• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobivg - специалист
нед дек 29, 2019 10:36 pmproblemi написа:

Извинявай за глупавия въпрос, но за първа стъпка говорим за крана на абонатната станция, нали? Ще го снимам утре.
Не!!! Става въпрос само за вертикалното отклонение което захранва вашите радиатори от 1-ви до 8-ми етаж. Някъде в мазето след като се отклони тръбата и преди да мине през плочата на първия етаж има ли някакви кранове. Ако има тях снимай.

Втора стъпка: до 3 няма шум от моите радиатори, на 4 е най-силно, а на 5 е средно. До колкото разбирам трябва да почна от първия апартамент (2 етажа по-надолу) който има шум.
Ако на 4 ти е най-шумно го оставяш на тази позиция и тогава притваряш секретния вентил на изхода постепенно докато шума не се намали. След това си оставяш термостатичния вентил на каквато ти харесва позиция.

Ето една снимка чисто информативно с какви температури е работела нашата абонатна вчера вечерта. Помпата е на 6 метра, заблудил съм се че е на 5

Прикачен файл

IMG_20191229_155109.jpg
kozl - майстор

1Втора стъпка: до 3 няма шум от моите радиатори, на 4 е най-силно, а на 5 е средно. До колкото разбирам трябва да почна от първия апартамент (2 етажа по-надолу) който има шум.

Трета стъпка: принципно не е невъзможно, но ще го оставя за краен вариант.

---

2 Не знам точно как да опиша връзката на радиаторите с щранговете. Има локални обезвъздушители на края на всеки радиатор и 1 на най-горната точка на щранговете - в спалнята е при мен, в хола е на горния (последен) етаж. Тук е странното за мен, на предишната станция като се отвореха тези обезвъздушители течеше вода. Сега като ги отворя нищо не се случва - нито вода, нито въздух.
3 Радиаторите иначе са горещи (трудно може да си задържи човек ръката повече от няколко секунди).

4 Ще видя разликата в налягането, утре ще снимам.

---
5 4 бара е високо според топлофикация, да. Според техните изчисления трябва да е към 3.5. Помолих ги да го увеличат, тъй като на предишната станция беше 5 бара (луда работа, да, но така работеше). Не мисля, че нещо се промени от към шум.

6 Червеният съд в ляво на снимката е топлообменника, утре ще снимам цялата станция.
1 При напълно развит (отворен) термостатитечн вентил как е шума? Това, че на 3 няма шум може да се дължи, на температурата и в това положение вентила да е затворил. При охлаждане на стаята ще отвори пак ще "свири".
Всички ли сте с еднакви термостатични вентили?
2 Снимай тези обезвъздушители. Предполагам са автоматични и ако е така то като излезе въздуха от тях те не пускат нищо, ни вода, ни въздух. По добре е да са ръчни - отвиваш фучи/тече, завиваш спира. Обаче ако са автоматични били и преди, то как тогава са пускали вода, ч сега не :shock: :? Ако са ръчни и не пускат вода - вероятно са запушени и тогава..... Ама я ги снимай.
3 На видеото виждам, че свързването на радиаторите е горе и долу, но долнатъа тръба не се вижда и не мога да преценя дали връзката е на "кръст", т.е ако горната тръба е от едната страна на радиатора долната да е свързана от противоположната страна на радиатора. Ако радиаторите са ти загрети равномерно отгоре до долу, значи дебита през радиатора е голям и водата не може да се охлади, за това влиза гореща и излиза почити със същата Т.
4 Очаквам.
5 виж предходния ми отговор. 3,5 бара е щадящо статично налягане, при което да е сигурно, че за последните етажи има достатъчно налягане за да се качи вода до там и да изгони въздуха, ако има откъде де :wink: Щадящо щото колкото е > налягането толкова > е риска от пробив нейде по системата.
6 Червения съд е РС (разширителен съд). Топлообменника е под тръбите с манометрите и термометрите (помпата) и е обвит с топлоизолация.
Абонатната ти е с контролер Сименс. Той вероятно е настроен да регулира изходяща Т на ВОИ в зависимост от Т на датчика за външна Т, който трябва да е изведен нейде по фасадата на сградата. Тези контролери имат много вариации за настройка, но едва ли ще помогнат срещу шума на вентилите, защото от снимките ти видях, че изходяща вода от топлообменника е 60 градуса, което е в горните граници, а пак шуми. И като се има в предвид, че топлофикация също подава топлоноситела с различна Т, според външната Т, то това с контролера не го приемам за адекватно да се ползва за обезшумяване.

Първото ми съмнение е за свирещи вентили, за това попитах има ли по съседите други термостатични вентили, които да са по-тихи. Както споменах в по-горен пост вентилите и у нас свирят в момент на регулация. Т.е. когато Т е станала около тази, която вентила започва да притваря и тогава издават шум.
У нас е 23 градуса и в повечето пъти като пипна радиатора той е едва топъл. Твоите радиатори са горещи, което означава голям дебит през тях. Е дебитът е свързан с попмата, но и с Т. Намя;ля дебита пада Т на радиатора - така че имай и това в предвид.

А колкото ако стихнеш до съда, ще ти покажат проектите за отопление (ако все още са налични) и като видиш колко е температурата по проект в стаите най-вероятно ще те побият студени тръпки.
kozl - майстор
пон дек 30, 2019 8:01 ambobivg написа:

Извинявай за глупавия въпрос, но за първа стъпка говорим за крана на абонатната станция, нали? Ще го снимам утре.
Не!!! Става въпрос само за вертикалното отклонение което захранва вашите радиатори от 1-ви до 8-ми етаж. Някъде в мазето след като се отклони тръбата и преди да мине през плочата на първия етаж има ли някакви кранове. Ако има тях снимай.

Втора стъпка: до 3 няма шум от моите радиатори, на 4 е най-силно, а на 5 е средно. До колкото разбирам трябва да почна от първия апартамент (2 етажа по-надолу) който има шум.
Ако на 4 ти е най-шумно го оставяш на тази позиция и тогава притваряш секретния вентил на изхода постепенно докато шума не се намали. След това си оставяш термостатичния вентил на каквато ти харесва позиция.

Ето една снимка чисто информативно с какви температури е работела нашата абонатна вчера вечерта. Помпата е на 6 метра, заблудил съм се че е на 5

Изображение
Така като гледам манометрите на ВОИ, помпата работи на (2,75-2,45=0,3 бара) на 3 метра. Ся помпата показва 6, манометрите 3 :shock: кое па да е верното :?
Има кран - сферичен и не го притваряй. Първо абонатната не е ваша предполагам и второ сферичните кранове се ползват или изцяло отворени или изцяло затворени. В междинното им положение бързо трупат налепи по сферите и това е причина за повредата им. И трето - айде стигат и две
Освен това в абонатната има и разпределителни колектори за към вертикалните щрангове, на които следва да имат също кранове, които се залагат за изравняване на дебитите.
bobivg - специалист
"Така като гледам манометрите на ВОИ, помпата работи на (2,75-2,45=0,3 бара) на 3 метра. Ся помпата показва 6, манометрите 3 :shock: кое па да е верното"
Манометрите не са преди и след помпата между тях има и други елементи. Филтъра както и пластинчатия топлообменник. Ако имаше манометър между помпата и пластинчатия топлообменик той би отчитал по-високо налягане от този след него. Разликата между двете показания ще е загубата на налягане в пластинчатия топлообменник и нищо друго.
kozl - майстор
пон дек 30, 2019 9:52 ambobivg написа:
Манометрите не са преди и след помпата между тях има и други елементи. Филтъра както и пластинчатия топлообменник. Ако имаше манометър между помпата и пластинчатия топлообменик той би отчитал по-високо налягане от този след него. Разликата между двете показания ще е загубата на налягане в пластинчатия топлообменник и нищо друго.
ОК. Тва като се задръсти топлообменика или филтеро и разликата в налягането шъ подскаже.
В случая кое е по-важното - на помпата или на манометрите :?: Според мен на манометрите :wink:
В наша абонатна нема дисплей на помпата :roll: ама по-стара технология :sad:
bobivg - специалист
пон дек 30, 2019 10:04 amkozl написа:
В случая кое е по-важното - на помпата или на манометрите :?: Според мен на манометрите :wink:
В наша абонатна нема дисплей на помпата :roll: ама по-стара технология :sad:
:? Да ти кажа на мен ми е през оная работа за теб какво е по-важно.
За мен важно е, че след като намалих напора на помпата, защото беше оставена (по спомен на 8-9метра) попритворих секретните вентили на радиаторите шума изчезна и ми е топло и тихо. Преди това тези дето са живели в апартамента преди мен явно са свикнали докато са се чудили кое им е по-важно. :wink:
silent - майстор
Подкрепям напълно колегата Лазар Ганев по горе и само ще вметна че при демонстрираните ограничени технически познания на автора по-добре да отива да се съди (от изразената готовност подозирам че там ще е по-силен)отколкото да пипа неща които не са му ясни....
problemi - напреднал
Честита нова година, пожелавам ви здраве и много успешни ремонти!

@Преслав:
- Имаш предвид да се спре помпата в абонатната (как?) и да пробваме пак да обезвъздушим от най-горните точки на щранговете ли? Под кран имаш предвид този в абонатната, който води към нашия вход? Вече имаше предложения да пробвам да го затворя леко да видим какъв ще е ефектът. Ще направя снимка тия дни на самия кран ако е от помощ.
- През повечето от времето работи само големият радиатор (достатъчно голям е и сам поддържа 23-24 градуса). Няма промяна (остава шумът от другия и долу).
- Тук е моментът да вметна, че тия дни се разбрах със съседа от долу да сляза у тях да пробваме различни варианти. Странното е, че според него звукът се чува от горе (тоест от мен), но искам сам да се уверя. В такъв случай, евентуално може да има проблем в тръбата между двата апратамента?
- За настройките на контролера не мисля, че е възможно, тъй като е запечатено да не може да се отваря от всеки. Иначе ще снимам и другите манометри и термометри. Направо ще снимам всичко.
- Не е баш така за радиаторите, с предишната помпа бяха топли, но не горещи. Сега наистина са много горещи (предишната помпа поддържаше 40-45 градуса само.
- Прав си за МАХ пускането. В началото на отоплителния сезон техниците бяха забравили да пуснат крана за нашия вход... после кой знае как са го завъртяли.
@Трифон:
Предполагам, че има контролер за Т на водата, но аз лично нямам достъп до нея, ще трябва да говоря с човек от топлофикация. Иначе отново опираме до крана след помпата. За съжаление не мисля, че го смениха него и е доста стар. Там ще се пипа много внимателно и с повишено внимание.

@Козл:
Възможно ли е от динамичното налягане да не може да се обезвъздуши от най-горната точка на щранга?

@Лазар:
Има автоматични обезвъздушители, да. И моите като смених радиаторите преди 3 години бяха такива, но в последствие се развалиха и пак си тече вода. Това, което е странно, е че с предишната помпа наистина си излизаше въздух чак докато не тръгне вода.
Относно неправилна температурна крива на контролера (трябва да е по-стръмна) – следващия понеделник (да минат празниците) ще говоря с човек от топлофикация да пробваме.
Принципно крановете са на по 20тина години (на колкото е и блока), възможно ли е от новата станция и по-високата температура на водата, каквато никога не е била, да е развалила по някакъв начин тръбите? Както казах по-нагоре, може наистина да е в тръбите между съседа под мен и мен, тъй като според него звукът идвал от горе.

@Боби:
- Това вертикално отклонение дори не се бях замислял къде е. Нашето мазе като цяло не се използва поради влага, не е лоша идея да погледна какво се случва долу.
- Точно майсторът ми го каза това и го правя (така успявам да спя), но радиаторите в хола не работят и на 70% от както е иначе, а този в спалнята съвсем спира. И в двата случая за да спре да шуми затварям изходния кран на половин оборот от края.

Отново @Козл:
1. Като цяло не е константно, но главно до 3 не шуми, на 4 е най-силно и на 5 е средно. Всеки радиатор (да, знам...) е с различна на вид термоглава. Реално само 1 от 3-те радиатора беше сменена преди 3 години с радиаторите. Ако ще помогне ще ги снимам от близо.
2. Обезвъздушителите на новите ми радиатори бяха автоматични, но тези накрайници не са със сигурност. Ще ги снимам и ще ги пусна заедно със снимките от станцията.
3. Добър въпрос. Големият радиатор е на кръст, малкият – от същата страна излиза помпата от която и влиза горе. Наистина изходящият кран е горещ и радиаторите са равномерно загряти, така че предполагам, че водата не може да се охлади. Това какво значи?
4. Утре ще снимам. Съжалявам за забавянето.
5. Това за налягането е така да, за това от топлофикация бяха против да се вдига повече налягането от 4 бара. На отсрещния щранг (съседите срещу нас от горе) имат горещо парно, така че със сигурност налягането стига до края на щранга. За това не е лоша идея май да почнем със смяната на тези стари обезвъздушители в края на щранга за да сме сигурни, че няма въздух в системата (ще ги снимам утре).

Аз съм ок да намелее леко Т на парното ако ще е за сметка на шума, в момента наистина са доста горещи, както никога преди. Иначе видях разписките на топлофикация при абонатната, като гледам е предвидено за 20 градуса стайна температура?

@Силент, до съд ще стигна в краен случай, след като са сменени всички термо вентили (мои и на долните 2 апартамента), както и обезвъздушителите на края на двата отделни щранга за да съм сигурен, че няма въздух в системата.
ср яну 01, 2020 6:00 pmproblemi написа:
Честита нова година, пожелавам ви здраве и много успешни ремонти!
...
Честита да ти е!
С тея фермани, ясно е, моеш да пишеш. Ясно е и, че не е достатъчно, та да си решиш проблемите. Сменяй подхода!
Ма къ па моеш да са пишеш "problemi"?! Мое ли да си толко кахърен?!
Земи се вслушай в по простичките предложения, па току виж, проблемите са решили!

...егаси пожеланието!!! Приемам само здравето.
kozl - майстор
ЧНГ и за много форумни години!
Вече повече от 10-на години съм регистриран в Топлофикация отговорник на абонатна станция. За този период многократно ми се е случвало от Топлофикация да заявяват, че не отговарят за вътрешната мрежа и са до абонатната станция, вкл. Даже при нас отказаха да доставят резервни части за абонатната, защото не е тяхна. Отговора бе вие купувате, ние ще ги подменим.
При вас @problemi, случаят предполагам е , че абонатната е подменена от Топлофекация и демек е тяхна, но при подмяната се е наложила преработка на отоплителната инсталация за работа с долен мембранен РС, при което начините за самообезвъздушаване на системата се решават с добавяне на автоматични обезвъздушители на подходящи за това места.
От това, че радиаторите се нагряват и горе и долу с еднаква Т при отворени вентили, мога да съдя, че възможностите на дебита са големи и могат да се ограничават. С ограничаване на дебита ще расте разликата м-у входяща и изходяща Т в радиатора/ите. Ограничаването на дебита може да причини и спад на Т в помещенията. Последното е свързано и с възможностите на наличното оборудване и начина на ползване, който е свързан с Т в помещенията.
Относно шума не ми стана ясно след изказването на съседа, при него шуми ли или проблема е само при теб @problemi :?
На клипа се виждат 2 радиато свързани към един вертикален щранг. Имаш ли други радиатори към друг вертикален щранг и те издават ли същия шум? В действителнос проблема може да се окаже в щуцените (отклоненията от вертикалния щранг за радиаторите) и повишения дебит след смяната на абонатната ако нищо друго по инсталацията не е променяно.
Все пак нека уточним какъв е типа на обезвъздушителите по радиаторите и ако са ръчни защо при отваряне нищо не излиза от тях :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: