stan73 написа:Цените са горе долу поносими но не очаквай чудеса. Имам ме в къщи от няколко години че дори и марковиVLADO66 написа:Малко извън темата-някой имал ли е досег с керамични ножове?От четвъртък в новата брошура на ЛИДл пише, че ще има няколко вида керамични ножове.
http://www.lidl.bg/cps/rde/www_lidl_bg/ ... ail&id=582
На вид сякаш са добри и цените изглеждат добри като за такива...
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
lov
- майстор
191 мнения в "Самоделни ножове"
stan73
- майстор
В началото керамичните ножове би трябвало да са били по-остри от ловните ти (технологията и материалите го позволяват), но вероятно за съжаление и тя като повечето жени (по лични наблюдения не ги пазят - в смисъл: режат направо в чинията, а не на дъска, както си трябва, или директно ги прибират в чекмеджетата с другите и там при всяко удряне в нещо друго (например остриета на други ножове и т.н.) се получават щръбки и т.н. - аз като видя подобно отношение към ножовете и направо ми се изправя косата...) ги е захабила преждевременно, а понеже наострянето им е много по-трудно от стоманените, така и ще си останат поне още няколко години, докато средствата за наострянето им не станат по-достъпни...
Иван Златев
- специалист
Ето още нещо интересно
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q2FWeQwGV7I[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q2FWeQwGV7I[/youtube]
danaec
- специалист
Чесно казано не си спомням,върти ми се в главата едно 45 от едната страна, но може и да бъркам.
Не съм някои спецялист /за мен това си е хоби/,за ковашката заварка е писано много.
Важно нешо е и огнището, а на ръка да разковеш пакета си е жив мазохизъм
. За това си врътнах един механичен чук, не е кои знае какво,но вече не ми прави впечатление дзали желязото е ф20 или ф40
Не виждам някъкво приимущество на дамаска направен по тоя начин-с някъква високо въглеродна вложка, освен шаренииката-за поддръжка няма да говорим
Не съм някои спецялист /за мен това си е хоби/,за ковашката заварка е писано много.
Важно нешо е и огнището, а на ръка да разковеш пакета си е жив мазохизъм
Не виждам някъкво приимущество на дамаска направен по тоя начин-с някъква високо въглеродна вложка, освен шаренииката-за поддръжка няма да говорим
stan73
- майстор
Бях предположил, че са до 5 прегъвания. А и си прав, че вероятно няма някакви предимства пред друга добра стомана, но пък на вид си е много интересно. Предполагам, че ги грееш с дървени въглища, за да не се обезвъглеродяват, а ако може даже да поемат и малко допълнително ?
fox_vt
- майстор
Аз като малък си правих един нож от механична ножовка по модел на ножа на рамбо.За съжаление имах само 2 мм такава а е нужно поне двойно повече.Отгоре оставих на правата част зъбците с които се реже без проблем клони и всякакви такива.За оформянето на формата си замина половин шмиргелов камък
а за едната единствена дупка която пробих за дръжката си замина едно абразивно не го знам как се казва за дрелка.При тестовете за издържливост на затъпяване (рязане на сланина за топене на мас)който е рязал знае как тъпи ножовете,няма изтъпяване.Лошото е ръждата и крехкоста последната която стана причина ножа да отиде във вечните ловни полета 
mitko64
- майстор
И аз преди двадесетина години правих такъв рамбовец, но от малко по дебела ножовка. Пробиването за нитове верно беше голям чанч, справих се с нагряване до червено и пробой. Държа допреди 5-6 години преди да се счупи от глупост, никога, след като си го забил не го клати странично. Иначе наточен добре, доколкото е възможно, сечеше кокали без никакви белези по острието. Яд ме е че вече такива широки и дебели ножовки никъде не съм видял, правил съм и секачи от тях.
Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература