Ел. инструментите. Консумативи.
емовлаха - специалист
пон мар 09, 2026 12:28 amGhostwheel написа:
Важно е да ти върши резачката безпроблемно задачките. Разликата м/у 2те резачки, има доста инфо и ако желаеш може да я разбереш
Примерно защо е със външен съединител, дали е по-тясно тялото, защо е със олекотен колянов вал, дали комфорта на рязяне е по-добър дали е по-маневрена :) Знам как се сменя ринг и водещо кооло на Щил :)
нед мар 08, 2026 7:28 pmMamaMy написа:
Този резонансен ауспух дали е сметнат точно за този мотор. Имам чувство, че не реже особено бързо. Имах преди време една оса Хитачи от Калоян. С прясно заточена верига режеше горе долу с тази скорост. Вярно, че зависи от дървото. В един пресъхнал габър ми се беше разказала играта. Горе долу този диаметър даже и по-тънки бяха. На три сряза точене. Все едно рязах бордюр. Пушеци, смрад. Преебах си дъската от зор. Новобранец бях. Нямах нарязани повече от 10м3 с чужди машини. :lol:
Към 350 долара е този кЮнец става, разгледай им клиповете нарочно го метнах този има и баш за маркуч :-D Нещо менте верига ли си ползвал или си блъскал веригата в земята, нямам спомени да съм имал проблеми със твърда дървесина
Ghostwheel - напреднал
пет яну 09, 2026 8:50 pmпишман_майстор написа:
Гледам чат-пат се коментират масла. Спец за бензина, то за веригата там стана ясно, че био-то си евало майката и скапва наред сичко до което се докопа, дори и боята пада, ако се остави да зимува с такова .
Бях писал малко на тая тема.

И сега препоръка за феновете ( заклетите :) ) : amsoil saber или dominator . Първото е малко по-гъсто и е добре да се оджурка старателно, второто се смесва с лекота.
Като масовата пропорция 50 към 1 ( бензин/масло ) не е добре, въпреки препоръката на производителя ( и на триона, и на маслото) .
Мое мнение: поне 40:1 .
По отношение на маслата на амсойл - поразрових се малко и установих, че за резачки и друга малогабаритна техника с двутактови двигатели сейбъра е по-подходящото. То е правено с идеята да се използва в такава техника, и има нужния пакет от антикорозионни добавки, и такива срещу депозити и отлагания в мотора, че на някои места по щатско пишат, и че имало стабилизатор на бензина в него. Тоест ако не сте профи резач, и си ползвате резачката от време на време, доминатора се препоръчва да се избягва. Доминатора е за рейсинг мотори, които се бримчат яко и се потдържат много и редовно - той няма никакви антикорозионни добавки, и такива срещу депозити по мотора. Няма да описвам какво значи поддръжка на истински състезателен мотор, който е поддържал знае за какво става на въпрос, а който не е така или иначе няма да го разбере.
Поради тази причина вискозитета на сейбъра спрямо този на доминатора е и двойно по-голям при 100градуса, и съответно маслото е по-гъсто и при стайна температура, та трябва да се джурка една идея по-добре. По щатско твърдят че карат резачки с него в пропорция 1:80, ма аз лично не бих рискувал с такава пропорция, 1:40, или в краен случай 1:50 би трябвало да е достатъчно добре. Едно клипче на резачка карана само с амсойл сейбър:

В този ред на мисли, мисля до края на седмицата да поръчам малко амсойл масла от Германия за двата курника де търкалям по улиците, включително и някое шише сейбър за лична употреба. Ако някой има желание мога да му поръчам 1 до две бутилки на юнашко доверие от моя страна. Цената идва на 17.09евро квартата(946мл) до мен. За района на София мога да се видя лично с някой колега и да си получи маслото, съответно и да си го плати на място, за други градове на България мога да го изпратя с наложен платеж, за сметка на получателя. Държа да подчертая, че от тази работа няма да изкарам и една стотинка печалба - правя го на добра воля, просто услуга на някой колега, ако иска да ползва читаво масло за резачката си, дори може да се вътря ако някой недобросъвестен поръча, и после не иска да си го вземе. Съответно всеки може да получи и копие на фактурата от поръчката - за да е сигурен че не се е минал. За контакти на лични, там мога и да дам сайта от който ще поръчам(за да не се възприема като реклама, ако го пусна тука, и да се видят и цените) тавана ми е общо допълнително 5 бутилки - с повече не мисля да рискувам с непознати. Поръчам от този сайт от доста години, и досега не съм имал ядове с продукти на амсойл, за разлика от поръчано същото масло тук в България, затова и поръчам от там(е понякога и цената е надолу спрямо тука, както в случая е и със сейбъра, но това е от второстепенно значение). Поръчката ще е пусната в четвъртък по това време, и би трябвало да е тука до четвъртък-петък другата седмица.
пишман_майстор - майстор
Аз съм си готов с 2т маслото . И за нафтата , и за градинските 2т уреди. Взех си и грес за редукторите по шлайферчета NLGI 00/000, че нещо зор малко с точно тоя вискозитет при нас.
Прикачен файл:
Грес редуктори.jpg
Грес редуктори.jpg (56.58 KиБ) Видяна 186 пъти
Прикачен файл:
масло 2Т.jpg
масло 2Т.jpg (82.88 KиБ) Видяна 184 пъти
Ghostwheel - напреднал
И аз си мислех преди време за адинойл, ама като ми отвори очите за сейбър-а на амсойл ще си се придържам към него. С едно шише от кварта може да се забъркат 38л гориво при отношение 1:40, и 47л при 1:50 - това масло ще бие и щилската, и хускварненската синтетика като шкембе у дувар, а идва дори по-евтино от тях, и най-важното не е еко-био разградимо. Действително в него си има и стабилизатор на бензина - проверих им на официалния сайт. Аз съм заклет фен на амсойл, след като им тествах първите двигателни масла на времето, и от тогава само тях използвам. Така или иначе цяло шише едва ли ще изгоря за една година, па и цената му е доста добра според мен. За момента само един се престраши да звънне - да пробвал, как ще е спрямо синтетиката на хуск, че нещо им нямал много доверие на американците масла :lol:
Абе поръчал съм още две шишета горница за всеки случай - може да тествам едното на нафтовия тракалник как ще му се отрази...

П.П. Пуснах поръчката...
емовлаха - специалист
Знаят се проблемите на 5-та серия при Хускварна и това са лагерите, като се пести от качествено масло. Има клипове на прецакан сепаратор на лагер и семеринг на 30-40 мото часа! Не е тайна, че Хусварните работят на най бедната 2т смес
Ето какво споделя в рекламата си Хускварна за двигателите и маслата, буталото е показано от към интек-а !

Бако Ричи също показва буталото от тази страна

Ето за Амсойл. Ефектно направено видео. Маслото на Еко изяде тоягата

Ето и за другото масло на Еко

Ако желаете кометирайте видеата какво сте видяли. Ще ви споделя какво аз видях и какво аз знам :)
чет мар 12, 2026 4:37 pmGhostwheel написа:
За момента само един се престраши да звънне - да пробвал, как ще е спрямо синтетиката на хускещо им нямал много доверие на американците масла
Та ако желаеш снимай буталото от към ауспуха като сменяш аупуха. Хускварна споделят за 14к оборота да видиме как е надрано ли е. Разработката на твоя Щил е минала със синтетиката на Хускварна
Последна промяна от емовлаха на пет мар 13, 2026 1:41 pm, променено общо 1 път.
Ghostwheel - напреднал
Греда голяма - немците ми върнаха парите, и се извиняват - не е ясно още колко време няма да имат продукти на амсойл. Аз бях свикнал да си пазарувам от тях в последните 7-8години, и никога не е имало греди- само един път писаха, че ще се забави поръчката 3 дена заради една добавка за ЛСД диференциал, но никога не са отказвали поръчка досега. От България не искам да поръчам продукти на амсойл на този етап, макар че за единия тракалник може и да викна масло - като за 20 годишен курник не е толкова претенциозен.
Конкретно за клиповете - този с осемте мотора на амсойл и еко - сейбър-а е пълна синтетика а ехо-то е полусинтетика, нормално е да има повече нагар при полусинтетиката. Отделно и самитедвигателните масла на амсойл са маслата с най-качествените детергент добавки на пазара - с това са известни от много години, та какво пречи да ползват и читави миещи добавки в двутактовото си масло. Проблема при използване на такова масло в стар двигател, който не е поддържан правилно, е че като го сипеш това масло, и ако имаш леко прецакана гарнитурка, или семеринг, мотора за няколкостотин километра теква като лейка. Лично аз не виждам огромна разлика в нагара между използването на 100:1 и 50:1 при сейбъра - да има разлика, но не е нещо фрапантно - ще си го мешам 1:50, или 1:45 за мене специално, защото 100:1 ми се вижда нереално в дългосрочен план. Задължително ще снимам буталото като сваля ауспуха - и мен ме чопли да видя как е - надявам се да няма надрано, все пак тая резачка съм я пазил доста първите 1.5-2 литра бензин, и е на около 20 кубика досега. Ако навия едно приятелче да се направи на оператор, ще има и клипче със стоковия ауспух и портнатия, да се види горе-долу каква ще е разликата в шум/мощност - имам останали два три церови кютука по 40-50см в диаметър, вече даже трябва и да са поизсъхнали леко.
емовлаха - специалист
пет мар 13, 2026 1:40 pmGhostwheel написа:
Задължително ще снимам буталото като сваля ауспуха - и мен ме чопли да видя как е - надявам се да няма надрано, все пак тая резачка съм я пазил доста първите 1.5-2 литра бензин,
Буталото трябва да е перфе :)
Клипа на Амсойл е насочен към моторните коси те предлагат перфекна филтрация към входа, за скъпите марки иде реч, разиграва се кофти сценарий. за работа при непълна газ/при какви условия е проведен теста. Не е тайна,че Американците ползват 87 октанов безнин което е противопоказно от производителите на тази техника. Бай Онзи със духлюто на Щил. Американците мн хвалят въпросната Червена Броня не е тайна, че въздушното филтриране на машините на Еко/Ехо или както ги наричате е на високо ниво. Иде реч и за моторните триони на тази марка! Кофти са моторните триони на Щил това си е от някога, дишат си триците така са проектирани и работят със червеното масло на Щил. Хускварна 5-та серия знае се, че лагерите на колянов вал са със полиамидни сепаратори. Хусварна трионите също са кофти със триците през интек-а но са една идея като, че ли по-добре от Щил. Сега за горивните стабилизатори ползвам брандиран като Орегон, мешам винаги прясна горивна смес. Предполагам, на моята моторната коса, че лагерите и са със полиамиди сепаратори за лекия колянов вал знам,че е такъв. Та каква температура в картера на лагерите могат да покажат различните масла не смятам да тествам :) Трионите работят на по-високи обороти има и режещ инструмент дето трябва да се подържа, има и много прах , зависи и каква е дървесината и как се сече. Моторните коси са друга бира има тема за тях, духалките съвсем са различни. Колегите от форума със Китайките сигорно се заливат от смях :) И те си режат дървата, косят си тревата, пият си питието, ремонтират си техниката и се кефят на живота :)
Аз техника не жаля! Давам някава сума за да ми е удобно когато си върша задачите.
Всеки производител нагажда брандираните си масла за свойте мотори. Независимо дали маслата в едина рафинерия се правят.
Клиповете са насочени към професионалното ползване на машините. Има Специалисти дето за кратко време им разгонват фемилито.

Ako съм споделял това клипче сори. не помня какво съм споделял вече в темите
Ето какво твърди тази мацка. Това е за Дания какви дължини шини се препоръчвали, разход на гориво и още подробности

пишман_майстор - майстор
Ghostwheel написа:
Греда голяма - немците ми върнаха парите, и се извиняват - не е ясно още колко време няма да имат продукти на амсойл.
В ато24 виждам, че го има. https://ato24.de/de/amsoil-saber-profes ... 946-l.html
Това с филтрирането на въздуха: значи има филтри , фин прах мноого трудно минава. Филцов тип. Тия от "найлон" дето са , са зимни филтри . Щото ония се мокрят ( филцовите) зимата и се задръстват. Кусура на зимните ( найлоновия тип) е че пропускат финия прах, особено в жегата. Лятото не е най-добрия избор, но често има машини, които нямат отделни видове.
емовлаха - специалист
Taka e за филтрите ето и тест за филтри :)

Допълвам и този тест

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: