Какво значи 10-12 градуса? Това е цифрова технология, а не аналогова. Не може да има 2 градуса разминаване. CR100 има точно 7 градуса хистерезис при подгряване на бойлера, няма 10, няма 12. За да не включва често трябва датчика да е в горната част на бойлера - така той по-малко се влияе от постъпващата студена вода и по-рядко се включва. При ЕКО режима на едноконтурен котел логиката е да се редуват по 10 минути(по спомен) Отопление и Подгряване на бойлер, та затова може би си останал с впечатление за 10-12 градуса хистерезис.
вт яну 07, 2020 9:28 pmLazarGanev написа:Не е верно това изобщо за ECO режима на едноконтурния вариант на котела. Това, което ти ми обясняваш за редуването през 10 минути бойлер / радиатори зависи от друга сервизна настройка в менюто на котела и тя се нарича "топла вода с приоритет". ECO режима си е съвсем друго и достатъчно ясно съм обяснил какво променя той. И да, има 10 / 12 градуса хистерезис, а не точно фиксирани 7 (макар на 7 градуса разлика никога да не се е палил) и този хистерезис зависи от това колко бързо се източва бойлера и с колко вряла вода се къпе човек. Ако се къпеш с яко усилен душ и с вряла вода хистерезиса скача на 12 градуса и обратно. Все пак сензора има малка инертност заради масивната месингова гилза, в която е напъхан.![]()
Какво значи 10-12 градуса? Това е цифрова технология, а не аналогова. Не може да има 2 градуса разминаване. CR100 има точно 7 градуса хистерезис при подгряване на бойлера, няма 10, няма 12. За да не включва често трябва датчика да е в горната част на бойлера - така той по-малко се влияе от постъпващата студена вода и по-рядко се включва. При ЕКО режима на едноконтурен котел логиката е да се редуват по 10 минути(по спомен) Отопление и Подгряване на бойлер, та затова може би си останал с впечатление за 10-12 градуса хистерезис.
Относно това къде трябва да е позициониран сензора - това няма нищо общо с проблема в случая и изобщо не е нужно да се коментира.
Аз тоя котел го имам от над година и половина и много добре знам как работеше и, че проблем в момента има. Не сериозно е да се дават коментари от типа "за да не пали често котела премести си датчика на друго място" + това този бойлер е многократно препоръчван от тебе в много теми и на много хора. Затова и го взех.
Утре и с майсторите ако така си говориме едва ли ще стигнем до консенсус. Най-много да си тръгнат без такса визитация...