• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Едно бих посъветвал топикстартера. Да не взема акъл от юзъри на форума, които са преминали през всички възможни начини на отопление и всеки следващ им се стува по-икономичен.
radius - майстор
Аз засега този сезон бича на ток на цена средно под 4ст. на киловат топлина. Някой нещо да се опъне? :rock:
kozl - майстор
съб дек 21, 2019 7:43 pmradius написа:
Аз засега този сезон бича на ток на цена средно под 4ст. на киловат топлина. Някой нещо да се опъне? :rock:
Нема как - тия дека бичат от най-евтинио ток они си траят :-D
nikolov333 - майстор
:lol: :lol: :lol: ..и аз туй щях да кажа.. :partyman:
radius - майстор
Ма на тех им не требе термопомпа :razz: , освен ако не са много съвестни и не искат да набутат енергото.
remarek - специалист
пет дек 20, 2019 5:34 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тос трифазен ток, наречен "битов", не са ли плаща кат промишлен?
А промишления не е ли по скъп?
Ако тес работи са тъй, що ми е да са топля зорлем по скъпо?
Точно затова ми е питанката. Аз като не разбирам питам. Не мога да намеря човек, който ще ми изчисли разхода на ток, защото наистина ми дадоха акъл да ползвам едната фаза. Един ми казва пелетите са скъпи. Друг ми казва - щом имаш трифазен ток, ще се родиш. Нямам изградена система, защото досега бяхме с три печки на дърва. Даже ни е много евтино засега, но дървата поскъпват, а и имам проблем със складирането им. Затова реших да търся алтернативи. Доколкото разбрах минималната инвестиция за термопомпа ще ми бъде най-малко 8000 лв. а такава с ел. котле 4-5000 лв. На пелети пак толкова горе долу. Ако е с радиатори Клима 2000 вероятно малко повече. 3 хубави климатика са около 6000 лв. Живеем в малък град и нямам възможност за отопление на газ.
plamen6703 - майстор
пон дек 23, 2019 9:35 amremarek написа:
Аз като не разбирам питам. Не мога да намеря човек, който ще ми изчисли разхода на ток, защото наистина ми дадоха акъл да ползвам едната фаза. Един ми казва пелетите са скъпи. Друг ми казва - щом имаш трифазен ток, ще се родиш.
Ако ще се раждаш, утре е денят :-D
До тук толкова страници и резултатите са все едно си питал този, който ти е казал, че щом имаш трифазен ток ще се родиш :cool:
Мина това време, когато се "раждаха" тия с трифазен ток като си "баеха" на електромера и се топлеха за чужда сметка, сега вече сиренето е с пари :-D
Аз съм на ток и се топля с климатици, плащам колкото покаже електромера, но нито тичам да доставям, нито пренасям, нито чистя и мъкна.
Избора е твой! :partyman:
пон дек 23, 2019 9:35 amremarek написа:
пет дек 20, 2019 5:34 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тос трифазен ток, наречен "битов", не са ли плаща кат промишлен?
А промишления не е ли по скъп?...
Точно затова ми е питанката. Аз като не разбирам питам. Не мога да намеря човек, който ще ми изчисли разхода на ток, защото наистина ми дадоха акъл да ползвам едната фаза....
На 4та стр. Шопа писа, че си се плаща като битов.
Разхода на ток, за отопление, ще си го сметнеш лесно, след като изчислиш (или ти изчислят) топлозагубите на жилището. Ползва се някакъв термокалкулатор и ще си прецениш на ток или по друг начин ще се отопляваш. Ще опитам да дам пример.
Колега, от форума, е изчислил, че средно на час, къщата му се нуждае от 6 киловата енергия, за отоплителният сезон. Ако приемем, че се отоплява на ток, при средна цена дневна/нощна от 0.18 лв., то той ще плати общо 4665.6 лв., за сезона.
С термопомпата на Радиус цената ще е 1036.8
С климатици ще е малко по скъпо.
На дървесни пелети 2332.8
От тук вече и на база първоначалните разходи, ще прецениш как ще се отопляваш.
Има условности и разни нюанси- варианти, поради ефективността на термопомпи и климатици при положителни и отрицателни температури, начина на загряване на БГВ, цена/качество пелети...

Раде, на тебе ще започна да ти завиждам неблагородно за тая термопомпа, да знайш! До тука беше добре.
radius - майстор
Еее той КОП-а не е 4 при -10С, ама барем е над 2.5.
Но при 15С е 6 за вода 26С каквато ми стига.
kalin72 - майстор
Хм, аз при външна температура 15 градуса нямам нужда от отопление...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: