Здравейте колеги ползвам втора година турски котел sowilo или термо динамик 47. Кв.по руските саитове та по темата бях на калибровани въглища бобов дол ужас голяма трагедия много шлака и пепел .сега ползвам слънчогледови палети 4ри чувала по 15к.за 24ч. 50гр.на водата къщата е на 3 етажа около 260кв. Без изолация с пвц дограма
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Termodinamik
- напреднал
4600 мнения в "Разход на пелети!"
шоп
- майстор
нед яну 19, 2020 8:08 pmTermodinamik написа: бях на калибровани въглища бобов дол ужас голяма трагедия много шлака и пепелНормално, ако са ти пробутали пернишки вместо бобовдол.
Пробай донбас и ще забравиш прелетите.
pechkata
- специалист
нед яну 19, 2020 8:08 pmTermodinamik написа: Здравейте колеги ползвам втора година турски котел sowilo или термо динамик 47. Кв.по руските саитове та по темата бях на калибровани въглища бобов дол ужас голяма трагедия много шлака и пепел .сега ползвам слънчогледови палети 4ри чувала по 15к.за 24ч. 50гр.на водата къщата е на 3 етажа около 260кв. Без изолация с пвц дограмаХвърляй си шапката и викай ура - миналата зима горях по 4 чувала Керпеденски пелети на 24 ч. и топлих 120 кв. ...

Здравейте,
Имам няколко питанки и нужда от помощ
1. Отоплявам къща около 140 квадрата на 2 етажа (общо 140 2та етажа) и приземен с гаражи от около 100 кв. Температурата на живущите етажи е 22-23гр а долу радиаторите са на първа степен и държи около 16гр.
2. Къщата има изолация върху стара мазилка от 5см стиропор. С термокамера показа, че загубите не са големи и изолацията си върши ок работата. На последния етаж имам вата под окачения таван. На теория има и вата на покрива, но къщата не е строена от нас и няма как да знаем. Равизия на покрива няма.
3. Горелката е B-Max 25, котела е кобиниран и може да гори всичко.
4. Разход със стаен термостат е 3.5 чувала на ден.
5. Пелетите са хубави. Цяла седмица не чистя котела и вадя прах като графит ситен. Няма шлака, няма нищо.
6. Локация София. Височина 700м
7. Когато котел спре, къщата губи около 0.5 градуса на час, час и малко.
8. Радиаторите са с термовинтили. В спалните на 4. В коридорите на 3 и в хола на 5 (там има стаен термостат)
9. Дограма - 5 камерна. 2ен стъклопкен. Има леко компрометиране на няколко стъклопакета, но не е нещо драматично.
И тук идват питанките:
1. Според мен разхода е висок. Зимата е топла. При едни -10 градуса ще отиде на 5 чувала.
2. Теморстата е ON/OFF И изключва котела, когато в хола температурате достигне зададената. Температурата на водата пада и котела се включва едва, когато термостата му каже (когато температурата в хола падне с 0.2гр от зададената) Не е ли по-добре да си стои в модулация и да поддържа темп на водата? Едни ''умни'' теморглави биха била по-добър вариант в тази ситуация според мен.
3. От настройки не разбирам. Има ли колеги от София, които да ударят едно рамо? Естествено ще си заплатя за услугата.
Благодаря предварително.
Имам няколко питанки и нужда от помощ

1. Отоплявам къща около 140 квадрата на 2 етажа (общо 140 2та етажа) и приземен с гаражи от около 100 кв. Температурата на живущите етажи е 22-23гр а долу радиаторите са на първа степен и държи около 16гр.
2. Къщата има изолация върху стара мазилка от 5см стиропор. С термокамера показа, че загубите не са големи и изолацията си върши ок работата. На последния етаж имам вата под окачения таван. На теория има и вата на покрива, но къщата не е строена от нас и няма как да знаем. Равизия на покрива няма.
3. Горелката е B-Max 25, котела е кобиниран и може да гори всичко.
4. Разход със стаен термостат е 3.5 чувала на ден.
5. Пелетите са хубави. Цяла седмица не чистя котела и вадя прах като графит ситен. Няма шлака, няма нищо.
6. Локация София. Височина 700м
7. Когато котел спре, къщата губи около 0.5 градуса на час, час и малко.
8. Радиаторите са с термовинтили. В спалните на 4. В коридорите на 3 и в хола на 5 (там има стаен термостат)
9. Дограма - 5 камерна. 2ен стъклопкен. Има леко компрометиране на няколко стъклопакета, но не е нещо драматично.
И тук идват питанките:
1. Според мен разхода е висок. Зимата е топла. При едни -10 градуса ще отиде на 5 чувала.
2. Теморстата е ON/OFF И изключва котела, когато в хола температурате достигне зададената. Температурата на водата пада и котела се включва едва, когато термостата му каже (когато температурата в хола падне с 0.2гр от зададената) Не е ли по-добре да си стои в модулация и да поддържа темп на водата? Едни ''умни'' теморглави биха била по-добър вариант в тази ситуация според мен.
3. От настройки не разбирам. Има ли колеги от София, които да ударят едно рамо? Естествено ще си заплатя за услугата.
Благодаря предварително.
kalin72
- майстор
- На линия
Абсолючно същото положение е и при мен
Само дето горелката ми е Грейко20 и изолацията е вътрешна, вата под гипсокартон. А, и не съм в София, а н.в. е 750 м.
Според мен при минус 10 няма да достигнеш 5 чувала дневно. Защо, защото моят разход е 4 чувала дневно без голямо значение колко градуса е навън- дали е 0 или е минус 15 - вероятно и малкото изолация, дето я имам, си върши работата
Умните термоглави не виждам как точно ще помогнат, според мен със стайния термостат си ОК, така е и при мен, доволен съм.
Но да чуем и по-запознатите, може пък да съм на тотално грешен път

Според мен при минус 10 няма да достигнеш 5 чувала дневно. Защо, защото моят разход е 4 чувала дневно без голямо значение колко градуса е навън- дали е 0 или е минус 15 - вероятно и малкото изолация, дето я имам, си върши работата

Умните термоглави не виждам как точно ще помогнат, според мен със стайния термостат си ОК, така е и при мен, доволен съм.
Но да чуем и по-запознатите, може пък да съм на тотално грешен път

andy_forresite
- майстор
След като е топла била зимата не се мъчете с тези пелети.
Значи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°С
Има един съфорумник с италианска пелетна камина, който беше направил камината да запали, да достигне към 60 гр на водата и да мине в гасене. И така по не знам колко пъти на ден. На фона на този температурен контрол твоят направо е ЦВЕТЕ. Но въпреки това не е добре. Няма смисъл от тази съвсем кратичка пауза. За мен всичко под 4 часа пауза е безсмислено.
Не е необходимо термоглавите да са умни. Има механични, от глупавите, който поддържат веднъж достигнатата стайна температура. Казват че подминават заданието с 1-1,5 градуса. А нека ми е топло, пък да си подминават зададената
Проблемите изглеждат два - странната горелка и комбинирания котел. Двете заедно са нискоефективни. От тук ти е големия разход.
Значи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°С

Не е необходимо термоглавите да са умни. Има механични, от глупавите, който поддържат веднъж достигнатата стайна температура. Казват че подминават заданието с 1-1,5 градуса. А нека ми е топло, пък да си подминават зададената

Проблемите изглеждат два - странната горелка и комбинирания котел. Двете заедно са нискоефективни. От тук ти е големия разход.
kalin72
- майстор
- На линия
Анди, нещо не си прочел какво е писал колегата, а и аз
Или си прочел, ама си го разбрал не както трябва 
Само ще коментирам
Къде тук е проблема, според теб? Че пали/гасне толкова често ли? 6-8 пъти в денонощие? Защо е проблем това?

Само ще коментирам
Значи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°СТермостат на 23 градуса, в къщи става 23.2 градуса, горелката спира. Обаче системата е инертна, та вдига още 0.5, че и 1 градус отгоре. Къщата след 2-3 часа изстива до 22.8, горелката пали до достигане на 23.2 градуса, и така.
Къде тук е проблема, според теб? Че пали/гасне толкова често ли? 6-8 пъти в денонощие? Защо е проблем това?
пон яну 20, 2020 3:55 pmkalin72 написа: Анди, нещо не си прочел какво е писал колегата, а и азДа, така работи. Иначе котела за 24ч (19.01 03:00 - 20.01 03:00) е работил общо 12.5 часа. Останалите е бил изключен. 8 пъти се е изключил/включил за 24ч. Относно термоглавите - искам през деня да е 23 градуса в хола а вечер докато спим да е 21 (ест от идея за икономияИли си прочел, ама си го разбрал не както трябва
Само ще коментирамЗначи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°СТермостат на 23 градуса, в къщи става 23.2 градуса, горелката спира. Обаче системата е инертна, та вдига още 0.5, че и 1 градус отгоре. Къщата след 2-3 часа изстива до 22.8, горелката пали до достигане на 23.2 градуса, и така.

Защо горелката да е странна? B-max 25. Уж ми я продадоха като читава марка.
marianskia
- помощник
пон яну 20, 2020 4:11 pmCoccolino написа:Защо като имаш терми глави не пробваш да изключиш ст термостат и да караш на терми глави при нужда намалял мощността на грешкатапон яну 20, 2020 3:55 pmkalin72 написа: Анди, нещо не си прочел какво е писал колегата, а и азДа, така работи. Иначе котела за 24ч (19.01 03:00 - 20.01 03:00) е работил общо 12.5 часа. Останалите е бил изключен. 8 пъти се е изключил/включил за 24ч. Относно термоглавите - искам през деня да е 23 градуса в хола а вечер докато спим да е 21 (ест от идея за икономияИли си прочел, ама си го разбрал не както трябва
Само ще коментирамЗначи къщата изстива с половин градус на час, а горелката влиза в запалване при спадане на температурата с 0,2°СТермостат на 23 градуса, в къщи става 23.2 градуса, горелката спира. Обаче системата е инертна, та вдига още 0.5, че и 1 градус отгоре. Къщата след 2-3 часа изстива до 22.8, горелката пали до достигане на 23.2 градуса, и така.
Къде тук е проблема, според теб? Че пали/гасне толкова често ли? 6-8 пъти в денонощие? Защо е проблем това?).
Защо горелката да е странна? B-max 25. Уж ми я продадоха като читава марка.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература