• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
kivanov - специалист
naughty написа:
хе, случайно попадам на темата.
и аз сериозно се захванах с подобни щуротии, разгледай блога ми за идеи: http://harizanov.com
Прегледах сайта ти набързо. Много идейно! :) Видях и това с EtherCard-а, тъй като вече цената на w5100 съвместим board за Arduino е само $10 мисля да премина към него, защото се поддържа от Native lib-a, а този EtherCard e малко кофти(В момента софта съм го писал за него, но не е проблем да го пренапиша. Ще сменя 2-3 метода.
SithLurker - специалист
kivanov написа:
Здравейте домашни майстори :).
.
.
.
Системата е замислена в следната архитектура:
1. Сървър (обичам да има сървър...) - там ще се събират, обработват и съхраняват данните. Ще позволява достъп през интернет.
2. Във всяка стая ще има контролен панел - таблети закачени на стената и свързани със сървъра. Всеки прост андроид таблет ще свърши работа. Цена около $50-60 макс.
3. Във всяка стая ще има измервателен възел - Първоначално си мислех за ардуино, но след като си поиграх, а след това сметнах и цената $23 контролера + ~ 10$ датчици, реших, че за тези пари може да има нещо по-добро и на пазара се появи Raspberry Pi (и тук там други евтини SOC) реших да почакам за по-умно устройство и най-важното с Linux/Android , което значително ще подпомогне бъдещото развитие.
4. Във всяка стая има възел за въздействие(клапани и т.н.), които ще се контролират от т.3
5. Мобилен телефон/лаптоп/таблет и т.н. за контрол на всички посредством интернет. Ако съм вкъщи мога да ползвам bluetooth.

Принципно съм софтуерно грамотен и ще се справя със софтуера. Нямам тайни с поялници и мисля, че това ще го оправя.

Интересно ми е на чисто хардуерно ниво какви решения бихте предложили? Какво да добавя и какво да махна?
На мен ми предстои основен ремонт на апртамент и също мисля над въпроса за автоматизацията. Аз лично също предпочитам кабели защото ми се струва че ще има по-малко проблеми със смущения на сигналите и със захранването (няма нужда от батерии и прочее). Освен това ремонта позволява да се направят канали за кабелите и всичко да бъде скрито и естетично.
За основа на системата смятам че RaspberryPi дава най-добра комбинация от възможности, гъвкавост и ниска консумация.

Таблетите по стените ми се струват общо взето излишни. Единствените хора на които биха вършили работа са някакви гости (например баба ти която няма смартфон), но това са хора които по принцип не се налага да пипат каквото и да било по домашната ти система. Ти жена ти и децата ти ще имате достатъчно смартфони, компютри и таблети, за да ви трябват и други таблети чиято единствена цел е да показват температурата.
kivanov написа:
Писах мейл до вносителят на климатици Mitsubishi с въпрос дали предлат някакъв интерфейс за комуникация, но нямам отговор. (Ако получа отговор или някой има мерак да ползваме негов климатик, мога да напиша софтуер за андроид и да направя устройството)
Термопомпите въздух/вода на Mitsubishi изглежда вървят с този контролер:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... HgOkt1Yuvw

Съдейки по тази диаграма би трябвало да е много лесно да се управлява климатика с какъвто и да било микроконтролер.Изображение

10 киловатовата термопомпа + контролера излиза към 7300 с ДДС (с енергийната ефективност става под 6k лв.)

