• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Паркетчо
Мислех да си слагам ламинат върху стария буков паркет, но майсторите, които го слагаха казаха, че не е достатъчно равен(то си е така) и ми препоръчаха да си купя OSB плоскости! Но после ми казаха, че може и с ПДЧ. Дали ПДЧ 18мм е добре за основа под ламината? И кое би било по-добре 18мм ПДЧ или 12мм ОSB?
masteradmin - майстор
Е тука малко ме затрудни, аз личноп немога си го представя как върху паркета ще сложиш плоскости от ПДЧ или ОСВ. Нека първо да обясним какво е ОСВ - това са ориентирани частици и това им дава по висока натовареност, устойчивост и якост. Като има ОСВ, ОСВ2 и ОСВ3. Като ОСВ3 е влагоустойчив. Ами ако това някой обикновен човек ми го кажеше щях да се изненадам. Защото върху една плоскост да сложиш друга плоскост и от горе 3-та плоскост (това си е жив развъдник за хлебарки), пък и едва ли ще можеш добре да изравниш плоскостите. Иначе ako твърдо си решил едното или другото по добре ОСВ3 защото е влагоустойчиво. А всеки апартамент се наводнява чат пат, ако не той саседа ще помогне.

Прикачен файл

513.jpg
Ето как изглежда ОСВ
513.jpg (17.59 KиБ) Видяна 8024 пъти
Последна промяна от masteradmin на пон дек 12, 2005 8:28 pm, променено общо 1 път.
masteradmin - майстор
Имаше една статия на Knauf за изравняване на пода, специално за ламиниран паркет - утре ще я сканирам и ще я кача. Мисля че ще ти излезе най евтино пък и е специално за случая.
водят го сух под или нещо такова

Прикачен файл

knauf.jpg
knauf.jpg (33.89 KиБ) Видяна 8017 пъти

Прикачен файл

knauf1.jpg
knauf1.jpg (38.21 KиБ) Видяна 8017 пъти

Прикачен файл

knauf2.jpg
knauf2.jpg (7.62 KиБ) Видяна 8017 пъти
Гост
За поянение масивния паркет се маха слагат се плоскостите за да изравнят пода и отгоре се слагат плоскостите!
masteradmin - майстор
Неможе да излива каквото и да било заради влагата. Трябва да е нещо сухо. Обаче тези ПДЧ са на 18мм дебелина . Мисля че няма да е много равно с такива дебели плоскости. Докато OSB-то е о 9 до 25мм и с 9мм. може да направиш по плавен преход. Абе ваобще аз мразя ПДЧ - мале само как се раздува. А ако се наводниш пие вода като лудо и няма изсъхване.
Sphinx - специалист
Anonymous написа:
Еми излей някаква замазка
Трябва ми освен да бъде равно и по-високо ниво т.е 12-18мм замаска първо е много скъпо и второ ще съхме 10 дни сигурно!
Sphinx - специалист
masteradmin - относно твърдостта на ПДЧ-то какво ще кажеш?
masteradmin - майстор
Мисля, че в твоя случай твърдостта на ПДЧ въобще не е важна защото когато стъпваш товара се преразпределя върху целия под. На теб ти трябва просто нещо за пълнеж. Това на Knauf се казва "суха посипка" - единствения дефект, е че неможеш да стъпваш върху нея докато полагаш ламината. Тръгва се от вратата и се върви към ъглите. Но ако си си навил на пръста че ще го правиш с ПДЧ. ДЕЙСТВАЙ ПДЧ -то също ще стане.
  • 1
  • 2

Тема "OSB vs. ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: