housedoktor написа:Никъде не видях посочените мембрани оба4е .В смисъл?
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
housedoktor
- майстор
303 мнения в "Плюсове и минуси на къща построена чрез сухо строителство?"
n.nikoloff
- специалист
housedoktor
- майстор
Не ги видях на снимките.
Прикачен файл
ВЪНШНА СТЕНА
999.JPG (111.77 KиБ) Видяна 8241 пъти
n.nikoloff
- специалист
Номер 8 е едната, а между 7 и 5 трябва да е "ветроупорната" , която в тази система може и да се пропусне, ама ако не го мързи човек некка си я сложи.
vvladi21
- специалист
n.nikoloff така по приказки си личи,че разбитаре. Загатнете малко за дървения материал конкретно за гредите. С какво се импрегнират с каква влажност трябва да са. Могат ли да се използват греди дирекно закупени от някой дърводелски цех. Аз не съм виждал никога греди които да не са нацепени... 

n.nikoloff
- специалист
Колега vvladi21....
Отваряте огромна тема с тези въпроси...
Тука ще пиша накратко, защото на друго място пиша по-подробно, а копи-пейста не е много за предпочитане в случая....
Това, което се наблюдава по складовете е предимно дървен строителен материал. Под "строителен" имам в предвид това, че когато въобще се говори за строителство в България се има в предвид монолитно такова. А монолитното строителство дървения материал има спомагателно предназначение и поради това никой не му е нужно да знае дали материала е сцепен или не, дали е сух и до колко е сух или не, дали е калибриран или не и т.н. и т.н. ... Този дървен материал въобще не става за употреба в дървено-скелетното строителството и да се разчита на него за някакви предвидими якостни показатели е химера, а те са изключително важни за дървената конструкция. Производителите правят и един друг номер - ако се сетиш да поискаш сушен материал и се въоръжиш с контактен влагомер (за контрол) те форсират сушилния процес, при който на повърхността е ниска влажността (т.е. контактния влагомер отчита това, което е на повърхността) но понеже влажността не е в равновесие в дълбочина, което генерира големи вътрешни напрежения, при достигане на равновесието се образуват големи или по-малки надлъжни и челни пукнатини, защото вече в свободната атмосфера процеса е неконтролируем.
А пък ако някой седне да ви обяснява, че с пукнатини е по-красиво и автентично и че става голяма работа да знаете, че ви лъже с пълно съзнание!
Аз гоня моите доствчици за т.нар. мебелна влажност, както и за мебелна точност и калибровка на материала. Ръмжат, псуват, бучат ама ми го дават на 12, макс 13% равновесна влажност.
Отваряте огромна тема с тези въпроси...
Тука ще пиша накратко, защото на друго място пиша по-подробно, а копи-пейста не е много за предпочитане в случая....
Това, което се наблюдава по складовете е предимно дървен строителен материал. Под "строителен" имам в предвид това, че когато въобще се говори за строителство в България се има в предвид монолитно такова. А монолитното строителство дървения материал има спомагателно предназначение и поради това никой не му е нужно да знае дали материала е сцепен или не, дали е сух и до колко е сух или не, дали е калибриран или не и т.н. и т.н. ... Този дървен материал въобще не става за употреба в дървено-скелетното строителството и да се разчита на него за някакви предвидими якостни показатели е химера, а те са изключително важни за дървената конструкция. Производителите правят и един друг номер - ако се сетиш да поискаш сушен материал и се въоръжиш с контактен влагомер (за контрол) те форсират сушилния процес, при който на повърхността е ниска влажността (т.е. контактния влагомер отчита това, което е на повърхността) но понеже влажността не е в равновесие в дълбочина, което генерира големи вътрешни напрежения, при достигане на равновесието се образуват големи или по-малки надлъжни и челни пукнатини, защото вече в свободната атмосфера процеса е неконтролируем.
А пък ако някой седне да ви обяснява, че с пукнатини е по-красиво и автентично и че става голяма работа да знаете, че ви лъже с пълно съзнание!
Аз гоня моите доствчици за т.нар. мебелна влажност, както и за мебелна точност и калибровка на материала. Ръмжат, псуват, бучат ама ми го дават на 12, макс 13% равновесна влажност.
Последна промяна от n.nikoloff на пон фев 23, 2009 7:33 pm, променено общо 2 пъти.
pipbel
- майстор
n.nikoloff мене като лаик, макар и да не съм специалист, нещо ме притеснява в горната примерна схема на такава стена.
Просто ми се струва по-усложнена отколкото е нужно.
Защо например не сложим 12 см вата като един ТИ материал само, а трябва да се комбинира 8 см вата+3см ЕПС барабар със всички лепила, Гфазери и т.н.
Според мен по-добре би било да се сложи Аквапанел плоскост и мазилка и готово. Тогава 5 (1-5) компонента се заменят само с 2.
И по-добре би било от ГФ, който все пак е гипсов сурогат и не особено надежден за отвън....
Просто ми се струва по-усложнена отколкото е нужно.

Защо например не сложим 12 см вата като един ТИ материал само, а трябва да се комбинира 8 см вата+3см ЕПС барабар със всички лепила, Гфазери и т.н.
Според мен по-добре би било да се сложи Аквапанел плоскост и мазилка и готово. Тогава 5 (1-5) компонента се заменят само с 2.
И по-добре би било от ГФ, който все пак е гипсов сурогат и не особено надежден за отвън....
n.nikoloff
- специалист
pipbel написа:n.nikoloff мене като лаик, макар и да не съм специалист, нещо ме притеснява в горната примерна схема на такава стена.Основното е конструкцията. 12см вата предполага 12 см греда за конструкцията, което е недостатъчно според мен.
Просто ми се струва по-усложнена отколкото е нужно.![]()
engineer
- специалист
Няколко снимки от една СГЛОБЯЕМА къща. Мисля тази година да спретна подобна за себе си
Прикачен файл
1
100_4957.JPG (228.39 KиБ) Видяна 7747 пъти
Прикачен файл
2
100_4963.JPG (183.04 KиБ) Видяна 7747 пъти
Прикачен файл
3
100_5013.JPG (187.68 KиБ) Видяна 7747 пъти
Прикачен файл
100_4994.JPG (201.2 KиБ) Видяна 7747 пъти
Тема "Плюсове и минуси на къща построена чрез сухо строителство?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература