• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lov - майстор
stan73 написа:
VLADO66 написа:
Малко извън темата-някой имал ли е досег с керамични ножове?
От четвъртък в новата брошура на ЛИДл пише, че ще има няколко вида керамични ножове.

http://www.lidl.bg/cps/rde/www_lidl_bg/ ... ail&id=582

На вид сякаш са добри и цените изглеждат добри като за такива...
Цените са горе долу поносими но не очаквай чудеса. Имам ме в къщи от няколко години че дори и маркови :lol: дето се казва но не съм очарован от тях. Включая и жената а тя също разбира от ножове и гледа да ме издебне и да ми ползва ножчетата с които ходя на лов че по режели.
stan73 - майстор
В началото керамичните ножове би трябвало да са били по-остри от ловните ти (технологията и материалите го позволяват), но вероятно за съжаление и тя като повечето жени (по лични наблюдения не ги пазят - в смисъл: режат направо в чинията, а не на дъска, както си трябва, или директно ги прибират в чекмеджетата с другите и там при всяко удряне в нещо друго (например остриета на други ножове и т.н.) се получават щръбки и т.н. - аз като видя подобно отношение към ножовете и направо ми се изправя косата...) ги е захабила преждевременно, а понеже наострянето им е много по-трудно от стоманените, така и ще си останат поне още няколко години, докато средствата за наострянето им не станат по-достъпни...
stan73 - майстор
danaec написа:
Изображение
Изображение

Една малослоика, че е по шарена :-D .Снимките са лоши но се вижда горе долу :lol:
Данаец, колко слоя е ножът и ще опишеш ли по-подробно технологията ? (според мен се е получило много готино :) )
danaec - специалист
Чесно казано не си спомням,върти ми се в главата едно 45 от едната страна, но може и да бъркам.
Не съм някои спецялист /за мен това си е хоби/,за ковашката заварка е писано много.
Важно нешо е и огнището, а на ръка да разковеш пакета си е жив мазохизъм :lol: . За това си врътнах един механичен чук, не е кои знае какво,но вече не ми прави впечатление дзали желязото е ф20 или ф40 :lol:
Не виждам някъкво приимущество на дамаска направен по тоя начин-с някъква високо въглеродна вложка, освен шаренииката-за поддръжка няма да говорим :lol:
stan73 - майстор
Бях предположил, че са до 5 прегъвания. А и си прав, че вероятно няма някакви предимства пред друга добра стомана, но пък на вид си е много интересно. Предполагам, че ги грееш с дървени въглища, за да не се обезвъглеродяват, а ако може даже да поемат и малко допълнително ?
fox_vt - майстор
Аз като малък си правих един нож от механична ножовка по модел на ножа на рамбо.За съжаление имах само 2 мм такава а е нужно поне двойно повече.Отгоре оставих на правата част зъбците с които се реже без проблем клони и всякакви такива.За оформянето на формата си замина половин шмиргелов камък :? а за едната единствена дупка която пробих за дръжката си замина едно абразивно не го знам как се казва за дрелка.При тестовете за издържливост на затъпяване (рязане на сланина за топене на мас)който е рязал знае как тъпи ножовете,няма изтъпяване.Лошото е ръждата и крехкоста последната която стана причина ножа да отиде във вечните ловни полета [-o<
mitko64 - майстор
И аз преди двадесетина години правих такъв рамбовец, но от малко по дебела ножовка. Пробиването за нитове верно беше голям чанч, справих се с нагряване до червено и пробой. Държа допреди 5-6 години преди да се счупи от глупост, никога, след като си го забил не го клати странично. Иначе наточен добре, доколкото е възможно, сечеше кокали без никакви белези по острието. Яд ме е че вече такива широки и дебели ножовки никъде не съм видял, правил съм и секачи от тях.
danaec - специалист
Да побутнем темата със една снимка, че замря.
Изображение
ZEDYCUS - майстор
Айде и от мен една "пластика" на старо острие, не казвам нож, защото си стана декоративен. :-D
Преди ---Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20