Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Termodinamik - напреднал
Здравейте колеги ползвам втора година турски котел sowilo или термо динамик 47. Кв.по руските саитове та по темата бях на калибровани въглища бобов дол ужас голяма трагедия много шлака и пепел .сега ползвам слънчогледови палети 4ри чувала по 15к.за 24ч. 50гр.на водата къщата е на 3 етажа около 260кв. Без изолация с пвц дограма
fbr - майстор
Не можах да разбера, оплакваш ли се или се хвалиш.
шоп - майстор
нед яну 19, 2020 8:08 pmTermodinamik написа:
бях на калибровани въглища бобов дол ужас голяма трагедия много шлака и пепел
Нормално, ако са ти пробутали пернишки вместо бобовдол.

Пробай донбас и ще забравиш прелетите.
pechkata - специалист
нед яну 19, 2020 8:08 pmTermodinamik написа:
Здравейте колеги ползвам втора година турски котел sowilo или термо динамик 47. Кв.по руските саитове та по темата бях на калибровани въглища бобов дол ужас голяма трагедия много шлака и пепел .сега ползвам слънчогледови палети 4ри чувала по 15к.за 24ч. 50гр.на водата къщата е на 3 етажа около 260кв. Без изолация с пвц дограма
Хвърляй си шапката и викай ура - миналата зима горях по 4 чувала Керпеденски пелети на 24 ч. и топлих 120 кв. ... :supz:
Здравейте,

Имам няколко питанки и нужда от помощ :)

1. Отоплявам къща около 140 квадрата на 2 етажа (общо 140 2та етажа) и приземен с гаражи от около 100 кв. Температурата на живущите етажи е 22-23гр а долу радиаторите са на първа степен и държи около 16гр.

2. Къщата има изолация върху стара мазилка от 5см стиропор. С термокамера показа, че загубите не са големи и изолацията си върши ок работата. На последния етаж имам вата под окачения таван. На теория има и вата на покрива, но къщата не е строена от нас и няма как да знаем. Равизия на покрива няма.

3. Горелката е B-Max 25, котела е кобиниран и може да гори всичко.

4. Разход със стаен термостат е 3.5 чувала на ден.

5. Пелетите са хубави. Цяла седмица не чистя котела и вадя прах като графит ситен. Няма шлака, няма нищо.

6. Локация София. Височина 700м

7. Когато котел спре, къщата губи около 0.5 градуса на час, час и малко.

8. Радиаторите са с термовинтили. В спалните на 4. В коридорите на 3 и в хола на 5 (там има стаен термостат)

9. Дограма - 5 камерна. 2ен стъклопкен. Има леко компрометиране на няколко стъклопакета, но не е нещо драматично.

И тук идват питанките:

1. Според мен разхода е висок. Зимата е топла. При едни -10 градуса ще отиде на 5 чувала.

2. Теморстата е ON/OFF И изключва котела, когато в хола температурате достигне зададената. Температурата на водата пада и котела се включва едва, когато термостата му каже (когато температурата в хола падне с 0.2гр от зададената) Не е ли по-добре да си стои в модулация и да поддържа темп на водата? Едни ''умни'' теморглави биха била по-добър вариант в тази ситуация според мен.

3. От настройки не разбирам. Има ли колеги от София, които да ударят едно рамо? Естествено ще си заплатя за услугата.

Благодаря предварително.
kalin72 - майстор
Абсолючно същото положение е и при мен :) Само дето горелката ми е Грейко20 и изолацията е вътрешна, вата под гипсокартон. А, и не съм в София, а н.в. е 750 м.

Според мен при минус 10 няма да достигнеш 5 чувала дневно. Защо, защото моят разход е 4 чувала дневно без голямо значение колко градуса е навън- дали е 0 или е минус 15 - вероятно и малкото изолация, дето я имам, си върши работата :)
Умните термоглави не виждам как точно ще помогнат, според мен със стайния термостат си ОК, така е и при мен, доволен съм.
Но да чуем и по-запознатите, може пък да съм на тотално грешен път :)
andy_forresite - майстор
След като е топла била зимата не се мъчете с тези пелети.
Значи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°С :roll: Има един съфорумник с италианска пелетна камина, който беше направил камината да запали, да достигне към 60 гр на водата и да мине в гасене. И така по не знам колко пъти на ден. На фона на този температурен контрол твоят направо е ЦВЕТЕ. Но въпреки това не е добре. Няма смисъл от тази съвсем кратичка пауза. За мен всичко под 4 часа пауза е безсмислено.
Не е необходимо термоглавите да са умни. Има механични, от глупавите, който поддържат веднъж достигнатата стайна температура. Казват че подминават заданието с 1-1,5 градуса. А нека ми е топло, пък да си подминават зададената :)
Проблемите изглеждат два - странната горелка и комбинирания котел. Двете заедно са нискоефективни. От тук ти е големия разход.
kalin72 - майстор
Анди, нещо не си прочел какво е писал колегата, а и аз :) Или си прочел, ама си го разбрал не както трябва :)
Само ще коментирам
Значи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°С
Термостат на 23 градуса, в къщи става 23.2 градуса, горелката спира. Обаче системата е инертна, та вдига още 0.5, че и 1 градус отгоре. Къщата след 2-3 часа изстива до 22.8, горелката пали до достигане на 23.2 градуса, и така.
Къде тук е проблема, според теб? Че пали/гасне толкова често ли? 6-8 пъти в денонощие? Защо е проблем това?
пон яну 20, 2020 3:55 pmkalin72 написа:
Анди, нещо не си прочел какво е писал колегата, а и аз :) Или си прочел, ама си го разбрал не както трябва :)
Само ще коментирам
Значи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°С
Термостат на 23 градуса, в къщи става 23.2 градуса, горелката спира. Обаче системата е инертна, та вдига още 0.5, че и 1 градус отгоре. Къщата след 2-3 часа изстива до 22.8, горелката пали до достигане на 23.2 градуса, и така.
Къде тук е проблема, според теб? Че пали/гасне толкова често ли? 6-8 пъти в денонощие? Защо е проблем това?
Да, така работи. Иначе котела за 24ч (19.01 03:00 - 20.01 03:00) е работил общо 12.5 часа. Останалите е бил изключен. 8 пъти се е изключил/включил за 24ч. Относно термоглавите - искам през деня да е 23 градуса в хола а вечер докато спим да е 21 (ест от идея за икономия :roll:).

Защо горелката да е странна? B-max 25. Уж ми я продадоха като читава марка.
marianskia - помощник
пон яну 20, 2020 4:11 pmCoccolino написа:
пон яну 20, 2020 3:55 pmkalin72 написа:
Само ще коментирам
Да, така работи. Иначе котела за 24ч (19.01 03:00 - 20.01 03:00) е работил общо 12.5 часа. Останалите е бил изключен. 8 пъти се е изключил/включил за 24ч. Относно термоглавите - искам през деня да е 23 градуса в хола а вечер докато спим да е 21 (ест от идея за икономия :roll:).

Защо горелката да е странна? B-max 25. Уж ми я продадоха като читава марка.
Защо като имаш терми глави не пробваш да изключиш ст термостат и да караш на терми глави при нужда намалял мощността на грешката

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: