Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djogobg - специалист
пет яну 17, 2020 3:05 pmmorfei1 написа:
Малко грешно се изразих.... четох го преди няколко дни ама не закон, а статия. Сега не мога да намеря новината и не се сещам точко къде я четох. Казано нократко, ставаше въпрос, че ЕС са гласували нещо си с което вече, потребители на Топлофикация, които вече не са нейни абонати, не са длъжни да плащат няква такса тръби ли е, не знам си какво. С това нещо което са приели, Топлофикация нямало как да задължи, някой с нещо си и т.н.т след като не са им абонати. Това което е приело ЕС, не е конкретно към Топлофикация и за нея, но я касае понеже не може да извива ръцете на бившите си абонати. Общо взето за това ставаше въпрос в статията. Интересното е, че сега като се опитвам да го намера, намирам някви новини от края на миналата година, където Съдът на ЕС се е произнесъл, точно обратното.... :roll: чак пък толкова наобратно ли да съм чел тази статия..... възможно е щот принципно не ме засяга :?
Ей така тръгват fake news.... после ще се окаже, че не било прието от Европейският съюз, ами било обсъждано от управляващата коалиция. И не било за топлофикация, ами било за заводите за цимент, примерно... Разрови се и намери материали и ги покажи, защото иначе си е точно пропаганда това, което правиш!
morfei1 - специалист
вай, вай, вай..... публично ли да се извиня на Топлофикаця :prayer: ?
andy_forresite - майстор
Спокойно. Никой не е платил за нещо, за което не е трябвало. Стават обърквания.
Да попитам докъде стигна своебразния ремонт и има ли топло към момента :) Развитие по слабо нагряващите се радиатори?
nicktodorov - помощник
пет яну 17, 2020 7:20 pmandy_forresite написа:
...Да попитам докъде стигна своебразния ремонт и има ли топло към момента :) Развитие по слабо нагряващите се радиатори?
Май има подобрение, но искам да мине и нощта преди да правя заключения.
След пускането на парното всичко ми беше развито докрай + лирата на половина. Радиаторите са осезаемо по-горещи от преди.

Да използвам случая и да питам:
Като сметки към Топлофикация ще има ли разлика, ако нощем от 23ч до 7ч намалявам от 24 на 19 градуса спрямо това да ги държа постоянно на 24?
Или разликата ще е прекалено малка, за да си рискувам комфорта и може би тормозенето на системата да вдига отново температурата сутрин?
morfei1 - специалист
Ако ти е комфортно на 24C, няма как да ти е комфортно на 19C. Едно спрямо друго... на 19C все едно нямаш парно.... Като ти затворят главите на 24C с задание 19C ще заемат да отварят след няколко часа и ще усетиш хладината - дискомфорт.

Квото спестиш от поддържането на 19C, после ще си го наваксаш, докато пак вдигнеш 24C. Градус са сваля лесно, ма са качва трудно.
nicktodorov - помощник
Да, и аз така мисля.
Нали така казват и за климатиците - по-лесно и с малко енергия се поддържа вече достигната температура.
Преди години в ЕПК блок винаги държах само на 5.
Ама сега се зачудих.
Първо защото тия умни глави така препоръчват (нощем като спиш да охлажда).
И второ, защото този апртамент е двойно по голям от ЕПК-то и нямам още предства дали няма да се озъбя като докде изравнителната сметка на лято.
kozl - майстор
пет яну 17, 2020 1:48 pmmorfei1 написа:
пет яну 17, 2020 1:04 pmnicktodorov написа:

Обаче като слязохме в абонатната, взеха да говорят, как всичко си било в норма, водата от Топлофикация била 70 градуса.
Пипаха нещо по таблото за управление, казаха, че вдигнали малко някаква крива. Ако правилно съм видял, смениха нещо от 22 на 24.
Е, кви са тия норми? 70C къде точно в топлофикация е водата, уточниха ли? Щот в абонатната ви измерено с техните си уреди водицата е 60C, а горе на твоят етаж колко е? Нещо ме кара да си мисля, че по-малко от 60C :roll:

Те топлофикация май лека полека започват да минават в нискотемпературен режим на отопление. Явно са чули че е модерно и много по икономично. Ма първо да предупредят потребителите си за да си преоразмерят правилно радиаторите, щот на 55-60C водица си трябват добре преоразмерени радиатори за да топлят, пък нека да не са целите топли.

Тъпанарщината по наща татковина е нявсякъде, особенно в големите "предприятия" монополисти. Вкараха им закон, потребители които са откачени от тях, да не плащат задължителната до момента такса тръби от нова година, и ся се чудят как да наваксат загубите. Някъв умен главунчо е преценил, че като бутнат 5 - 10C надолу и ще ударят великата икономия и ще компенсират загубите. Аман от тънки сметки :oops:
morfei1 от колко години имаш наблюдения в-у топлопреносната мрежа на Топлюфикация?
Аз поне от 10 г. съм отговорник на абонатна станция в наша сграда. Тази година Т на ТЕЦ топлоносителя са завишени спрямо миналите години.
Защо ли :? Вероятно по причина на глобалното затопляне сега студените дни намаляха, а в други години вероятно енергията не достигаше и се прилагаше редуциране, като основно водата в ТЕЦ топлоносителя при атмосферни Т около и над нулата беше 60 градуса или даже и 55. Та понеже пишеш за нискотемпературен режим, то "постепенно" не се връзва. Това отдавна се прилага, а пък тази година съм изненадан, но явно има причина да задигат Т :?
А ето какво пише Наредба 15:
Наредба №15 за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия
Глава пета
АБОНАТНИ СТАНЦИИ
Раздел I
Определения и регулиране
Чл. 165. При построяване на температурния график температурата на външния въздух в началото и в края на отоплителния сезон се приема +12 °C, температурата на въздуха в сградата се приема, както следва:
за жилищни сгради - +20 °С, за производствени сгради - +18 °С, за общи мрежи на жилищни и производствени сгради - +20 °С, независимо от съотношението на топлинните товари.
andy_forresite - майстор
За спалните може да зададеш график в 22 часа да е 20 гр. Щом там е 24° в 21:59 ч минута по-късно главата ще затвори радиатора. Двадесетте градуса ще са факт да кажем в 4:00 часа. Значи 6 часа си в икономи моуд - ще платиш по-малко.
За другите стаи спокойно задай 21 за време час преди отиването по леглата и час преди ставане.
Опитай, виж как се получава и ако искаш променяй.

Задължително ако държиш 24 непрекъснато ще е по-скъпо.
Antonii - майстор
Температурата на топлоноситела от всеки ТЕЦ е нормативно определена и зависи от тази на околната среда.
Такива своеволия за понижаването и, при доказване подлежат на санкции.
bobivg - специалист
пет яну 17, 2020 9:07 pmnicktodorov написа:
Да, и аз така мисля.
Нали така казват и за климатиците - по-лесно и с малко енергия се поддържа вече достигната температура.
Преди години в ЕПК блок винаги държах само на 5.
Ама сега се зачудих.
Първо защото тия умни глави така препоръчват (нощем като спиш да охлажда).
И второ, защото този апртамент е двойно по голям от ЕПК-то и нямам още предства дали няма да се озъбя като докде изравнителната сметка на лято.
Въобще не трябва да правиш аналогия с климатиците и кое е по-добре при тях.
Предпоставка да се озъбиш от сметката имаш, ама то най вече зависи и какви са ти очакванията.
1. Държиш високи температури 24/7 - тотално безсмислено да имаш такива глави и да ги държиш на едно и също задание.
2. Слабо населена сграда - топлиш съседни имоти косвено, ама техните топломери не се въртят.
3. По малко топлещи се в сградата означава и загубите в разпределителна мрежа (от общия топломер до индивидуалните топломери), че ще си я поделите по-малко хора. Тези загуби са почти константа независимо дали се топлят 10 или 20 апартамента.
В изолирани сгради, ако всичките или повечето се топлят сметките са добри, обаче с течение на времето все се намира някой дето се мисли за по-хитър от другите, повлича друг след него и постепенно нещата се влошават. Фасадите се превръщат в бръмчалници с духалки, сметки пак ще са толкова или малко по-високи за сметка на драстично по-лошия комфорт.
От два отоплителни сезона под нас целия етаж не се топли. Енергията само за парното която изразходвам се дигна с над 40% за тези години, това не е проблем не ме е съборила. Тая година есента се върнаха и си викам добре ще ми паднат малко загубите. Ама те хитри - щели да се топлят с климатици да им ..... майката. Я спестят за нови машини като се счупят тези я и за толкоз няма да има.

Тема "Изведнъж радиаторите спряха да загряват достатъчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: