naughty написа:хе, случайно попадам на темата.Прегледах сайта ти набързо. Много идейно!
и аз сериозно се захванах с подобни щуротии, разгледай блога ми за идеи: http://harizanov.com
kivanov написа:Здравейте домашни майсториНа мен ми предстои основен ремонт на апртамент и също мисля над въпроса за автоматизацията. Аз лично също предпочитам кабели защото ми се струва че ще има по-малко проблеми със смущения на сигналите и със захранването (няма нужда от батерии и прочее). Освен това ремонта позволява да се направят канали за кабелите и всичко да бъде скрито и естетично..
.
.
.
Системата е замислена в следната архитектура:
1. Сървър (обичам да има сървър...) - там ще се събират, обработват и съхраняват данните. Ще позволява достъп през интернет.
2. Във всяка стая ще има контролен панел - таблети закачени на стената и свързани със сървъра. Всеки прост андроид таблет ще свърши работа. Цена около $50-60 макс.
3. Във всяка стая ще има измервателен възел - Първоначално си мислех за ардуино, но след като си поиграх, а след това сметнах и цената $23 контролера + ~ 10$ датчици, реших, че за тези пари може да има нещо по-добро и на пазара се появи Raspberry Pi (и тук там други евтини SOC) реших да почакам за по-умно устройство и най-важното с Linux/Android , което значително ще подпомогне бъдещото развитие.
4. Във всяка стая има възел за въздействие(клапани и т.н.), които ще се контролират от т.3
5. Мобилен телефон/лаптоп/таблет и т.н. за контрол на всички посредством интернет. Ако съм вкъщи мога да ползвам bluetooth.
Принципно съм софтуерно грамотен и ще се справя със софтуера. Нямам тайни с поялници и мисля, че това ще го оправя.
Интересно ми е на чисто хардуерно ниво какви решения бихте предложили? Какво да добавя и какво да махна?
За основа на системата смятам че RaspberryPi дава най-добра комбинация от възможности, гъвкавост и ниска консумация.
Таблетите по стените ми се струват общо взето излишни. Единствените хора на които биха вършили работа са някакви гости (например баба ти която няма смартфон), но това са хора които по принцип не се налага да пипат каквото и да било по домашната ти система. Ти жена ти и децата ти ще имате достатъчно смартфони, компютри и таблети, за да ви трябват и други таблети чиято единствена цел е да показват температурата.
kivanov написа: Писах мейл до вносителят на климатици Mitsubishi с въпрос дали предлат някакъв интерфейс за комуникация, но нямам отговор. (Ако получа отговор или някой има мерак да ползваме негов климатик, мога да напиша софтуер за андроид и да направя устройството)Термопомпите въздух/вода на Mitsubishi изглежда вървят с този контролер:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... HgOkt1Yuvw
Съдейки по тази диаграма би трябвало да е много лесно да се управлява климатика с какъвто и да било микроконтролер.
10 киловатовата термопомпа + контролера излиза към 7300 с ДДС (с енергийната ефективност става под 6k лв.)
Поне два пъти по-скъпо е от направи си сам версиите на съфорумците но би трябвало да се управлява по-лесно и имаш някаква гаранция. От друга страна пътя с преправянето е доста утъпкан от първопроходците и едва ли не е рутинно преправянето. Даже naughty с хакнатото дистанционно си управлява негова смоделка по по-добър начин от купешката система.