Поне два пъти по-скъпо е от направи си сам версиите на съфорумците но би трябвало да се управлява по-лесно и имаш някаква гаранция. От друга страна пътя с преправянето е доста утъпкан от първопроходците и едва ли не е рутинно преправянето. Даже naughty с хакнатото дистанционно си управлява негова смоделка по по-добър начин от купешката система.
valqk - специалист
Днес ми хвалиха продуктите на olimex :)
По йовтино от оригинала и поне наливаш в бг: https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A13/
ribnikolaevi - майстор
Я какви интересни теми имало в този раздел. Пък аз го заобикалям отдалеч, че не отбирам от електроника и схеми.
Да Ви хвана сега, че сте разбирачи. Имам следния казус: Най-подходящото място на клавиатурата на алармата в дома ми е до домофона, за антрето става въпрос. Та, има ли производител, от който да купя такъв комбиниран продукт. Или ако няма да взема да си правя малко обединяващо табло, че многто грозно пластмасите и дизайните на два различни производителя, долепени един до друг? Все пак бих предпочел да не се занимавам, че само табла не бях правил.
На изложения са ми предлагали някакви решения, но то си е решение като за сградна автоматизация, отива на много пара и не си струва. Няма начин да не може една клавиатура да се ползва за две цели, така си мисля поне. Вероятно водеща ще е алармената система, че тия от СОТ-овете са по-претенциозни.
kivanov - специалист
SithLurker написа:
...
Хубаво е да събирам съмишленици с подобни идеи.

Вчера успях да пусна бета версия на всичко (софтуер + хардуер).

Hardware:
1. Arduino Mega + някакъв LAN(имам един с 2J..., ама поръчах W5100, че има по-добър софтуерен съпорт). Използвам Mega заради повечето портове.
2. Raspberry Pi (има нова версия с 512 MB RAM) + PHP + MySQL + Apache + Memcached. Pi-то може да комуникира с безброй Arduino устройства.

Arduino software:
Всяко устройсто има собствен идентификатор и парола
- имплементирана е проверка
- имплементирана е проверка за валидност на команди и техните параметри
(Следва софтуера да се пренапише за другия Network Shield и да се направи по-добър mapper за командите, текуща версия 0.05)

Raspberry Pi software:
Софтуера ми дава възможност за работа с:
- неограничен брой Arduino устройства(е вероятно има някакво ограничение),
- неограничен брой команди (трябва да се добавят и в arduinoto)
В момента съм иплементирал:
1. Светни диод (параметър: номер на пин)
2. Загаси диод (параметър: номер на пин)
3. Дай температура (параметър: брой прочитания на датчика)
4. Дай влажност (параметър: брой прочитания на датчика)

- неограничен брой списъци с команди (Queues)
В момента съм дефинирал:
"Измерване на параметри на околната среда" - в този списък влизат команди 3. и 4.
- неограничен брой списъци могат да се свързват към 1 устройство
В момента съм свързал списък "Измерване на параметри на околната среда" към устройства 1 и 2. (имам 1 ардуино, но реално съм го въвел като 2 за тестове)

Заявките до базата данни са сведени до минимум.

Всичко описано си работи прилично за версия 0.01.

MySQL инсталиран на Raspberry Pi e свързан с Master - Slave репликация с MySQL сървър на лаптопа ми (реално ще е на друг сървър).

В настоящата реализация всичко е с ниска консумация на ел. енергия и с автомобилен акумулатор може да се захранва при липса на захранване в мрежата (Общата прогнозна консумирана мощност е около 10W(Pi + 5-6 arduino устройства + switch)

Какво следва да направя:
1. Да подбера по-чувствителни датчици за ардуино и да ги поръчам ;) (трябва да стане в следващите 2 дни за да дойдат някога през декември)
2. Да тествам ардуното с много различна периферия.
3. Да сменя Raspberry PI с http://cubieboard.org/ (при първа възможност за поръчване), защото cubieboard има: *
- SATA порт за закачане на диск (При Pi-то това ще стане евентуално с USB диск и т.н. - не ме кефи)
- Повече рам и по-мощен процесор
- 4GB NAND Flash - за операционната система(По-бързо от SD картата, която ползва PI). Предимство на Pi е че, ако нещо се преебе инсталацията просто сменям картата и си пее, но... но.
- По-добро GPU, не че ни трябва.
4. Мобилни приложение за Android. Ще работи с API на системата(API е готово на 20%)
5. BI панел за статистики и т.н. (Готово на 10%)
6. Изпълнение на instant команди към Arduino (Светни лампа, загаси лампа и т.н.), които не са част от списъка. (Готово на 50%).
7. Изкуствен интелект - системата да взема ершения според параметрите. Това е още идея и ще прочета книгите за добри условия на живот + личните ми усещания. (Готово на 1-2%, модул на системата).
8. Да измисля заместител на Master - Slave репликацията.
* Или Mele A1000, че има и готина кутия. Общо взето Raspberry pi струва $35, но с поръчка от фирма Комет до мен стана 77лв. така, че ако поръчвам нещо от Китай следва алтернативната цена да е към $50-60 за гола dev платка.
А защо не и това: http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=543117 , но да видим каква му е консумацията.
valqk написа:
Днес ми хвалиха продуктите на olimex :)
По йовтино от оригинала и поне наливаш в бг: https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A13/
http://cubieboard.org/ е по-добро (като хардуер и цена), а и не съм чувал добри отзиви за olimex. Мерси все пак.
Последна промяна от kivanov на пон ное 19, 2012 1:51 pm, променено общо 1 път.
valqk - специалист
kivanov написа:
http://cubieboard.org/ е по-добро (като хардуер и цена), а и не съм чувал добри отзиви за olimex. Мерси все пак.
Хммм... защо не виждам как да си поръчам. За тази цена това вярно е трепач :)
Защо искаш слейв/мастър на Мускула?
Защо не ползваш sqlite на ембедед и на някакъв интервал (месец-два-три) синк към голямата база(аз на парното пазя в лайт и преди да почна тествах с няколко млн. записа - ок си е)? Да - имаш проблем с конкурентни записи, но спокойно може да имаш база за у-во или нещо такова. Това с mysql на емебед... не че нещо ама защо ще стреляш муха с топ? Всъщност, ако ще си с хдд просто може да правиш бекъп на базата на ден или някакъв период. Товс със синка не разбирам за какво ти е? И какво не му харесваш? :)
За какво си планирал да ползваш мемкешд?
kivanov - специалист
valqk написа:
Защо не ползваш sqlite на ембедед и на някакъв интервал (месец-два-три) синк към голямата база(аз на парното пазя в лайт и преди да почна тествах с няколко млн. записа - ок си е)? Да - имаш проблем с конкурентни записи, но спокойно може да имаш база за у-во или нещо такова. Това с mysql на емебед... не че нещо ама защо ще стреляш муха с топ? Всъщност, ако ще си с хдд просто може да правиш бекъп на базата на ден или някакъв период. Товс със синка не разбирам за какво ти е? И какво не му харесваш? :)
1. Идеята е да има постоянен sync както е при Master - Slave, но не ми се щеше да имам Master сървър на ARM платката.(Вероятно ще го направя Master - Master и толкова).
2. Използвам MySQL заради съпорта и изобщо имам, това което ми трябва и не на последно място с него се познаваме от много време.
3. Идеята е да имам устройство с ниска консумация + MySQL, което да работи с външно захранване(при нужда), да си събира данни и автоматично (по изпитана рецепта) да синхронизира два сървъра(идеята е да имам бекъп все едно). Като от втория просто с нужните скриптове слагам данните в Data Warehouse-a
4. Memcached ми е нужен за да намаля заявките към DB-то до минимум(да имам почти 0% hits при четене), а и като memory storage за queue-то с командите.
valqk - специалист
kivanov написа:
valqk написа:
1. Идеята е да има постоянен sync както е при Master - Slave, но не ми се щеше да имам Master сървър на ARM платката.(Вероятно ще го направя Master - Master и толкова).
2. Използвам MySQL заради съпорта и изобщо имам, това което ми трябва и не на последно място с него се познаваме от много време.
3. Идеята е да имам устройство с ниска консумация + MySQL, което да работи с външно захранване(при нужда), да си събира данни и автоматично (по изпитана рецепта) да синхронизира два сървъра(идеята е да имам бекъп все едно). Като от втория просто с нужните скриптове слагам данните в Data Warehouse-a
4. Memcached ми е нужен за да намаля заявките към DB-то до минимум(да имам почти 0% hits при четене), а и като memory storage за queue-то с командите.
Предположих, че е затова. :) хем базата до края, че и захранването на акумулатор и сейф. Еееее, няма угодия :)

Всъщност продължавам да не разбирам защо ти е лайв синк при у-вие, че един дневен бекъп на базата ти стига (като бекъпа може да я разпъва на 'слейва' за да ползваш данни от там за анализи), ама ти си знаеш.
Според мен използването на мемкешд е малко прекалено - колко заявки ще имаш и какво натоварване. Бас ловя, че ще се ползва за да е в списъка, ако се направят бенчмаркове и се тегли чертата. Да имаше 300000 датчика - ок :) ама тогава нямаше да го правиш ти, ами в къща с 3000000 датчика щеше да имаш други ядове :mrgreen:
п.п. Анализите на ИИ предполагам няма да ги правиш на ПИ-то?
kivanov - специалист
valqk написа:

Предположих, че е затова. :) хем базата до края, че и захранването на акумулатор и сейф. Еееее, няма угодия :)

Всъщност продължавам да не разбирам защо ти е лайв синк при у-вие, че един дневен бекъп на базата ти стига (като бекъпа може да я разпъва на 'слейва' за да ползваш данни от там за анализи), ама ти си знаеш.
Според мен използването на мемкешд е малко прекалено - колко заявки ще имаш и какво натоварване. Бас ловя, че ще се ползва за да е в списъка, ако се направят бенчмаркове и се тегли чертата. Да имаше 300000 датчика - ок :) ама тогава нямаше да го правиш ти, ами в къща с 3000000 датчика щеше да имаш други ядове :mrgreen:
п.п. Анализите на ИИ предполагам няма да ги правиш на ПИ-то?
1. MySQL репликацията на 1 база данни (или 1 таблица) е далеч по-лесно от това да правя backup-и на милион неща, а и ми се вижда как да кажа ... по-изисквано :)
2. За Memcached си прав от една страна, но идеята е да тествам и самия Framework как се държи(не че не знам де), но в същото време ще имам поне 5 устройства с по 5-6 датчика и прочитания на датчиците всеки 2-3 минути(това може да се окаже доста писане за джаджа като Pi(виж тестове на apache за response time на Pi и ще видиш, че трябва всичко да е максинално бързо) и понеже за самото queue има четене (и писане за промяна на статусите на командите) предпочитам да ползвам кеширане. Така изградената система гарантира лесно продължаване на работата при спиране на захранването.
3. Анализите за ИИ предполагам имаш предвид "Като стане 28 градуса и 70% влажност пусни климатика" това е нещо тривиално и ще го оставя за Pi-то(или каквото там глуповато устройство сложа там), но анализите за BI ще са си на някакъв сървър(desktop hardware)
SithLurker - специалист
kivanov написа:
...
Arduino software:
Всяко устройсто има собствен идентификатор и парола
- имплементирана е проверка
- имплементирана е проверка за валидност на команди и техните параметри
(Следва софтуера да се пренапише за другия Network Shield и да се направи по-добър mapper за командите, текуща версия 0.05)
Правилно ли разбирам че си пишеш някакъв вид собствен (custom) протокол за комуникация и интерпретатор на команди?
Аз много бях харесал PicoIP защото там за 40лв. получаваш контролерче на което можеш през SNMP да му управляваш IO-то. И си спестяваш писане на custom софтуер. valqk обаче нещо ме разколеба като казва че често забивало.
kivanov написа:
6. Изпълнение на instant команди към Arduino (Светни лампа, загаси лампа и т.н.), които не са част от списъка. (Готово на 50%).
Каква е разликата между инстант команди и команди от списъка?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Home automation - домашна автоматизация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: