Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dimytar11 - помощник
Температурата всъщност е доста по-висока, отколкото я мерихме отвън с безконтактен термометър. На режим "Поддържане" около 140, на "Мощност 1" - 200. Качвам и снимка, за да кажете дали меря на правилното място. Също така искам да попитам, дали и къде мога да използвам като турболарори 3 плочи, останали от дъното на котела?
Прикачен файл:
Screenshot_20191212_004108_com.android.gallery3d.jpg
Изображение
чет дек 12, 2019 12:44 amDimytar11 написа:
Въх Димитре, много пари това, ако е истина, при все, че сякаш разхода не ти е висок. На точното място си го боднал. Свери му данните, на тоя термометър и чети в темата "Виадрус на пелети"! Там съм чел за турболатори, прави плочи, криви плочи...

viewtopic.php?f=10&t=52217
morfei1 - специалист
Разход за Ноември:
Режим работа на котела 24/7, освен ако вънка не е +20C
Средна външна темп. за месеца за моя регион - +14,2C
Поддържана температура в помещенията - 23-24C
Изчислени общо загуби при външна темп. - +15C - 2,93Kwh
Изчислени общо загуби при външна темп. - +10C - 4,56Kwh
Среден разход на час - 3,78Kwh.
Произведена топлина към инсталацията - 3,78Kwh. x 91% КПД = 3,44Kwh

Тоест, имам 0.51Kwh преразход спрямо изчислените загуби (които изчисления може и да не са съвсем точни, щото не съм професионален ОВК проектант :lol: ), което го отдавам на близо 0,8C по-ниската средна външна темп. спрямо изчисленията. Проветряване, евентуално малко по-ниско КПД от каталожното на производителя, по-ниска калоричност на пелетите, която приемам средно за 4.7Kwh от 1кг.

Казано простичко, преразхода (ако реално има такъв, а не е статистическа грешка от моето невежество) от 0.51Kwh е общо 78кг. пелети средно за месеца, които са заминали някъде си, най-често през прозорци, врати или комин. Сметнати на 7 месеца отопление, отиваме на общо 546кг. (36,4 торби), което вече е цифра, която ни кара да се замислим по сериозно :? .
Обаче, ако пропроционално разделя загубите между +15 и +10C, следва загубите да се покачват с 0.4Kwh средно на 1C надолу външна темп. Ако сметката ми е вярна, то остава да търся грубо само 0,11Kwh, което идва средно за 1 месец 79,20Kwh (16,85кг). Все някак ще го преживея, макар и трудно.

Разхода за Октомври:
Режим работа на котела 12-14ч. Вечер 18:00, сутрин до 8:00
Средна външна темп. за месеца за моя регион - +17,3C
Поддържана температура в помещенията - 23-24C
Изчислени общо загуби при външна темп. - +20C - 1,3Kwh
Изчислени общо загуби при външна темп. - +15C - 2,93Kwh
Среден разход на час - 2,94Kwh. (разделен/разхвърлян общо на час за цялото денонощие - 24h)
Среден разход за 14часа работа на котела - 5,29Kwh (тука вече стана интересно, що ли :roll: )
Произведена топлина към инсталацията - 2,94Kwh. x 91% КПД = 2,68Kwh - средно за 24h
Произведена топлина към инсталацията - 5,29Kwh. x 91% КПД = 4,82Kwh - средно за 14h работа на котела.

Октомври ясно ми показва, че изключването на котела води до преразход сметнато в Kwh спрямо часовете работа. Дори при по-високи външни температури. Най-големият зор на един котел е да стопли него си, да темперира системата и да постигне желаната темп. в помещенията. После идва лесното и ниския разход. Файда от изключването никаква поне с мойта елка. Стоя на студено и плащам за това в Kwh, като подгрявам водата в котела всяка вечер. Разбира се разгледано за едно цяло денонощие, картинката е малко по-добра, но пак не в мой интерес.

Другата година няма да го изключвам дори и през октомври, а ще регулирам дневната температурата, чрез ел. главите по график. Да не пали за лудо докато ни няма, но да поддържа температурата в системата, така, че вечер да няма студени стартове и чакане, което води до преразход.

В топлото време летят по малко чували, но ако се ползва он/офф режим хубаво е човек да си сметне какъв му е разхода на час/работа, щот тогава картниката е малко по различна поне при мен. Все пак това е котел и има инсталация, а не конвекторна печка на 2Kw, която няколко секунди след пущането вече отдава топлина.

Майката му е в смятането и всеки да си намери истината за себе си.

Поздрави и икономичен сезон!
Feroli sun 7 работа он оф работи без да се гаси .
Настроена на 38 градуса в момента понеже е топло ,подържа в стаите малко над 24 градуса .Отоплявам 2 етажа по 120кв.м. разход 1 чувал на 24ч.
Пелети Австро-Румънски.
lakosste - специалист
вт дек 10, 2019 10:48 pmgogosto написа:
пон дек 09, 2019 2:19 pmlakosste написа:
пон дек 09, 2019 1:01 pmSvezar написа:

Значи не е толкова /по-висока е / единствения достоверен начин е през дупка в тръбата и сонда ! И пак може да зависи от уреда с който мериш,трябва да е нещо на което да се има доверие !
Така е .Най-сигурно и точно е мерене вътре в кюнеца.Аз например съм си пробил една малка дупчица и като ми кефне слагам термометър.Ползвам такъв,който е за измерване на месо например докато се пече.Той е като шиш и пасва идеално.Дупката после съм я запушил с една видийка и всичко е точно.Не си спомням,защото не съм мерил отдавна но на трета степен при изчистен котел вътре в кюнеца ,непосредствено след котела е 110 градуса а като е за почистване вече вдига към 140-150.
Котела е Бош а горелката е Грейко 20.В котела освен стандартните керамични прегради които има във втората секция, аз съм добавил турбулатор в третата секция.Той представлява две шини за крака на които са заварени три прегради под лек наклон и са направени така,че въздуха като премине първата преграда се удря във втората отдолу ,който после се удря в третата и така се възпрепятства по-бързото му преминаване през котела.
Правил съм и друго измерване:Които знаят какво представлява котела бош,дакон,юнкерс-в средата отгоре има шпионка която е точно над втората секция, там с термометъра пъхнат вътре съм измервал над 300 градуса.Казвам НАД защото термометъра е до 300 градуса.Стрелката стига до края, като си личи че иска да подминава но аз вадя термометъра.В това положение в кюнеца измервам около 100-110 градуса.Повтарям отново че измерването е директно след изхода за кюнеца,защото дори и 20-30 санта по-назад ще е друг градуса.Затова слагайте прегради за да усвоявате топлината колкото се може повече.Котела който споменавам е триходов и имам пррегради а си представете обикновен чугунен котел в който няма прегради какво се случва.
Обмислям още някакъв вид турбулатор.Дайте идея ако някои има сътворено нещо по тоя въпрос.
Учудвам се, че не си го направил 5 ходов досега. Някъде назад в темата имаше снимки как се прави. Аз съм от 3 години така. И градусите на фукса в дупка са ми до 90. Но имам проблеми с теч в комина заради това.
Задължителна изолация на комина и трябва да е със шапка отгоре.
Повтарям отгоре,не вътре :-D
lakosste - специалист
ср дек 11, 2019 6:49 amТрифон П.Трифонов написа:
вт дек 10, 2019 10:48 pmgogosto написа:
пон дек 09, 2019 2:19 pmlakosste написа:
Обмислям още някакъв вид турбулатор.Дайте идея ако някои има сътворено нещо по тоя въпрос.
Учудвам се, че не си го направил 5 ходов досега. Някъде назад в темата имаше снимки как се прави. Аз съм от 3 години така. И градусите на фукса в дупка са ми до 90. Но имам проблеми с теч в комина заради това.
Не помня вече къде съм качвал и на колко съм пращал. Гледал съм от темата Котел Дакон и горелка GP мисля, че беше. Веднага го направих с 5 хода.
Турбулатори си направих за миналия сезон. Има ефект и от тях, но е малко по тегаво чистенето. Като купувах горелка, инсталатора ми каза само турболатори, без 5ти ход, но на мен ми беше по лесно да направя последното.
Резултата е абсолютно идентичен с на Гого100, с тази разлика, че в началото на сезона, когато палех през ден-два, от комина ми протече. Сега няма.
Качи ако може снимка на петте хода или схема.Имам си идея как да стане но искам да видя дали съм прав
andy_forresite - майстор
Морфей, какъв коефициент си използвал за външните стени? И от какво е зидът? Между двата етажа има ли някаква топлоизолация (считано от пода ти надолу)?
Май не си включил вътрешните печалби - от РС, ТВ, фурна, хладилник, котлони, присъствие на хора... Мисля че ефективността е по-ниска от 91 и калоричността също е малко надолу. Правилно си отчел темперирането на котела и системата. Докато стартират си искат материал, който е само за тях и разбира се за котелното помещение. Когато то е вън от къщата това са си чисти загуби.

Моите 120 кв м тавани са с неизвестен коефициент. Инженер по топлотехника ми каза че това го няма по таблиците. Някакъв гредоред с кал и слама мисля че е, 1945 г.
чет дек 12, 2019 3:51 pmlakosste написа:
Качи ако може снимка на петте хода или схема.Имам си идея как да стане но искам да видя дали съм прав
https://photos.app.goo.gl/5u2zu5d6SzDjUf7p7
По късно може да преровя архива, че благоверната ма ангажира незаконно.
Гледаш зеленото!
Lобразна ламарина 4мм. Прерязах с ъглошлайфа леко, сгънах и направих първия си шев с електрожена. Вижда се къде ляга на опорите за скарата.
Направѝ я от 2мм, че тежи, а и няма смисъл от толко дебело сякаш!
Другото, сещаш са, е турболаторите. Видно е също, че се поставят в оригиналния 1ви и 2ри ход. В третия, под чугунената клапа за разгаряне, нищо не се поставя, както някой каза, че напъхал турболатор.
morfei1 - специалист
чет дек 12, 2019 4:22 pmandy_forresite написа:
Морфей, какъв коефициент си и.
Сезонна ефективност го дават 87%. Някъде го водят КПД 89% , някъде 91% . Със сметки на 91%, реален разход спрямо предполагаеми загуби нещата са доста близки.

1,33 за външни стени. Нямам изолация. Тухла, четворка 25см. с шпакловка, мазилка и външна мазилка.
2.70 за прозорци, стара двойна дървена дограма с външни щори, които ползвам вечер.
0,4 за под, който половина е котелно и килер. В
него заради котела е 15C с отворен прозорец. ДТ е не повече от 9C с помещенията над него. ,Другата част от пода е на 1метър височина от земята. Почти може да не го разглеждам като загуба, но го включвам, все едно съм на земята. Не накланя везните много за да бърка сметката като цяло.
Въпреки, че нямам таван, щот над мен има още един етаж които е с отделно отопление и държат 25-30C, го включвам с 0,3 коефициент.

Не смятам вътрешни печалби, не са толкова много, че да обърнат хавата. Не включвам загуби от вътрешни стени понеже навсякъде темп е еднакъв и проветряване, понеже включвам таван, който реално нямам като загуба.

Ползвал съм термокалкулатор 2.0.

За мен най големи загуби на кв.м имам от прозорци, въпреки, че външните стени са с по-голяма квадратура, коефициента е двоен един спрямо друг.

Дограмата ми е приоритетна, но и така не се оплаквам, къщата си диша добре с нея. Ако правя нещо тя ще е на дневен ред.

Сметките са ми любителско-кръчмарски, но нещата са доста близки - разход спрямо изчисления, за да не ги взема под внимание и да не ги ползвам като ориентир за нагласяне мощност на горелка и каква темп на водата ще ми е достатъчна да се стопля при определени външни температури.
Последна промяна от morfei1 на чет дек 12, 2019 9:33 pm, променено общо 6 пъти.
чет дек 12, 2019 3:51 pmlakosste написа:
Намерих само направията на петия ход.
За турболаторите чети в темата дето ти дадох линк! Има чертежи и размери, но ти задължително трябва да мериш твоя котел.
https://photos.app.goo.gl/hmzYso5GgM1NEXNFA

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: