Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пет дек 20, 2019 8:07 pmandy_forresite написа:
... Има съвременни стайни термостати (Трифонов мисля че има такъв; те следят външната температура, сравняват как се променя вътрешната, следят и мощността на топлоизточника и буквално се самообучават), има и термостатични глави, включително с програмиране. Въпросът ме кара да мисля, че такъв контрол липсва.
...
Аааандиииии, толкова много и с такова наивно постоянство грешиииииш!!!

Да, имам такъв термостат и неговата работа се основава точно на оная логика, която описах. Само заради теб и за да се появи пояснението, изключих функцията, ама за малко, колкото да направя снимката.

https://photos.app.goo.gl/a4BxDBHHbQFge16u7

Специално за теб, от инженерите в Бошшшшшш.
Помоли инсталатора си за съпорт, Анди!
Настройките започват, когато се включи функцията.

Ице, много си прав, снобизма ма тресе и са фукам.
Освен това и на няколко, тука, успях да помогна.
Весели празници и не завиждайте, щото е грях и щото наистина няма за какво, особено ако поемете и пасивите ми!

Бе найш ко Ице, имам един ПИД контролер, който ще ти предоставя, за експеримент. Ако успееш да го настроиш така, че да гони Т до десета, в + и -, обявявам те за единствения Граф на раздела. Навит ли си?
То ако беше само да ПИДнеш един контролер, сички щяхме да си регулираме Т с 50 кинта от сАлито.

Анди, освен онова, което изброи, термостата модулира безстепенно мащността на котела. Малко по съвършено от зеления.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет дек 20, 2019 9:03 pm, променено общо 1 път.
пет дек 20, 2019 7:52 pmfrigus написа:
Е, то аз ако ги имах нямаше да питам.
Помислих, че разполагаш с нещо, ама не си сигурен.
Не е сложно, да го направиш, трябва обаче да се запознаеш по подробно с логиката и начина за постигане. Не е и евтино. Включва и пълен онлайн контрол, във вариант отопление с природен газ. Имам го и с отопление на пелети. Разгледай!
https://photos.app.goo.gl/SXgS3BhweEeSg1Xt8
Котела си е свършил работата и почива. Навсякъде е 22 или над 22 градуса, при задание 22, стоплил е и водата в бойлера.
filmatoplo - майстор
Днес се наложи да погледна една горелка Бурнит 40 ,нещо не работила добре .Гледам -започнала да се задръства ,и белята -не работи мотора на продухването.Разглобих цялата горелка ,свалих мотора -който е свалял знае какъв чанч е .След туй разглобих самия корпус на това продухващо нещо и извадих мотора -една от четките сдала багажа.Хубаво ама днес неделя и въобще четки от къде .Нали съм старо куче -сетих се къде мернах една хвърлена прахосмукачка ,намерих я ,извадих четките и с 300 зора ги монтирах на мотора за горелката ,изшкурих и почистих колектора на ротора с водна шкурка .Взе че тръгна .Сглобих всичко по горелката и запалих -работи си като нова . :wink: Ако трябва да се поръча такъв мотор за горелка е над 100 лв ,намира се и като част от прахосмукачка 40 лв. :wink:

Прикачен файл

untitled.png
andy_forresite - майстор
Който го може ... си го може. Браво!
Кой котел ти е харесал най-много в досегашния ти опит?
filmatoplo - майстор
Пелетните устройства постоянно се менят към по добро ,за сега най ми хареса Биодом ,на снимката съм го пипнал лично.Друг котел е Пелетерм -но още имат да работят по горелката .След туй всички малки котлета тип -Компакт.Чакам Грейко да излезнат с такива продукти.

Прикачен файл

IMG-20191107-WA0003.jpg
IMG-20191107-WA0003.jpg (98.58 KиБ) Видяна 2162 пъти
zaid1127 - специалист
пон яну 06, 2020 7:20 pmfilmatoplo написа:
Пелетните устройства постоянно се менят към по добро ,за сега най ми хареса Биодом ,на снимката съм го пипнал лично.Друг котел е Пелетерм -но още имат да работят по горелката .След туй всички малки котлета тип -Компакт.Чакам Грейко да излезнат с такива продукти.
И какво ти харесва на таз камина? Сподели малко опит.
filmatoplo - майстор
:) Влез в сайта и се запознай с котела ,или изгледай
gnt69 - майстор
пет яну 10, 2020 1:06 pmfilmatoplo написа:
:) Влез в сайта и се запознай с котела ,или изгледай
Тез ша ма уморят. Високо технологично самонаместващо се управление с ламбди и т.н а сложили един дисплей като на елка 80-та година.

Прикачен файл

елка.jpg
елка.jpg (38.64 KиБ) Видяна 3108 пъти
ЮлианВ - напреднал
пет апр 05, 2019 1:40 pmkalin72 написа:
Вече никой който иска пелетен котел не купува отделно горелка отделно котел. Всичко е събрано в едно и всичко се самопочиства автоматично.
Въпроса е каква е цената :) А, и друго, дали този скъп котел ще гори евтините слънчогледови пелети, така както Грейкото ги гори у нас, горелката е затрупана с пепел, котела Бош не съм го чистил от началото на февруари при ежедневна употреба 2 до 3 чувала пелети, но все пак гори, и ме боли фара колко е температурата на изходящите газове :)
Горенето на слънчогледови пелети, за домашно отопление е най-голямата грешка! С котел и горелка грейко 30 съм, два сезона горих слънчогледови пелети и керпи и др. и чистех като луд(котела го чистех основно поне 10 пъти за сезон и всеки ден кофа пепел от пепелника), този сезон съм с дървесни пелети до тук 1 чистене на котела и 4-5 кофи от пепелника(10л желязна кофа). Грейко, да гори слънчоглед и какво икономията ми е 250-300лв на сезон и то без да променям настройките от слънчогледови пелети за дървесни, ако се променят предполагам, че ще е едно към едно, а да не излезне и по-икономично на дървесни. Доволен съм, но прекалено се хвалят, прекалено. Къща, като моята, архитектурно, РЗП еднакво, изолация, но с друга комбинация котел горелка от българските, ерато ли е сънсистем ли е не зная на дървесни пелети гори около 1-1.5т за сезон по-малко от мен и инвестицията им беше поне с 4-500лв по-малко за котела и горелката. Погледнато сега, стигам до извода, че дистрибутора на грейко ми набута 30кв за 130кв.м. къща, просто защото грейко рб30 явно са им залежавали, защото за едно нормално домакинство 20кв са предостатъчни при пвц дограма и 5см изолация и площ до около 170кв.м, а при солидна изолация и повече. В заключение смятам, че за битово отопление са дървесните пелети, слънчогледовите са за промишлено. За привържениците на тезата, "ама те слънчогледовите държат цената на дървесните", ще кажа че ако цената се вдигне веднага ще се внесат масово украйнски пелети, които при мен горят по-хубаво, с по-малко пепел и с тях горях по 2 чувала, а с наши пелети 2.5-3 чувала и бия шлаката по горелката.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: