Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ок :)
auubau - напреднал
При мен се случи 2 пъти да не запали от първия път, затова увеличих първоначалното зареждане и намалих малко вентилатора, защото от порцията пелети се запалваха само няколко пелетчета и вентилатора прекалено ги раздухваше. Сега пламва бързо с хубав, плътен пламък и вдига темп. на димните газове много бързо и разпознава горенето. По начало инсталатора ми увеличи вентилатора на всички режими, но се наложи да го намаля, за да получа хубав пламък и да не ми повдига неизгорели пелети от кошницата. Явно комина доста помага - тегли предоволно. Разпознаването на огън е на 05 градуса.
Интересно, че димните газове много рядко надминават 80 градуса при почистена горна ревизия. На първа мощност - на снимката, са 74-75 при зададени на водата 60.
Прикачен файл:
IMG_20191126_190833.jpg
Прикачен файл:
IMG_20191126_190850_1.jpg
gopeto87 - напреднал
вт ное 26, 2019 7:31 pmauubau написа:
При мен се случи 2 пъти да не запали от първия път, затова увеличих първоначалното зареждане и намалих малко вентилатора, защото от порцията пелети се запалваха само няколко пелетчета и вентилатора прекалено ги раздухваше. Сега пламва бързо с хубав, плътен пламък и вдига темп. на димните газове много бързо и разпознава горенето. По начало инсталатора ми увеличи вентилатора на всички режими, но се наложи да го намаля, за да получа хубав пламък и да не ми повдига неизгорели пелети от кошницата. Явно комина доста помага - тегли предоволно.
Инсталатора само вентилаторите ли ти увеличи или барна и подаването ? Какво ти е разбирането за хубав пламък ? Сега с по-ниски вентилатори от заводските ли си ?
Антон С. - специалист
вт ное 26, 2019 3:28 pmtsvetanm написа:
Здравейте, имам камина Бижу 16 KW. Позвам я от миналата зима, като тази година ми инсталираха безжичен термостат Bboil RF. Вчера ми се появи един проблем - при достигане на зададената стайна температура, камината се изключи. По-късно явно е започанала заплаване (чух, че помпата се задейства), но се е угасила с грешка "Неуспешно запалване". Не мога да я наблюдавам постоянно, тъй като е разположена в мазата. Явно нещо не е ОК с настройките за запалване. Не съм много наясно с нещата, но подозирам, че температурата на водата е била по-висока от тази на димните газове и камината не е разпознала горенето. Сутринта изчистих грешката. Днес, 1 час преди да се прибера от работа, запалих камината дистанционно с Bboil-a. Връщам се вкъщи и виждам, че според контролера камината гори на 3-та мощност. Но всъщност кошницата беше пълна с пелети, а горене нямаше. На какво може да се дължи това?
Колега, наблюдавал ли си я скоро, как протича процеса на запалване? Аз бих си сипал едно червено винце и седнал пред нея, да я видя, какво точно прави. Тогава вероятно ще си оговориш сам и ще почерпиш опит от съветите на колегите по-горе.
вт ное 26, 2019 7:31 pmauubau написа:
Интересно, че димните газове много рядко надминават 80 градуса при почистена горна ревизия. На първа мощност - на снимката, са 74-75 при зададени на водата 60.
IMG_20191126_190833.jpgIMG_20191126_190850_1.jpg
Интересно, каква ли ще е темп на димните при теб, ако зададеш 73 на водата, не че я достига, и гори на трета. Коминът, на който е подвързана, не е използван никога, кюнците й са на един месец и половина и след седем часа горене, на втора поддържа димните на 117-120, а на трета бяга до 126. Ако гори повече от 12 часа, достига и 130.

Прикачен файл

20191120 2358 gb.jpg
20191120 2358 gb.jpg (108.94 KиБ) Видяна 2051 пъти
Антон С. - специалист
вт ное 26, 2019 7:47 pmgopeto87 написа:

Инсталатора само вентилаторите ли ти увеличи или барна и подаването ? Какво ти е разбирането за хубав пламък ? Сега с по-ниски вентилатори от заводските ли си ?
На първата снимка се вижда, че е на 28, което може да е заводско или намалено с 2 - зависи, кой модел е камината.
filmatoplo - майстор
При първоначално зареждане 73 секунди -с колко ви покрива запалката.
auubau - напреднал
Сега вентилатора е Р1-28; Р2-34; Р3-42
Заводските са Р1-30; Р2-34; Р3-38
Инсталатора ги завиши доста още преди да я запалим първия път, явно на други места като е настройвал така е било нужно. На мен с течение на наблюдението на горенето ги коригирах надолу, докато стигнах по-горе посочените. На Р1 7,5 сек. / 55 сек./ 28 вент. Р2 - всичко е както заводските. Р3 8,5 сек. / 30 сек. / 42 вент.
Гледал съм пламъка в основата да има син цвят, нагоре да е плътен, да е висок и да не червенее. Но доколкото разбирам различните пелети могат да горят по различен начин. Моите пелети не са особено качествени - леки са, недобре уплътнени- може би. Шнека е калибриран на 7 кг/час, за да отговаря на реално изгорените килограми. Може би има и малко кора в тях, но пък са доста добре изсушени, защото не ми е направила нито 1 капка конденз дори при първото палене.
По въпроса на Антон С.
Не ми се е налагало да вдигам градусите на водата за сега, гори основно на Р1, така че затова са ниски градусите на димните. Само докато вдигне градусите на водата работи на Р3. Но и тогава не вдига повече от 85. Веднъж качи на 93 градуса - на другия ден изчистих горната ревизия (беше пъъъъълно) и температурата на димните пак си слезе надолу.
По въпроса на filmatoplo
Покрива до горния ръб на гилзата на запалката, т.е. точно се скрива запалката. Инсталатора ми каза, че трябва да се скрива половината гилза, но не се запалваше стабилно.
tsvetanm - помощник
Антон С. написа:
Колега, наблюдавал ли си я скоро, как протича процеса на запалване? Аз бих си сипал едно червено винце и седнал пред нея, да я видя, какво точно прави. Тогава вероятно ще си оговориш сам и ще почерпиш опит от съветите на колегите по-горе.
Колега, наблюдавах как протича, но за винце не се сетих :) От това, което видях, реших, че вероятно трябва да намаля разпознаването на огън на 5 градуса. И да увелича времето на запалване. Сега виждам, че при колегата времената са 20/300/180 сек., а при мен са 20/180/90 сек. Прибягнах до консултация във форума, понеже не съм специалист по пелетни камини (и не успях да се свържа с инсталатора).
Антон С. - специалист
вт ное 26, 2019 8:47 pmtsvetanm написа:
Антон С. написа:
Колега, наблюдавах как протича, но за винце не се сетих :) От това, което видях, реших, че вероятно трябва да намаля разпознаването на огън на 5 градуса. И да увелича времето на запалване. Сега виждам, че при колегата времената са 20/300/180 сек., а при мен са 20/180/90 сек. Прибягнах до консултация във форума, понеже не съм специалист по пелетни камини (и не успях да се свържа с инсталатора).
Май май версията на софтуера ти е бъгава. Моята е 50/24. По спомен и моите настройки за запалване са 20/300/180, както е и в инструкцията за експлатация ((новата версия!!!) Мисля, че разказите по-горе са по-скоро насока, не толкова споделяне. Доста професионално описано - браво на колегата. Хубаво е да има, кой да ни насочва.

Промени си времената в запалване и не бързай с вентилатора.

Прикачен файл

20191122_200745.jpg
slaviyakov - специалист
Как можем да се сдобием с новата версия на софтуера и следователно да инсталираме? Аз съм с 49/23

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: