Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
НИК0013 - помощник
нед яну 05, 2020 8:58 amplamen6703 написа:
нед яну 05, 2020 8:35 amНИК0013 написа:
Ще има и един кръг с два паралелни кабела 3х2,5мм2 - на него ще сложа 32А.
Моля, поправете ме, ако бъркам!
Тук бъркаш, какво ще захранва този един кръг с два паралелни кабела? :partyman:
Дъщеря ми е купила някаква нестандартна готварска печка широка 90 см на която максималната мощност е 11.5 киловата/надявам се никога да не включва всичко/. Кръгът 4мм2 е далече, затова ще се ползват два кръга по 2,5мм2/други консуматори на тях няма да има/.
plamen6703 - майстор
нед яну 05, 2020 9:24 amНИК0013 написа:
нед яну 05, 2020 8:58 amplamen6703 написа:
нед яну 05, 2020 8:35 amНИК0013 написа:
Ще има и един кръг с два паралелни кабела 3х2,5мм2 - на него ще сложа 32А.
Моля, поправете ме, ако бъркам!
Тук бъркаш, какво ще захранва този един кръг с два паралелни кабела? :partyman:
Дъщеря ми е купила някаква нестандартна готварска печка широка 90 см на която максималната мощност е 11.5 киловата/надявам се никога да не включва всичко/. Кръгът 4мм2 е далече, затова ще се ползват два кръга по 2,5мм2/други консуматори на тях няма да има/.
Проверил ли си каква е присъединената мощност на партидата на жилището ти, масово по апартаментите е 6 и 10 кВт :wink: ! :partyman:
НИК0013 - помощник
Проверил ли си каква е присъединената мощност на партидата на жилището ти, масово по апартаментите е 6 и 10 кВт :wink: ! :partyman:
[/quote]

Не съм проверил и не зная, къде се проверява. Преди електромера предпазителят е 63А, след него - 40А.
Прикачен файл:
Б ПРЕДП СЛЕД.jpg

Прикачен файл

Б ПРЕДП ПРЕДИ.jpg
Б ПРЕДП ПРЕДИ.jpg (94.16 KиБ) Видяна 1844 пъти
plamen6703 - майстор
Значи като включваш печката на пълна мощност трябва да спираш всички други консуматори на ток и да си на тръни да не изключи предпазителят :wink: ! :partyman:
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2020 5:35 pmНИК0013 написа:
Не съм проверил и не зная, къде се проверява. Преди електромера предпазителят е 63А, след него - 40А.
Това е добре. Сменяш тоя дето е 40А с 50А предпазител и си в играта. За това няма никакъв проблем защото е след електромера.
Пък и тези чешки предпазители OEZ ... по-добре да не е такъв.
Това с двата паралели кабела не е добра идея.
Обясни по-настойчиво на дъщерята че печката се слага там където е предвидено а не дето тя си иска.
В противен случай търси къде е тоя кабел 4 квадрата и го закарай до печката - докато жилището още е в ремонт.
На този кръг с 4 квадрата сменяй предпазителя с 32А - едва ли ще натовари печката на 100%
Иначе не знам каква е печката но тези на 90 сантиметра не са много. Само да не е с индукционни котлони....
На тези комбинираните с ДТЗ предпазители щом изключва с жълтия бутон не го мисли.
:partyman:
P.S. Много поздрави на Румен и му кажи да не ти дупчи повече кабелите с перфоратора. :-D
valentino76bs - майстор
нед яну 05, 2020 7:05 pmhidrazin написа:
нед яну 05, 2020 5:35 pmНИК0013 написа:
Това е добре. Сменяш тоя дето е 40А с 50А предпазител и си в играта. За това няма никакъв проблем защото е след електромера.
По спомен предпазителя след ел. мера е тяхна собственост и няма право да пипа там и още повече да отваря таблото.
Гледам обаче ,че са отворили таблото което е съмнително или нямат акт 16 :?
hidrazin - майстор
пон яну 06, 2020 9:23 pmvalentino76bs написа:
По спомен предпазителя след ел. мера е тяхна собственост и няма право да пипа там и още повече да отваря таблото.
В случая закона не е много конкретен.
границата на собственост е изходящите клеми на средствата за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след тях предпазители или прекъсвачи
На повечето ми партиди имам достъп до предпазителя след електромера и мога да си го сменя.
Всички ЕРП-та не искат клиентите да имат достъп до бАшона преди електромера и клемите на електромера заради кражбите.
Обикновено не ги интересува какво се случва след клемите.
Но има табла където е "запечатан" и бАшона след електромера и до него имаш достъп само през прозорче през което да си го вдигнеш ако е паднал.
valentino76bs - майстор
пон яну 06, 2020 10:32 pmhidrazin написа:
пон яну 06, 2020 9:23 pmvalentino76bs написа:
В случая закона не е много конкретен.
границата на собственост е изходящите клеми на средствата за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след тях предпазители или прекъсвачи
На повечето ми партиди имам достъп до предпазителя след електромера и мога да си го сменя.
Всички ЕРП-та не искат клиентите да имат достъп до бАшона преди електромера и клемите на електромера заради кражбите.
Обикновено не ги интересува какво се случва след клемите.
Но има табла където е "запечатан" и бАшона след електромера и до него имаш достъп само през прозорче през което да си го вдигнеш ако е паднал.
Според мен тука точно с изходящият предпазител му ограничават мощноста която е заявена.Ако го промени си е чиста доза своеволие и на ерп няма много да му хареса.Като се има предвид ,че примерно от 7 до 15 киловата не означава непременно максималното въпреки, че мангизите са еднакви.
kozl - майстор
Основния въпрос беше защо не падат препазители от тези в ап.табло :?
И тогава ми хрумна хипотезата за заобикаляне на предпазителя, като примерно разменена фаза с нула. Късото м-у разменената фаза и защитен ЖЗ проводник. Така тока на късо съединение няма да протече през АП. На теория щом през ДТЗ протече несиметричен ток в бобините му в случай на разменена нула и фаза и ток през нулевата бубуна, то трябва да изключи. Така че теоретично късото при тази постановка трябва да е на някой от трите кръга без ДТЗ.
Така де фърлям боппф-ф-ф. Една бърза проверка с фазоуказателя ще отхвърли тази теоретична постановка. И тогава - защо не падат предпазителите в ап.табло :?
Или защо 40А препазител е "хванал" късото, а 25А го е пропущил :?

Относно подмяната на предпазители в ГРТ. Това дълга тема. Може би си е за отделна тема. Минал съм и при двата случая на недостатъчна и предостатъчна присъединителна мощност, при които от ЧЕЗ наложиха "цензура" на проектите, ограничавайки мощността на предпазителите към вътрешните обекти с партиди.
iliya_i - майстор
вт яну 07, 2020 7:48 amkozl написа:
Основния въпрос беше защо не падат препазители от тези в ап.табло :?
Тъй и не разбрахме, каква крива са тези в главното табло. Ако този, дето пада е случайно крива B?
Снимката на 63А много размазана.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: