• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
янко - специалист
Не знам,предполагам е р22,климатика е модел около 92г.на табелката пише само че е 610гр.Ако топлообменника е преоразмерен проблем ли ще е?Шарпа стои разглобен със събран фреон,и искам да пробвам с него,и по късно евентуално с по мощен.В момента се отоплявам с вградена камера прити с водна риза,лошото е че я вградих така че монтажа на топлообменника ще е приключение,и ако стане някой фал ще е голяма мъка
andy_forresite - майстор
12000 бту е. Не виждам защо да не стане с този топлообменник, който си си избрал.
По-важният въпрос е какво ще се иска от шарпа. Това, че е успявал да отоплява стая без топлоизолация при така описаните условия, не означава че ще може да отоплява повече от две такива, но вече топлоизолирани стаи и то съседни. 3.6 киловата при +7° външна и +20° вътрешна температура са малка мощност. Някой може да каже, че отоплява успешно 100 квадрата апартамент, но мощността си е малка. Вградената камина Прити същите помещения ли отоплява в момента? 1 кг дърва на час теоретично отдават 4 киловата, а тук имаш 3.6 и то не винаги. Също теоретично при -7°С мощността на дванадесетката ще падне на 2 kw, а стаите ще искат почти двойно на това, което са искали при +7/+20 гр (когато шарпчето е 3.6 киловата).
Защо се притесняваш от вграждането на камината? Топлообменникът с разширителен съд, циркулационна помпа и тръбите може да се монтират в съседство на камината. Без това топлообменникът нито ще загрява камината, нито камината има работа да загрява топлообменника. Това е отделен топлоизточник, който трябва да се отдели от притито чрез кранове - или ще гори камината, или ще работи шарпа. Радиаторите трябва да са големички поради работната температура на климатика като ТП. Щом 40-42 гр вода от камината отопляват друга отделна стая, ще може и с ТП с вода със същата температура.
янко - специалист
Шарпчето се надявам да топли водата до 35-40градуса,и притито обикновено го държа на 45-50градуса,в къщи температурата е 21-22гр, големите студове пада и до 19,но гори около 5-6 часа на ден.Имам 2 тенекиени радиатора 110х 60см,един алуминиев 10 ребра на 60 и лира в банята,бойлера е със серпентина,но го топля на ток,в хола е само камината,но и там ще сложа радиатор.Топлообменника смятам да го свържа последователно на камината,за да не усложнявам системата допълнително защото може да се наложи и жената да превключва.Когато полагах тръбите направих голяма грешка че не предвидих хидро бокс,и всичко е вградено с камината и е много гадно за работа.Топлообменника какъв да е,ако сложа нещо 5-6кв проблем ли ще е?Каори 040 18ц май е точно за шарпчето,24ц идва доста по мощен,но по нататък ако сложа по мощен климатик ще е добър
шоп - майстор
+1 за по-големия топло обменник, даже ако имаш място погледни и серията 095

По-високите топлообменници са по-ефективни
kuuuuuul - майстор
Хора, много се туткате и премисляте нещата.Разберете че по добро от ТП за сега няма,а докато се чудите нещата поскъпват драстично.Ето моята ТП преди 6г я купих за 1800Е с доставката до тук,а сега струва вече 3000Е.Разход от 2кв на час минавам рядко когато тем. паднат под -5гр, но повече от 2.6кв не съм имал разход.Аз вече и спрях да пиша във форума защото реших че е безмислено.
https://www.ebay.de/itm/Meeting-MD50D-L ... niTvuGzj3g
янко - специалист
Мотам се,още не мога да реша какъв топлообменник,и дали да е вътре или вънка във външното тяло
шоп - майстор
пон яну 20, 2020 4:34 pmянко написа:
и дали да е вътре или вънка във външното тяло
Ако е вътре топлозагубите са по-малки и може да работиш с вода.
omegaart - напреднал
няма абсолютно никаква полза томпообменика да е навън , само минуси има.
Virtex - майстор
пон яну 20, 2020 3:31 pmkuuuuuul написа:
Хора, много се туткате и премисляте нещата.Разберете че по добро от ТП за сега няма,а докато се чудите нещата поскъпват драстично.Ето моята ТП преди 6г я купих за 1800Е с доставката до тук,а сега струва вече 3000Е.Разход от 2кв на час минавам рядко когато тем. паднат под -5гр, но повече от 2.6кв не съм имал разход.Аз вече и спрях да пиша във форума защото реших че е безмислено.
Заглавие: Термопомпа phoenix
Имам няколко въпроса, ако ти се занимава да отговориш:
1. Доставката, макар и преди време директно от Германия ли е било или с фирма куриер ?
2. Как стои въпроса с пускането в експлоатация ?
3. С "добрия" фреон ли е (предполагам този в описанието)
4. защо да е безсмислено писането във форума ?
kuuuuuul - майстор
пон фев 10, 2020 2:12 pmVirtex написа:
Заглавие: Термопомпа phoenix
Имам няколко въпроса, ако ти се занимава да отговориш:
1. Доставката, макар и преди време директно от Германия ли е било или с фирма куриер ?
2. Как стои въпроса с пускането в експлоатация ?
3. С "добрия" фреон ли е (предполагам този в описанието)
4. защо да е безсмислено писането във форума ?
Тогава аз си наех куриера защото намерих по евтино от тях,но сега и техния е горе долу толкова.
Пускането си е от мене самостоятелно.
С фреона с който е написано.
Не ми се пише щото хората не четат или не вярват на написаното.Ако има конкретни въпроси ще отговаря.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: