Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Георги767 - специалист
С климатици ще е по-евтино-ама ще има вятър.
Кефа няма цена!
[/quote]

+1 За отоплението на газ.
lov - майстор
чет дек 12, 2019 6:39 amТрифон П.Трифонов написа:
ср дек 11, 2019 9:15 pmandy_forresite написа:
Един и същ усет ползваме, Анди. Ще добави точно колкото е сметнал, че му липсват сега- 447 вата.
Имам го в 18 квадрата холче- 33/1800/600. Като лъхне тоя змей, замирисва на Кремиковци. Цената за Корадо е малко солена, но при отопление с природен газ или термопомпа си трябват радиатори. До този сезон си мислех, че първоначалното отопление е бавен процес, но си промених мнението, след като добавих радиатори.
Кога правех моето парно нямаше интернет та питах тогава един топлотехник дет се мотаеше из фабриката. А той знаеш ли какво ми каза. Смятай по формулите гледай какво пишат по таблиците и на края вземи най голямата стойност и умножи по две че да ти е топло и да не харчиш много. И то тогава газта беше все още мираж. Правех парното на котле с твърдо гориво.
Та взех че го и послушах. :lol:
Те това ми е последната сметка за плащане. 160 квадрата високи тавани 2.75м. Що годе добра изолация и дограма. Добави БГВ и то ежедневно за къпане щот понякога се прибирам като прасе и няма как да пропусна както и готвене макар и условно щото разхода е мижаво некакви си 5-10 лева.
Управление със стаен термостат автоматичен режим 21 - 18 градуса дневна нощна температура във всички помещения. Имам само една единствена термоглава в спалнята щото и на много топло не трая. :) Даже последната седмица карах денонощно на 21 че се бях намръзнал. :)

143.03 BGN ПРИРОДЕН ГАЗ overgaz 31.12.2019 550000****

За ноември 79.37 BGN
И да допълня, че сме на най високата цена на газта в България.
liusien - специалист
съб яну 04, 2020 6:29 pmlov написа:
...........................................

За ноември 79.37 BGN
И да допълня, че сме на най високата цена на газта в България.
Добре де, всичко е хубаво, но никой не ми препоръчва на каква температура да наглася водата за отоплението!...... Ако я повиша, предполагам, че по-бързо ще се стоплят помещенията и котела ще се изключва, като прави икономия от горенето на газ! Знам, че колкото е по-висока температурата на водата - толкова повече ще харчи котела, но все пак, сигурно има някаква средна стойност - и вълкът сит, и агнето цяло! :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Припомни ми с какъв регулатор беше, да не търся назад
liusien - специалист
съб яну 04, 2020 8:40 pmLazarGanev написа:
Припомни ми с какъв регулатор беше, да не търся назад
За този регулатор ме питаш, нали така, Лазаре?

Изображение
lov - майстор
То зависи и от модулацията на котела. Колко си може и какви са възможностите на системата да поеме изработената топлина. Но в никакъв случай не трябва да изключва по температура а от контролера. Колкото по редки са паленията толкова по добре. Всяко едно припалване си е преразход защото той тръгва на максимална мощност и докато влезе в режим си е загуба. Точна рецепта едва ли някой ще успее да ти каже. Неизвестните са много и става с пробване. Е някой с повечко практика като Лазар може да те докара със старт от близки величини и после да си го донастроиш.При мен температурата е на 51 градуса но за теб може да е друга.
А, останал ти е в наследство от предния котел. Ако прежалиш 200лв и си вземеш CR100 на Бош, въпросът ти става излишен, защото котелът сам си определя работната температура, но с този Милукс наистина трябва ти да я задаваш. Както каза Лов - най-ниската достатъчна, за да не изключва по температура на водата, а по стайна.
liusien - специалист
нед яну 05, 2020 12:27 amLazarGanev написа:
А, останал ти е в наследство от предния котел. Ако прежалиш 200лв и си вземеш CR100 на Бош, въпросът ти става излишен, защото котелът сам си определя работната температура, но с този Милукс наистина трябва ти да я задаваш. Както каза Лов - най-ниската достатъчна, за да не изключва по температура на водата, а по стайна.
Лазаре, приятели! Благодаря ви за съветите! Сега повече няма да ви притеснявам с излишни въпроси. Ако нещо пак не ми е ясно, ще напиша въпросите си!
Сега говорим със жена ми за това, какви въпроси ви пиша... По Нова година се наложи тя да спи във стаята където е котела. Казва ми, че и направило впечатление, че котела работи известно време, спира и след 2-3 минути отново се пали! Мисля си следното - в момента температурата на водата за радиаторите е настроена на 42 градуса. При тази температура, котелът работи, спира за кратко и отново се пали... За да се избегне този момент със честото припалване на котела, мисля да сваля температурата на радиаторите с 1 градус и да видя дали ще се гаси той. Ако се гаси, то ще е през по-голям период от време, защото, колкото и да е малко, 1 градус ще окаже влияние на терморегулатора - демек, по-бавно ще достигне заложената температура на стайният регулатор! Ако се наложи, ще я сваля с още 1 градус... Значи, до колкото разбрах, идеята е котела да не спира, а да се модулира в минималната си мощност, нали така?! Стига за сега... :-D
fbr - майстор
Точно обратното. Ако често пали и гаси котела, трябва да вдигнеш температурата на радиаторите, за да не изключва котела от достигната температура на радиаторите, а да изключи от достигната стайна температура.
Ами не, не си разбрал. Котелът винаги модулира преди да изключи, пада до миниомалната си мощност, която в случая е 3кВт, но ако и тя се окаже голяма за тези радиатори, които работят в момента, чак тогава се изключва. Мощността на работещите в момента радиатори (защото може да има изключени от термоглавите) се определя от температурата на водата - колкото по-хладка е водата, толкова по-ниска е мощността на радиаторите. Щом като твоя котел постоянно пали и гасне, явно общата мощност на твоите радиатори е под 3кВт и е необходимо малко да вдигнеш температурата на водата, за да може радиаторната мощност да се вдигне и да стане над 3кВт (минималната на котела). Тогава котелът няма да гасне по температура на водата и ще работи до достигане на стайната температура. Друг е въпросът обаче дали тези 3 или 3.5кВт са достатъчни да покрият топлозагубите на жилището и да повишат стайната температура до желаната. Аз лично се съмнявам, че с 3кВт ще стоплиш 85м2 жилище, особено в по-студено време и може да стане така, че котелът да работи постоянни (на мин. мощност) а в къщи да е студено. В такъв случай трябва да вдигнеш още температурата на водата, за да се стопли къщата и котелът да изключи по стайна температура - в крайна сметка това е неговото предназначение - да стопли, а не да стоим на студено, гонейки нисък разход. Не знам откъде е тая психоза за тоя кондензен режим. Да, вярно е, че при 30*С на водата котелът е по-икономичен, отколкото на 80*С, то тази разлика не е толкова голяма, че да залагаме на карта комфорта. За разлика от термопомпите например - там разликата в СОР-а и разхода при 30*С и при 50*С е много голяма, то при газовите котли е минимална. Така че слагай си котела на 50*С и виж как ще се държи - ако не достига зададената стайна температура - вдигай още. Ако много бързо стопля и изключва - може да намалиш малко. Разходът за едни 5*С нагоре или надолу няма да го усетиш, но разликата в комфорта е голяма. Добре е да избереш такава температура на водата, че бавно да се достига стайната температура и котелът да работи продължително време на ниска мощност - така радиаторите са топли постоянно и комфортът е по-добър, отколкото при неработещи радиатори (бързо стопляне и изключване).
И пак да преговорим - от контролера на котела ние задаваме работна ТЕМПЕРАТУРА, а не МОЩНОСТ, но тази работна температура определя мощността на работещите радиатори, а котелът си свива или увеличава мощността според тази радиаторна мощност, която има насреща си - това е модулацията по температура на водата. Тоест задавайки температура, ние все пак косвено (чрез радиаторната мощност на системата) задаваме и мощност, с която да работи котела. Но ако затворим 2 радиатора какво ще се получи? Ще падне радиаторната мощност и като няма кой да отдава получената от котела топлина ще започне да се двига температурата на водата в системата. Да, но ние сме определили колко трябва да бъде и за да не я превиши, котелът започва да си намаля работната мощност, за да се изравни с тази на радиатори и да се получи равновесие. Ако отворим още един радиатор, равновесието пак се нарушава - повишената радиаторна мощност започва да охлажда водата в системата и за да компенсира този спад - котелът си вдига мощността, за да повиши равновесието.
И още един теоретичен пример, който може да е напълно реален и от който можем да си направим важни изводи:
Да речем имаме жилище 85м2, на което в определен момент му трябват 5кВт топлина. Разполагаме със система с газов котел и 6 радиатора с каталожна мощност по 2.5кВт/82*С (нещо като 600х1200). Това означава, че ние можем да затворим кранчетата/термоглавите на четирите радиатора, да оставим само 2 работещи и като зададем на котела работна температура 82*С, тези 2 радиатора ще отдават мощност 5кВт и къщата ще е топла. Друга възможност е да отворим кранчетата/термоглавите на още 2 радиатора и зададем на котела около 68-70*С (гледайки таблици за мощности на радиатори), автоматично мощностите на тези радиатора падат на 1250Вт, но четирите общо правят 5кВт и къщата пак ще е топла. И третия вариант отворим кранове/термоглави на всичките 6 радиатора и зададем на котела 47*С - мощностите на радиаторите падат тройно и стават 625Вт, но понеже са 6бр, то общата им мощност е пак 5кВт и къщата пак ще е топла. Стана ясно, че с нашата система с газов котел можем да се топлим и с 2 радиатора, и с 6 радиатора. Та в задачката се пита - изключването на радиатори (поставянето на термоглави) до икономия ли води или до преразход? :cool:

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: