• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobivg - специалист
Като даваш подробности давай ги във всички форуми дето си решил да пишеш.

"Верикални железни са. И да, от 7 етажа 3 са със спряно парно - другите с индивидуален топломер. Тези със спряно парно са свалени, лично се уверих. Най-вероятно има ръжда, но се съмнявам да има съществена разлика спрямо предишните години. Забравих да кажа 2 неща:
1) Майсторът ми каза да пробвам да завъртя шестограма на изходната тръба - наистина от моите радиатори шумът спира, но остава само половин оборот до затворено положение и радиаторът почти не топли.
2) Предишни години имаше подобен шум (но по-слаб) по 1 седмица в началото и в края на отоплителния сезон - предполагам когато съседите си спираха парното.
За съжаление (или не) само в тази част на блока шуми - това е и аргументът на топлофикация, че проблемът е при нас.
Към момента планът за действие ми е следният - смяна на обезвъздушителите на щранговете (на края на 2та щранга) - в спалнята ми е в нас (кранът спира до мен) - в хола ми е при съседите горе. Предишни години като се отвореха от тях излизаше вода, сега не излиза нищо (нито въздух, нито вода). Това ме навява на мисълта, че още има въздух в системата и подмяната им с нови обезвъздушители би трябвало да го изкара. Има ли нещо общо това, че станцията била с автоматично обезъздушаване (каквото и да значи това)?
Забравих да спомена и факта, че предишни години налягането беше по-голямо от сега (5 бара спрямо 4 сега). Според техните изчисления даже 4 било много."

Като се успокоиш снимай помпата да се види модела и настройките на дисплея. Има и едно табло за помпите, снимай и него.
Долу в мазето където тръгват вертикалните щранговете има ли кранове? Евентуално да се притвори вашия, където се оплаквате от шум.
Не мисля да коментирам целия цитат ........ почва да ми писва да редя пъзела докато Вие сте съсредоточени предимно в доказването на вина и не давате отговори на поставените въпроси не само от мен.
По мое лично мнение темата в този и вид е по-подходяща за адвокатски форум.

Прикачен файл

tablo pompi.jpg
problemi - напреднал
Да, нормално е да съм изнервен. Съжалявам, ако съм засегнал някого тук, не е било целенасочено.

Ето снимки от абонатната и кратко видео на което се чува шумът.
https://www.transfernow.net/22gx58n06hle

Помпата е WILO STRATOS 40/1-12. Тя обслужва от общо около 40 апартамента 2/3, тоест към 25-27 апартамента.

Има един кран който идва към нашето мазе да, там е дръжката за източването/налягането. Малко глупав въпрос, но да за да го притворя трябва надясно да го завия, нали?

Каква друга информация би помогнала?

Благодаря предварително.
bobivg - специалист
Шума който чувам аз е от термостатистичния вентил.
Помпата за мен е настроена добре “Режим на регулиране Δp-v,” и ниска стойност на диференциалното налягане.
Първа стъпка според мен е че трябва да се притвори вентила на щранга с шумящите радиатори. Не ми стана ясно какъв е и има ли въобще снимай го. Ако е сферичен не може да редуцираш налягането и да изравниш щранговете - няма какво да се направи.
Втора стъпка е това което ти е казал майстора. Въртиш леко термостатчния вентил така, че шума да е възможно най-силен. Когато е най-шумно с шестограм притваряш секретния вентил на радиатора (изхода) – не се притеснявай, че му остава много малко до пълно затваряне. Втората стъпка се почва от долу нагоре по-вертикала, ако съседите ти имат секретни вентили.
Другото нещо за което се сещам е извън твоите възможности, но все пак ще го спомена. Това е да се намали температурната крива от контролера на абонатната станция, така че температурата на подаване да е по-ниска, но да е достатъчна да се отопляват всички потребители. По този начин ще се подобри управлението на термостатичните вентили в инсталацията. Сега се получава така, че те не работят в регулируемата им област - работят он/офф в комбинация с шума от тая екстра когато се опитват да затворят.
kozl - майстор
Радиаторите как са свързани към вертикалните щрангове, имат ли обезвъздушители?
Радиаторите при този шум от видеото как са топли горе и долу?
Като нагласиш термовентила на максимално отворено пак ли шуми радиатора?
И виж каква е разликата в налягането на двата манометъра по тръбите за радиаторите дето излизат от топлообменника. Ти си снимал само едната тръба, тази с помпата.
maistora1965 - специалист
4 бара не е ли малко високо това налягане на колко етажа е блока при изключени домакинства и с това налягане според мен е нормално да шумят тръбите да не говорим ако започнат и да притварят термоглавите. Това червеното в ляво на снимката разширителен съд ли е просто разсъждавам.
problemi - напреднал
нед дек 29, 2019 8:46 pmbobivg написа:
Шума който чувам аз е от термостатистичния вентил.
Помпата за мен е настроена добре “Режим на регулиране Δp-v,” и ниска стойност на диференциалното налягане.
Първа стъпка според мен е че трябва да се притвори вентила на щранга с шумящите радиатори. Не ми стана ясно какъв е и има ли въобще снимай го. Ако е сферичен не може да редуцираш налягането и да изравниш щранговете - няма какво да се направи.
Втора стъпка е това което ти е казал майстора. Въртиш леко термостатчния вентил така, че шума да е възможно най-силен. Когато е най-шумно с шестограм притваряш секретния вентил на радиатора (изхода) – не се притеснявай, че му остава много малко до пълно затваряне. Втората стъпка се почва от долу нагоре по-вертикала, ако съседите ти имат секретни вентили.
Другото нещо за което се сещам е извън твоите възможности, но все пак ще го спомена. Това е да се намали температурната крива от контролера на абонатната станция, така че температурата на подаване да е по-ниска, но да е достатъчна да се отопляват всички потребители. По този начин ще се подобри управлението на термостатичните вентили в инсталацията. Сега се получава така, че те не работят в регулируемата им област - работят он/офф в комбинация с шума от тая екстра когато се опитват да затворят.
Извинявай за глупавия въпрос, но за първа стъпка говорим за крана на абонатната станция, нали? Ще го снимам утре.

Втора стъпка: до 3 няма шум от моите радиатори, на 4 е най-силно, а на 5 е средно. До колкото разбирам трябва да почна от първия апартамент (2 етажа по-надолу) който има шум.

Трета стъпка: принципно не е невъзможно, но ще го оставя за краен вариант.

---

Не знам точно как да опиша връзката на радиаторите с щранговете. Има локални обезвъздушители на края на всеки радиатор и 1 на най-горната точка на щранговете - в спалнята е при мен, в хола е на горния (последен) етаж. Тук е странното за мен, на предишната станция като се отвореха тези обезвъздушители течеше вода. Сега като ги отворя нищо не се случва - нито вода, нито въздух.
Радиаторите иначе са горещи (трудно може да си задържи човек ръката повече от няколко секунди).

Ще видя разликата в налягането, утре ще снимам.

---
4 бара е високо според топлофикация, да. Според техните изчисления трябва да е към 3.5. Помолих ги да го увеличат, тъй като на предишната станция беше 5 бара (луда работа, да, но така работеше). Не мисля, че нещо се промени от към шум.

Червеният съд в ляво на снимката е топлообменника, утре ще снимам цялата станция.
preslav - майстор
Отдавна не съм се занимавал със "специалистите" от Топлофикация и съм много доволен от това.
Не съм запознат с конкретната абонатна, но ми направиха впечатление няколко неща:
- от обезвъздушителите на щранговете трябва да потече вода, за целта е по-добре да се спре циркулационната помпа и да се отвори крана на пълначката. Колкото по-бавно се запълва системата - толкова по-добре т.е. кранът трябва да се отвори малко, а не на макс (би трябвало да се усети по шума на постъпващата вода).
- имаш два радиатора в една стая, имаш съмнения в термостатичния вентил - затвори напълно единия от двата термостатични вентили и остави така системата поне за час, би трябвало да има промяна в шума.
- на абонатната, с която аз се занмавах можеше да се управлява дебита на идващата от топлофикация вода (имаше кранове, термостатичен вентил, а после сложиха и бленда). Опитай да снимаш настройките на контролера на вашата абонатна и показанията на всички манометри и термометри - не пропускай да кажеш при каква външна температура си снимал.
- не ми стана много ясно какво означава радиаторите да топлят по-добре - радиаторите или топлят, или не топлят, а това се разбира по температурата в жилището, не по жегата на самите радиатори.
- попита за това в каква посока се притваря кранът на щранга - всички нормални кранове се затварят като врътката се върти по посока на часовата стрелка или ако не ти е ясно както се затварят и крановете на всяка една чешма.
Пипай разумно, бележи всеки кран, манометър и термометър преди да си равиш експерименти, води записки - ще ти потрябват ако решиш да се върнеш в изходно положение. Системата е инертна, ще отнеме време за балансирането и, а след месец когато си помислиш, че най-после си оправил нещата, ще мине някой "техник" от топлофикация, ще врътне всичко на МАХ (което стана в моя случай) и играта започва от самото начало.
В крайна сметка - започни с обезвъздушаването и спирането на единия от твоите радиатори, а другото после.
Еб.. го тос сложен проблем.
Абонатната нали е нова?! Контролер за определяне Т на подаващата вода има ли? Ако има;
-настройва се на адекватна подаваща Т (дано настройчика е адекватен!). На кой му трябва силно парно?!!
-отварят се докрай секретните вентили.
-отварят си термоглавите (крановете).
-махат се топите от ушите.

Евентуално, крана след помпата се притваря, ако абонатната не е толкос умна.
kozl - майстор
нед дек 29, 2019 10:00 pmmaistora1965 написа:
4 бара не е ли малко високо това налягане на колко етажа е блока при изключени домакинства и с това налягане според мен е нормално да шумят тръбите да не говорим ако започнат и да притварят термоглавите. Това червеното в ляво на снимката разширителен съд ли е просто разсъждавам.
Добре е 4 бара статично налягане за 7 етажна сграда. В случая по-важното налягане е динамичното, което създава помпата, а то е разлика от двата манометъра на тръбите към топлообменника (изходяща и входяща вода ВОИ).
LazarGanev - "Велик майстор"
Само да вметна:
- обезвъздушителите не е задължително да пускат вода, тъй че по това не може да се съди дали са изправни.
- дебитът на водата, идваща от топлофикация няма абсолютно никакво касателство - тий е от другата страна на топлообменника
Тъй като това явление се наблюдава само в преходните сезони, има голяма вероятност причините да са 2:
- мощна помпа
- неправилно подбрана температурна крива на контролера - в момента е много полегата, трябва да се избере по-стръмна
Отстраняването на нито една от двете не е от правата и компетенцията на питащия, тъй че трябва да се търси друг подход. Единственото, което може да направи той (на ръба на правата си) е да се опита на намали дебита през въпросния щранг, ако има техническа възможност
И все пак това са само наши дистанционни преположения. Ако наистина съществуваха тези проблеми, би трябвало всички живущи да се оплакват, а то май не е така. Да не излезе причината в собствената кочинка (някакви кранове-ментета)?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: