• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
KingLin - майстор
Аз 2 мача гледах от цялото световно и печеше яко :) Ама майтап да става :) Тъпото е че сега вали и ме върна от палаткуване на яз. Доспат а и за сондаж не става абе мъка мъкаааа :(
KingLin - майстор
След доста време и един неуспешен опит вече имам сондаж :supz: Какво научих в процеса:

1. Радиестезията, въпреки многото си привърженици, е шашава работа. Точно там, където един такъв шарлатанин ми се кълнеше и кланяше (съвсем буквално), че имало два пресичащи се на Х водоносни слоя ударихме на камък (пак буквално). Изместих съвсем произволно точката на сондиране, според това, къде би ми било удобно и намерихме водата.

2. За да имаш добър дебит си иска дълбочина на сондиране.

3. Не приемаш същества от женски пол да ръководят работа за мъже и да взимат решения. Става дума за първите сондьори, които наех. Фирмата е Аква Фонтана Нова https://www.aqua-fontana.com/ и изобщо не ги препоръчвам. Момата Мария Дончева, може да е много мило момиче, ама за взимане на решения и правене на сондажи никаква я няма. След големи обещания и уговорки и няколко пъти отлагане да дойде и да започне сондиране, в края на август дойдоха с новопристигналата си сонда на ремарке еднооска. За по-накратко, че иначе ще стане като роман ще кажа, че за 7 дена са работили сумарно 2, пробиха 6 метра и удариха на пълна водозагуба и се отказаха, казаха, че са пробили 7 и половина и от капаро 1000 лева ми върнаха 300 независимо, че уговорката беше за 80 лева на метър, ако не излезе вода (не влагат тръби). Даже и за тия 300 трябваше 2 дена да звъня и да ги търся из града, за да ги върнат. Нямаха необходимата апаратура за да завършат сондаж, ако се появи скала или пълна водозагуба. С две думи абсолютни непрофесионалисти.

4.(май трябваше да е 1.) Цената за сондаж над 15 метра под 120 лева не пада за региона. Има хора с малки ръчни и машинни сонди, които дупчат до 15 метра (20 преко сили) за по 50 лева на метър без тръбите.

5. За тръби не е хубаво да се циганите. Лично се уверих в качествата на меката, сива, турска тръба и дебелостенната, синя, румънска тръба преди да избера каква да сложа (избрах румънската). Важното е тръбата да е дебелостенна и твърда, за да не се получи свличане на пръст и скална маса около дренажа, което да доведе до пречупване и стесняване на тръбата и съответно да не може да се вкара или изкара помпата. Масово използваните размери тръба да такива сондажи са 140 и 125. По моя преценка май двете са направени от еднакво количество материал, което прави 125-цата по-здрава. Може да греша, защото по спецификации са с еднаква дебелина на стената, но на пипане така ми изглежда. При всички случаи в 125 влизат сондажни помпи до 95 мм. диаметър, макар че има и такива на 75 мм.

6. Ако финансите могат да го позволят в началото е хубаво да се сложи една евтина, винтова помпа с по-голямо допустимо количество пясък на кубик вода. Разработва и доизчиства сондажа, преди да се премине към по-скъпа и маркова, многостъпална, центробежна помпа.

7. Най-сигурното връзване на помпата е със стоманено, неръждаемо въже - примерно 3 мм. са достатъчни. Захранващия кабел, ако е необходимо да се удължава, е описан в ръководството на помпата.

8. Помпата не се пуска да легне на дъното, а се оставя да виси на въжето на около 3-4 метра над него. Аз имам идея първата евтина помпа да я пусна по-близо до дъното с цел засмукване на повече пясък по време на разработването, ама нея така или иначе ще съм я прежалил и отписал.

9. Има лека промяна при регистрацията на сондаж/кладенец/каптаж в басейнова дирекция. Сега е необходимо да се отиде предварително, да се подаде заявление, преди да направите дупченето. За заявлението се изискват копия на скица и нотариален акт. След това се пристъпва към сондирането. Ако то приключи успешно се отива в общината, където се съобщава, че има направен сондаж и те трябва да проверят на място и да издадат удостоверение, с което се отива обратно в басейнова дирекция, заедно с още едно копие на скица, на която сте отбелязали с Х къде в имота ви се намира сондажа. Попълва се още един документ, където се дават данни за сондажа и вече имате регистриран сондаж. Всичко (освен разкарването) по процедурата е безплатно :)

В крайна сметка днес сондьорите казаха, че имам дебит около кубик на час, макар че мен ме съмнява, че помпичката им само толкова си можеше. Определено с времето дебита ще се увеличи и се надявам зимата да стигне 2 кубика за час, но това е тема на бъдещо тестване. Първия неуспешен сондаж също го затръбихме, като ще се опитам тази пълна водозагуба да я превърна в плюс и да го използвам за попивен сондаж. Сега ще си лягам като доволен собственик на работещ сондаж и успокоен, че едни 5500 лева не ги хвърлих в кофата за боклук.
Баси романа, поздравления на тия дето ще го прочетат целия. Дано е полезен поне за някой, че язък за писането :lol:
Руди - майстор
Аз го прочетох, полезно и изчерпателно!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 23, 2018 10:05 pmKingLin написа:
С...
Баси романа... :lol:
А, честито!
И това със жадната тръба е хитро :-)
nikolov333 - майстор
Честито.. това със сондирането си е късмет и добре, че не сме много близо до Африка.. :-D
VanyaA - специалист
вт окт 23, 2018 10:05 pmKingLin написа:
...Баси романа, поздравления на тия дето ще го прочетат целия. Дано е полезен поне за някой, че язък за писането :lol:
И аз го прочетох целия, много полезно за мен инфо, имайки предвид, че това ни предстои съвсем скоро, ако все още времето позволява. Имам въпрос - защо трябва да се ходи до Басейнова дирекция - не става ли да се изпратят документите по куриер, с обратна разписка и искане на входящ номер? Аз поне така процедирам с тях от години, но говоря за фирмен сондаж с разрешително за водовземане, не съм наясно как стои въпроса за физически лица. И още един въпрос - при регистрацията на сондажа монтира ли се водомер?
KingLin - майстор
VanyaA написа:
Имам въпрос - защо трябва да се ходи до Басейнова дирекция - не става ли да се изпратят документите по куриер, с обратна разписка и искане на входящ номер? Аз поне така процедирам с тях от години, но говоря за фирмен сондаж с разрешително за водовземане, не съм наясно как стои въпроса за физически лица. И още един въпрос - при регистрацията на сондажа монтира ли се водомер?
Може и с куриер предполагам или поне упълномощено лице. Мен са ми на 15 мин с колата и затова ходя лично. Моя сондаж попада в графата "черпене до 10 кубически метра в денонощие", което е безплатно. Предполагам ако се регистрира на предприятие което ще прави повече от 10 кубика на ден водомер ще се сложи и ако се не лъжа цената беше нещо около 3 стотинки на кубик ама не ми приемай думите на доверие.
Ето тук има всички формуляри - ЦЪК
Аз попълвах два от тия в графа "IV.Формуляри за регистрация на кладенци:"
Между другото не знам за кой район става дума при теб но аз в крайна сметка пробивах с хора от Пазарджик че варненци нещо или много заети или много некадърни. Имам посъбрани разни телефонни номера ако ти е необходимо.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Центробежна помпа с шахта макс=9-10м; сондаж с голям диаметър с дълбочина макс=15м. Оттам нататък започва нерентабилността и големите изваждания. И както е тръгнала тенденцията за намаляване на нивото на подпочвените води, парцел с достъпни води ще се окаже доста ценен.
шоп - майстор
съб окт 27, 2018 12:16 pmBLUEPUPIL-2 написа:
И както е тръгнала тенденцията за намаляване на нивото на подпочвените води
Откъде черпите тази информация? Моите наблюдения и от инфо на познати сондьори по софийско са коренно различни.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Това покачване на нивото на под. води е най-вероятно краткосрочно на фона на устойчивия глобален процес на намаляване на нивата, дори и там където няма интензивно водочерпене. Нямам данни за BG, конкретно за нивата на под. води, защото по традиция тук нещата са завоалирани, но имам доста солидни индикации за очаквано увеличаване на температурите и понижаване на валежите, като най-уязвимата част от BG- Югоизточната ще бъде сериозно засегната.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 18

Тема "Моята къща - от идеята до (надявам се) края" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: