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература