naughty написа:хе, случайно попадам на темата.Прегледах сайта ти набързо. Много идейно!
и аз сериозно се захванах с подобни щуротии, разгледай блога ми за идеи: http://harizanov.com

naughty написа:хе, случайно попадам на темата.Прегледах сайта ти набързо. Много идейно!
и аз сериозно се захванах с подобни щуротии, разгледай блога ми за идеи: http://harizanov.com
kivanov написа:Здравейте домашни майсториНа мен ми предстои основен ремонт на апртамент и също мисля над въпроса за автоматизацията. Аз лично също предпочитам кабели защото ми се струва че ще има по-малко проблеми със смущения на сигналите и със захранването (няма нужда от батерии и прочее). Освен това ремонта позволява да се направят канали за кабелите и всичко да бъде скрито и естетично..
.
.
.
Системата е замислена в следната архитектура:
1. Сървър (обичам да има сървър...) - там ще се събират, обработват и съхраняват данните. Ще позволява достъп през интернет.
2. Във всяка стая ще има контролен панел - таблети закачени на стената и свързани със сървъра. Всеки прост андроид таблет ще свърши работа. Цена около $50-60 макс.
3. Във всяка стая ще има измервателен възел - Първоначално си мислех за ардуино, но след като си поиграх, а след това сметнах и цената $23 контролера + ~ 10$ датчици, реших, че за тези пари може да има нещо по-добро и на пазара се появи Raspberry Pi (и тук там други евтини SOC) реших да почакам за по-умно устройство и най-важното с Linux/Android , което значително ще подпомогне бъдещото развитие.
4. Във всяка стая има възел за въздействие(клапани и т.н.), които ще се контролират от т.3
5. Мобилен телефон/лаптоп/таблет и т.н. за контрол на всички посредством интернет. Ако съм вкъщи мога да ползвам bluetooth.
Принципно съм софтуерно грамотен и ще се справя със софтуера. Нямам тайни с поялници и мисля, че това ще го оправя.
Интересно ми е на чисто хардуерно ниво какви решения бихте предложили? Какво да добавя и какво да махна?
kivanov написа: Писах мейл до вносителят на климатици Mitsubishi с въпрос дали предлат някакъв интерфейс за комуникация, но нямам отговор. (Ако получа отговор или някой има мерак да ползваме негов климатик, мога да напиша софтуер за андроид и да направя устройството)Термопомпите въздух/вода на Mitsubishi изглежда вървят с този контролер:
SithLurker написа:...Хубаво е да събирам съмишленици с подобни идеи.
valqk написа:Днес ми хвалиха продуктите на olimexhttp://cubieboard.org/ е по-добро (като хардуер и цена), а и не съм чувал добри отзиви за olimex. Мерси все пак.
По йовтино от оригинала и поне наливаш в бг: https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A13/
kivanov написа: http://cubieboard.org/ е по-добро (като хардуер и цена), а и не съм чувал добри отзиви за olimex. Мерси все пак.Хммм... защо не виждам как да си поръчам. За тази цена това вярно е трепач
valqk написа: Хммм... защо не виждам как да си поръчам. За тази цена това вярно е трепач1. Идеята е да има постоянен sync както е при Master - Slave, но не ми се щеше да имам Master сървър на ARM платката.(Вероятно ще го направя Master - Master и толкова).
Защо искаш слейв/мастър на Мускула?
Защо не ползваш sqlite на ембедед и на някакъв интервал (месец-два-три) синк към голямата база(аз на парното пазя в лайт и преди да почна тествах с няколко млн. записа - ок си е)? Да - имаш проблем с конкурентни записи, но спокойно може да имаш база за у-во или нещо такова. Това с mysql на емебед... не че нещо ама защо ще стреляш муха с топ? Всъщност, ако ще си с хдд просто може да правиш бекъп на базата на ден или някакъв период. Товс със синка не разбирам за какво ти е? И какво не му харесваш?
За какво си планирал да ползваш мемкешд?
kivanov написа:Предположих, че е затова.valqk написа: Хммм... защо не виждам как да си поръчам. За тази цена това вярно е трепач1. Идеята е да има постоянен sync както е при Master - Slave, но не ми се щеше да имам Master сървър на ARM платката.(Вероятно ще го направя Master - Master и толкова).
Защо искаш слейв/мастър на Мускула?
Защо не ползваш sqlite на ембедед и на някакъв интервал (месец-два-три) синк към голямата база(аз на парното пазя в лайт и преди да почна тествах с няколко млн. записа - ок си е)? Да - имаш проблем с конкурентни записи, но спокойно може да имаш база за у-во или нещо такова. Това с mysql на емебед... не че нещо ама защо ще стреляш муха с топ? Всъщност, ако ще си с хдд просто може да правиш бекъп на базата на ден или някакъв период. Товс със синка не разбирам за какво ти е? И какво не му харесваш?
За какво си планирал да ползваш мемкешд?
2. Използвам MySQL заради съпорта и изобщо имам, това което ми трябва и не на последно място с него се познаваме от много време.
3. Идеята е да имам устройство с ниска консумация + MySQL, което да работи с външно захранване(при нужда), да си събира данни и автоматично (по изпитана рецепта) да синхронизира два сървъра(идеята е да имам бекъп все едно). Като от втория просто с нужните скриптове слагам данните в Data Warehouse-a
4. Memcached ми е нужен за да намаля заявките към DB-то до минимум(да имам почти 0% hits при четене), а и като memory storage за queue-то с командите.
valqk написа:1. MySQL репликацията на 1 база данни (или 1 таблица) е далеч по-лесно от това да правя backup-и на милион неща, а и ми се вижда как да кажа ... по-изисквано
Предположих, че е затова.хем базата до края, че и захранването на акумулатор и сейф. Еееее, няма угодия
Всъщност продължавам да не разбирам защо ти е лайв синк при у-вие, че един дневен бекъп на базата ти стига (като бекъпа може да я разпъва на 'слейва' за да ползваш данни от там за анализи), ама ти си знаеш.
Според мен използването на мемкешд е малко прекалено - колко заявки ще имаш и какво натоварване. Бас ловя, че ще се ползва за да е в списъка, ако се направят бенчмаркове и се тегли чертата. Да имаше 300000 датчика - окама тогава нямаше да го правиш ти, ами в къща с 3000000 датчика щеше да имаш други ядове
![]()
п.п. Анализите на ИИ предполагам няма да ги правиш на ПИ-то?
kivanov написа:...Правилно ли разбирам че си пишеш някакъв вид собствен (custom) протокол за комуникация и интерпретатор на команди?
Arduino software:
Всяко устройсто има собствен идентификатор и парола
- имплементирана е проверка
- имплементирана е проверка за валидност на команди и техните параметри
(Следва софтуера да се пренапише за другия Network Shield и да се направи по-добър mapper за командите, текуща версия 0.05)
kivanov написа:6. Изпълнение на instant команди към Arduino (Светни лампа, загаси лампа и т.н.), които не са част от списъка. (Готово на 50%).Каква е разликата между инстант команди и команди от списъка?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: