Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
вт юли 30, 2019 6:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт юли 30, 2019 1:29 pmkuger написа:
Аз карам на принципа "луд умора няма" :shock: , кога падне материала обирам отгоре. После кофа по кофа, отделям, промивам и т.н. Ама има условие, то е "пенсионер"! Днес 3 бидона, утре 3 и те така. Бирата под ръка, асмалъка прави сянка, абе кеф!!
А такааааа и аз тая година под асмалъка. Гроздето е вече в мазата.
Чекаф си с трепет кайсиите, ама неска ми падна джанковата шапка на единия бидон. Утре на работа и у другиден ши цидим баш къкту го рече.
Е, още не съм БСП, ама и мене ма влече.
Неска прайх мариновани краставички. Изкарах на баба тавата, пирустията в градината и за половин час ги опатках.
Който-каквото - не мен ми били наспорили чутите люшки, цели две кила ще трябва да пукам, то аз домат толкова не съм събрал, ама орисия, ще се пие люта ракия. Зимъска, когато сняг забръска, ще си менкаме бурканите, а който гледал коне, да не се вторачва много в кокошките, че пиле със зеле съм чувал, ама кон с кисело зеле май не върви.
Andri01 - майстор
На дърти години ,тази година,редовно"обирам краставиците сутрин"! Много наспори нещо земята. така,че от мене - буркани с брани краставички / кисели/. Е,то май и ракийка ще се намери или тя ще бъде по съвместителство :) :partyman:
вт юли 30, 2019 8:07 pmAndri01 написа:
...Е,то май и ракийка ще се намери или тя ще бъде по съвместителство :) :partyman:
Ам' ха де! То, тас офанзива, нивгаш няма са свърши.
Пък и да са оплача- имам краставици като свински опашки и горчиви.
Интересното е, че е само от един сорт, а са сяти на едно място корнишон японска и Гергана. От последните две е, но трябва да разровя, за да прочета написаното на чашката.
Четох, по темата, ама как пък корнишона не са вгорчи бе?
kr1100 - майстор
пон юли 29, 2019 9:24 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон юли 29, 2019 8:53 pmkr1100 написа:
...трябва да пресея пюрираните кайсии...
Как го правиш?
Лесно .Имам 1 CrNi дълга ос към 60см със заварени 2 заострени перки.Реже мели всичко. После минава, с 1 голяма бъркалка / за бои ли е не знам диаметър около 10 см . бъркам и с 2 те наклонено ,потопени да не пръска/е имам 1 капак от бака 25л разпробит в центъра.
После през 2 сита с око 10х10 и 6х6 мм. В случая икономисвам ситото 6х6 - него го използвам за дренките задължително. Остатъка от пресяване в бака 25 л и накрая в пресата.
Сега лесно късна есен зима м-ла в туби 11/10л .@-3 дни след наливане с полуотворена капачка,че джибрите поемат кислород и започва ново врене . Ако е затворена капачката плътно дъното на тубата се изтумбва , а при отваряне на капачката хвърчи до тавана м-л.

кайсии зарзали ги чистя от костилките при зареждане в бидона. Сливи пълня заливам и след 2-3 дни с бъркалката и ситото. От 1 60л бидон след пресяване остават от 1/2 до 3/4 12 л кофа костилки.
Ситата не са от рабицова мрежа , а от мрежа с квадратни отвори.
Варя течен материал без твърди и големи частици в него- няма загаряне. Затова пресятото през пресата.
kr1100 - майстор
[quote="Трифон П.Трифонов"
имам краставици и горчиви.
Интересното е, че е само от един сорт, а са сяти на едно място корнишон японска и Гергана.
[/quote]
Краставицата редовно поливане. Тести Грийна не горчи.
gnt69 - майстор
вт юли 30, 2019 11:26 amТрифон П.Трифонов написа:
Рабицата фаща само костилкате, без онуй дет ма кара да псувам кат пишман огнярин.
През ония прозрачни пердета е мъка голяма, едвам са отцежда.
Тая година пробата ше е през мрежичка за топлоизолация.
Просто исках да „чуя“ и чужд опит, белким намалим псувните до поносими децибели.
Моя опит показва че всички костилки падат на дъното. Материала се взема с кофа отгоре докато остане малко, после се накланя бидона и се отлива внимателно. Ако искаш да се халосваш накрая измиваш костилките с вода и пак внимателно се отлива. При тоя метод минават не повече от 50 костилки което е нищо за 200 литра материал. При ферментацията винаги слагам дрожди за да е бързо и качествено и захар сладея.
И важно е бъркането с бъркалка става като нектар от бирените шишета в комунизма. Бъркалка за страетулни смеси от по хубавите разпробита отпред и монтирано острие на стар счупен кухненски нож. :partyman:
preslav - майстор
Той Трифон пита не за костилките, а за нектара. Не съм варил от кайсии и не знам какво се случва там, но останалите ми джибри са като вино, явно дрождите оплюскват гъстото, а съм виждал, че при много гъст материал самият казанджия иска да се добави вода. За гроздовата джибра ми е лесно, направих си сонда от ПВЦ тръба 110, дължината е според височината на бидона, тръбата е с множество прорези с ножовка, а долният и край е затапен със стандартна запушалка за такива тръби. Докато бутна тръбата в бидона и се пълни с бистра течност, която дърпам с маркуч - продават се едни прозрачни 8-10 мм. Ако маркучът за изтакането е прекалено дебел се налага често засмукване, ако е прекалено тънък също не е удачно защото тече бавно.
ср юли 31, 2019 6:48 ampreslav написа:
...Ако маркучът за изтакането е прекалено дебел се налага често засмукване, ако е прекалено тънък също не е удачно защото тече бавно.
А така.
- Жена, слизам да преточа виното.
След 5 часа.
- Пияна свиня. Как го преточва туй....чи пак си се подредил?
- Ми, с дебелия.
Една година са подредих и аз, докат преточа бялото.
Andri01 - майстор
И?? "Само една година"??? Хммм,скромен и красив младеж си тиии! :) :partyman:
П.С.: Яхай 409 и дати покажа как се поливат крастаФците!! :)
kr1100 - майстор
Hайде на патладжана. Обаче пак има аномалии - бял :?

И аномалията със цигулките

Прикачен файл

IMG_20190729_165232641.jpg

Прикачен файл

IMG_20190730_164246966.jpg

Прикачен файл

IMG_20190730_163630287_HDR.jpg

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: