Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет ное 28, 2019 6:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
Защо смяташ, че с висока Т на водата, ще компенсираш един минус в инсталацията?
Не че ще е голям проблем, но защо да бягаш от по оптималната работа на котела?!
Просто от прочетеното разбрах, че при по-висока Т мощността на радиаторите е по-висока и ще е по-близо до минималната на котела. И мисля, че така ще изключва по-рядко от прегряване. Едно е ясно, докато не захладнее още малко и не пусна котела в действие, мога само да гадая кое как ще е. За сега мисля да го пробвам няколко дни без програматор да видя как се държи и тогава ще мисля какво да взема.
От AmaxGas от където е котела предлагат CarV2 модулиращ и TYBOX 137 - on/off за моя модел.
За модулиращият се притеснявам заради ниската мощност на радиаторите, да не стане така че постоянно да изключва заради прегряване.
Жоро Георгиев - специалист
пет ное 29, 2019 10:48 amТрифон П.Трифонов написа:
При теб как става регулацията на котела?
Котелът е BOSCH Condens 2500 W WBC 28-1 DCE 23 стайният регулатор е CR 100 или CW 100. CR е контролер без датчик за външна температура, а другият има такъв датчик. Аз нямам такъв датчик и по едно време си го търсеше и затова си мисля, че е CW 100. Стайният регулатор е свързан с котела посредством двужилен кабел. Регулаторът е настроен от 0800 часа до 2200 часа да поддържа 23,5 гр в апартамента. В останалото време (т. е. вечерта) 18 гр. Котелът е настроен да загрява водата до 70 гр. Това е което знам. Останалото си го правят котелът и стайният регулатор, и аз нямам ни най-малка представа, как. Ако някой знае, моля нека да обясни!
пет ное 29, 2019 1:14 pmЖоро Георгиев написа:
Стайният е "умен". Някой му е казал, че като наближи действително измерената температура, до настроената от теб, казва на котела да намали малко. Колкото повече доближава температурата, толкова и намалява мощността на котела, докато достигне минималната му мощност. След това, ако температурата се крепи около исканата от теб и в тесни граници, държи котела на такава мощност. Подмине ли температурата на помещението, с някаква определена от теб или регулатора стойност- гаси котела. Ако температурата спадне малко- увеличава мощността с малко.
Този, с външният сензор, управлява мощността на котела според външната температура. Колкото е по студено, толкова по топла вода подава и обратно. Въвеждат се характеристика на сградата, горна и долна граница на температурата на подаваната вода, според каква външна температура....дрън-дрън, ама е готино.
От шести клас са топля еквитермично.
Шегичка. Шести сезон. В момента подаваната вода е 43 градуса. Миналата седмица изискваше и подаваше около 40.
Здравейте,
имам няколко въпроса свързани с отоплението на газ на 3-стаен апартамент в сграда ново строителство. В сградата има прекарани тръби за радиатори и газ до мястото, където ще се монтира котела. Въпросите ми са свързани с оразмеряването на радиаторите в стаите и изжбора на подходящ котел и периферия за постигане на оптимално решение.
По първата точка - има три стаи с площ съответно 13кв. m спалня, 14 кв. m детска и 27 кв. m хол с кухня.
Също така в двете мокри помещения са изкарани тръби за отоплителни тела. Едното е грубо 3кв.m, а другото 4кв.m. Височината на таваните е 2,6m. В мокрите помещения е малко по-нисък около 2,4m. Всички стаи имат по една външна стена. Грубо по около 3m, като на всяка от тези стени има прозорец. Сградата е изолирана с 15 cm изолация, мисля PS. Дограмата е с трислоен стъклопакет. На първо време използвах дърводеската формула с умножаването на кубатурата по 50W/m3 за да получа необходимата топлинна мощност и след това на база на данните за радиаторите от няколко производителя прегледах възможние варианти за радиатори. Приех температура в помещенията 22 градуса и температура на топлоносителя между 50-60 градуса. Притеснява ме, че се получават доста големи радиатори и подозирам, че има по-добър вариант за изчисление. Грубо се получава в хола радиатор с дъжина 4,5 метра и височина 0,5m.
По втората точка имам известно колебание по типа на система подходяща в конкретния случай. Предвидената инсталация е за двуконтурен котел. Притеснява ме обаче, че двете бани са разположени на около 4-5м от сами котел, а кухнята добавя още 3 m тръбен път. Има предвидена ниша за инсталация на бойлер, там където се намира колектора за радиаторите. Колебая се дали не е добра идея да се използва едноконтурен котел в комбинация с бойлер със серпентина. :?: Бойлера се намира грубо на 4 метра от най-далечната точка където ще се използва топла вода.
Крайната цел е по възможност да получа система, която ще е комфортна за използване и с оптимален разход на газ. Моля за съвети дали съм се ориентирал правилно. :prayer:
Поздрави! :supz:
morfei1 - специалист
Не знам как ги смяташ, обаче без да се задълбочавам ти казвам, че ги смяташ грешно.

За да изчислиш какви радиатори ти трябват първо трябва да знаеш поне колко губиш от външни стени и прозорци за час, примерно при 20, 15, 10, 5, 0, -5, -10, -15, -20C. Според зависи от дебелина на стени, мазилки, вид изолация, дограма стъкла и т.н.т.

След това си изчисляваш радиаторите, ма не ги смятай на 22C стайна, а ги сметни на 24C, щот тогава мощността им пада още малко. Гледай с този кондензен газов котел да си сложиш такива радиатори, които да те топлят безпроблемно на 55C вода. Не че и на 80C вода няма та стоплят ама къв кяр от кондензния котел.

Като жокер ще ти кажа, че 2 от помеценията ми едното 13кв.м другото 15кв.м на височина 2,55м. едното има T22 1400/600 другото с T22 1600/400 темп на водата, която им подавам е между 55 - 65C като 65C стига само когато затворят главите и си правят 24C+ без проблеми, нямам изолация, а дограмата ми е 2-на стара дървена дограма. Тъй че тия 4-ри метрови радиатори.... мисли добре преди да ги купиш.

За двуконтурен газов котел ще трябва скочиш поне 25kw за да осигуравя топла вода в движение, не знам дали имаш нужда от такъв голям котел. Бих се спрял на варианта едноконтурен с бойлер със серпентина с по-малък котел с възможно най-минималната мощност на която може да модулира.

Отоплението на газ е комфортно, но не е евтино, затова не трябва да пилееш киловати и кубици на вятъра.
Последна промяна от morfei1 на вт дек 03, 2019 4:23 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Ако имаш място за бойлер, сложи си отделен. През отоплителния сезон разликата е почти никаква, но лятото, ако искаме да се иизмием с топла вода, чакаме да се запали котелът, докато стопли, сума ти студена/хладка вода ходи зян, както и газ. Тъкмо е дошла топлата вода, но ние сме се измили криво-ляво, спираме водата, спира и котелът. Компромисно има и комбинирани котли с вграден малък водосъдържател. Малко са по-големи от обикновените.
mkosama - напреднал
пет ное 29, 2019 1:14 pmЖоро Георгиев написа:
пет ное 29, 2019 10:48 amТрифон П.Трифонов написа:
При теб как става регулацията на котела?
Котелът е BOSCH Condens 2500 W WBC 28-1 DCE 23 стайният регулатор е CR 100 или CW 100. CR е контролер без датчик за външна температура, а другият има такъв датчик. Аз нямам такъв датчик и по едно време си го търсеше и затова си мисля, че е CW 100. Стайният регулатор е свързан с котела посредством двужилен кабел. Регулаторът е настроен от 0800 часа до 2200 часа да поддържа 23,5 гр в апартамента. В останалото време (т. е. вечерта) 18 гр. Котелът е настроен да загрява водата до 70 гр. Това е което знам. Останалото си го правят котелът и стайният регулатор, и аз нямам ни най-малка представа, как. Ако някой знае, моля нека да обясни!
Моя котел е същия само че с бежичен регулатор 23 г през времето когаро съм в нас 21,5 когато ме няма водата на котела е настроена на 56градуса (все пак е кондензен)
шоп - майстор
вт дек 03, 2019 11:35 ammadmanz написа:
На първо време използвах дърводеската формула с умножаването на кубатурата по 50W/m3 за да получа необходимата топлинна мощност
То и дърводелците не смятат по тази формула
При 15 см външна изолация, троен стъклопакет, три вътрешни стени+ таван и под, които също се греят от съседи без да съм дърводелец м3 ги замени с м2 във формулата :partyman:
Жоро Георгиев - специалист
вт дек 03, 2019 5:18 pmmkosama написа:
Моя котел е същия само че с бежичен регулатор 23 г през времето когаро съм в нас 21,5 когато ме няма водата на котела е настроена на 56градуса (все пак е кондензен)
Това, че котелът е кондезен означава ли, че трябва непременно да работи на ниска температура на подаваната вода? Сутрин след като сме проветрили жилището и температурата в него е 18-19 гр, с тия 56 гр на водата кога ще достигне зададените от мен 23,5 гр?
andy_forresite - майстор
Слагай в първите две стаи по един 600/1600 панелен тип 22 и в хола два броя 600/1400. В двете малки вземи алуминиев н500 10 глидера, разцепи го на две да станат две радиаторчета по 5 глидера и готово.

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: