Аз 2 мача гледах от цялото световно и печеше яко
Ама майтап да става
Тъпото е че сега вали и ме върна от палаткуване на яз. Доспат а и за сондаж не става абе мъка мъкаааа 
1. Радиестезията, въпреки многото си привърженици, е шашава работа. Точно там, където един такъв шарлатанин ми се кълнеше и кланяше (съвсем буквално), че имало два пресичащи се на Х водоносни слоя ударихме на камък (пак буквално). Изместих съвсем произволно точката на сондиране, според това, къде би ми било удобно и намерихме водата.
2. За да имаш добър дебит си иска дълбочина на сондиране.
3. Не приемаш същества от женски пол да ръководят работа за мъже и да взимат решения. Става дума за първите сондьори, които наех. Фирмата е Аква Фонтана Нова https://www.aqua-fontana.com/ и изобщо не ги препоръчвам. Момата Мария Дончева, може да е много мило момиче, ама за взимане на решения и правене на сондажи никаква я няма. След големи обещания и уговорки и няколко пъти отлагане да дойде и да започне сондиране, в края на август дойдоха с новопристигналата си сонда на ремарке еднооска. За по-накратко, че иначе ще стане като роман ще кажа, че за 7 дена са работили сумарно 2, пробиха 6 метра и удариха на пълна водозагуба и се отказаха, казаха, че са пробили 7 и половина и от капаро 1000 лева ми върнаха 300 независимо, че уговорката беше за 80 лева на метър, ако не излезе вода (не влагат тръби). Даже и за тия 300 трябваше 2 дена да звъня и да ги търся из града, за да ги върнат. Нямаха необходимата апаратура за да завършат сондаж, ако се появи скала или пълна водозагуба. С две думи абсолютни непрофесионалисти.
4.(май трябваше да е 1.) Цената за сондаж над 15 метра под 120 лева не пада за региона. Има хора с малки ръчни и машинни сонди, които дупчат до 15 метра (20 преко сили) за по 50 лева на метър без тръбите.
5. За тръби не е хубаво да се циганите. Лично се уверих в качествата на меката, сива, турска тръба и дебелостенната, синя, румънска тръба преди да избера каква да сложа (избрах румънската). Важното е тръбата да е дебелостенна и твърда, за да не се получи свличане на пръст и скална маса около дренажа, което да доведе до пречупване и стесняване на тръбата и съответно да не може да се вкара или изкара помпата. Масово използваните размери тръба да такива сондажи са 140 и 125. По моя преценка май двете са направени от еднакво количество материал, което прави 125-цата по-здрава. Може да греша, защото по спецификации са с еднаква дебелина на стената, но на пипане така ми изглежда. При всички случаи в 125 влизат сондажни помпи до 95 мм. диаметър, макар че има и такива на 75 мм.
6. Ако финансите могат да го позволят в началото е хубаво да се сложи една евтина, винтова помпа с по-голямо допустимо количество пясък на кубик вода. Разработва и доизчиства сондажа, преди да се премине към по-скъпа и маркова, многостъпална, центробежна помпа.
7. Най-сигурното връзване на помпата е със стоманено, неръждаемо въже - примерно 3 мм. са достатъчни. Захранващия кабел, ако е необходимо да се удължава, е описан в ръководството на помпата.
8. Помпата не се пуска да легне на дъното, а се оставя да виси на въжето на около 3-4 метра над него. Аз имам идея първата евтина помпа да я пусна по-близо до дъното с цел засмукване на повече пясък по време на разработването, ама нея така или иначе ще съм я прежалил и отписал.
9. Има лека промяна при регистрацията на сондаж/кладенец/каптаж в басейнова дирекция. Сега е необходимо да се отиде предварително, да се подаде заявление, преди да направите дупченето. За заявлението се изискват копия на скица и нотариален акт. След това се пристъпва към сондирането. Ако то приключи успешно се отива в общината, където се съобщава, че има направен сондаж и те трябва да проверят на място и да издадат удостоверение, с което се отива обратно в басейнова дирекция, заедно с още едно копие на скица, на която сте отбелязали с Х къде в имота ви се намира сондажа. Попълва се още един документ, където се дават данни за сондажа и вече имате регистриран сондаж. Всичко (освен разкарването) по процедурата е безплатно
В крайна сметка днес сондьорите казаха, че имам дебит около кубик на час, макар че мен ме съмнява, че помпичката им само толкова си можеше. Определено с времето дебита ще се увеличи и се надявам зимата да стигне 2 кубика за час, но това е тема на бъдещо тестване. Първия неуспешен сондаж също го затръбихме, като ще се опитам тази пълна водозагуба да я превърна в плюс и да го използвам за попивен сондаж. Сега ще си лягам като доволен собственик на работещ сондаж и успокоен, че едни 5500 лева не ги хвърлих в кофата за боклук.
Баси романа, поздравления на тия дето ще го прочетат целия. Дано е полезен поне за някой, че язък за писането