Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
пет ное 08, 2019 8:30 pmшоп написа:
...............
На мен като евентуален абонат на синьото гориво това ме интересува силно.
Поздрави!
Шопе газифициран съм от преди 10 години но поради разни други мераци карах де само на дръвца де комбинирано дърва газ климатик и т.н. Миналата зима така се наложи че от началото на сезона до края бях само на газ. Отделно на няколко пъти ми докарваха внука на гости та се налагаше да вдигам температурите. Термостата ми е на автоматичен режим 18 нощна и 21 градуса дневна. Обичам да ми е топличко даже понякога като се прибера измръзнал минавам и на 23 докато ударя нещо вътрешно да се сгрея. :) Е до към 10 когато мине на нощен режим.
Та понеже дълги години съм карал и само на дърва и си знам разхода като ударих калема за целия отоплителен сезон мога смело да ти кажа, че дърва на метровки пред вратата на повече от 65лв. кубика вече си само на загуба от тях.Остави хамалогията по рязането цепенето носенето и чистенето.
Дърварника ми е пълен от две години но ще стои само за резерва и тая година. Освен ако не ме прихване носталгията да си гледам пламъчето в камината. :lol:
Апропо топля апартамент от 156 квадрата на 2.75м височина. Малко над средната по стандарта но с наистина добра изолация. Като и не пропускам да се проветрявам в разумни граници. Изводите си ги прави сам.
шоп - майстор
вт ное 26, 2019 7:38 pmlov написа:
Изводите си ги прави сам.
Благодаря!!!
Остава да чакам само кога ще ме газифицират. Със сигурност ще се вържа, даже имам и наличен кондензен котел.
Kondor1 - специалист
вт ное 26, 2019 6:53 pmLazarGanev написа:
вт ное 26, 2019 1:50 pmKondor1 написа:
Какво става, ако тръбата за газ извън сградата се пробие и започне теч?
Как се пробива сама метална тръба? :cool:
Примерно корозия. Все пак не е медна като някои участъци. Колко години е нормално да издържи?
LazarGanev - "Велик майстор"
Корозия абсурд! СГИ се изграждат надземно или от медни тръби с мин. дебелина 1мм, или от стоманени тръби с мин, дебелина 2мм (реално над 3мм), като стоманените се обработват с поне 2 слоя боя. Всяка година СГИ минават задължително годишен технически преглед, кога ще изгния, че да се пробият? Отвътре са защитени от самия газ.
losh1 - помощник
Здрасти, от пелети минах на газ засега с бутилки на пропанбутан. Какво ще ме посъветвате вариант цистерна за пропанбутан или бутилки метан.
Здравейте,
Прочетох цялата тема и научих много неща от съветите на знаещите. От месец живея в газифициран апартамент и се регистрирах за да пиша с молба за съвет.
Имам котел ImmerGas Vitrix Tera 28kW, до колкото прочетох мин е 4,3 kW. Ще се ползва се за топла вода и отопление. Общата площ е около 60 кв.
Височината на таваните е 2.3 м. Вътрешен апартамент, с изолация на външните стени. За тази към стълбището не съм сигурен. Доста е топъл, намира се в София и до сега не сме пускали топло. Над мен и под мен имам съседи.

Искам да попитам за съвет за стаен термостат, понеже нямам инсталиран. Какво ще ми предложите като идея ?

А сега относно системата:
25 глидера H500 + 15бр H350 + лира 400x900
На всеки радиатор има термоглава.
Струват ми се малко глидерите, но на този етап не мога да добавя. В двете стаи по 10 кв има възможност да се добави безболезнено по няколко броя, но в хола (23 кв.) е нисък прозореца и радиатора стига почти до вратата. Може да се добавят евентуално 1-2 бр само.
Дали ще станат нещата със стаен термостат on/off и по-висока температура на водата?
За модулиращият, нз колко ще върши работа заради слабата инсталация.
Моля хората с опит да дадат съвет.

Благодаря предварително !
Изображение
ср ное 27, 2019 7:18 amlosh1 написа:
Здрасти, от пелети минах на газ засега с бутилки на пропанбутан. Какво ще ме посъветвате вариант цистерна за пропанбутан или бутилки метан.
Чел съм, че на пропан-бутан е почти двойно по скъпо. Така или иначе, транспорт ще се плаща, ако не е много по сложно, сякаш метан е за предпочитане.

Руменов, малко ти е якичок котелот, за тия 60 квадрата.
Не мога да ти предложа конкретен термостат, но мисля че най добре ще се получи с модулиращ. В предвид сравнително високата минимална мощност, пак ще гаси котела, в по топли дни.
Защо смяташ, че с висока Т на водата, ще компенсираш един минус в инсталацията?
Не че ще е голям проблем, но защо да бягаш от по оптималната работа на котела?!
Скоро говорих с един спец, който твърди, че газов кондензен котел трябва да работи на висока температура на водата.
Възможно е да е правилно, но всичко, което съм чел до сега, сочи обратното.
Според спецификациите на всеки такъв котел, ефективността е по висока при по ниски градуси на водата.
Жоро Георгиев - специалист
Това, че котелът е настроен да загрява водата примерно на 70гр, не означава, че постоянно подава вода с такава температура. Моят е настроен на 70 гр. С такава температура работи само сутрин докато достигне зададената на стайния термостат дневна температура за жилището. След това угасва и следващите му включвания са на 40-50 гр.
пет ное 29, 2019 8:45 amЖоро Георгиев написа:
Тава беше при първото палене от сервизния. Не бях купил още стаен, уж трябваше да модулира по Т на водата, но не забелязах такова нещо. Настроен на 72гр., 14 клвт., изгаси на 80+, достигна 91 в камерата. Горе радиаторите пукаха, та се не дишаше.
Сега, с модулиращия СТ е съвсем различно.
При теб как става регулацията на котела?
Kondor1 - специалист
пет ное 29, 2019 8:45 amЖоро Георгиев написа:
Това, че котелът е настроен да загрява водата примерно на 70гр, не означава, че постоянно подава вода с такава температура. Моят е настроен на 70 гр. С такава температура работи само сутрин докато достигне зададената на стайния термостат дневна температура за жилището. След това угасва и следващите му включвания са на 40-50 гр.
Може да зависи от модела. Нашият като е настроен на 60 градуса, гори докато стигне 60. После изгасва и върти водата. Като падне до 40 се пали и пак вдига до 60.

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: