• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Lisko - майстор
Вече са писали, но не боли глава да се повтори и потрети.
Железото зад диска - НЕ СЕ МАХА! Без него, дъската може да отскочи с такава сила че
не ща да си представям последствията. И става адски бързо. Няма време за реакция.
Един смелчага го беше демонстрирал в тубата.

Сега, вярно е че може да видиш някои уважавани дърводелци-влогъри да работят без желязото,
но ние не сме стигнали техния опит и възможности за преценка и по-добре да караме по-безопасно.

Не си спомням някога да ми е пречело че е там. Дори когато правиш канали. Просто си го сложи веднъж за винаги в
по-долното положение (така че да не пречи при канали) и си остава така завинаги. Режи го само ако няма по-интелигентен начин.
При мен има, но не знам дали на всички има.
Chefo77 - майстор
Те специалистите режат и с шлайф без предпазител (редовно ги гледам по разни предавания, при това далеч не български) и с дискове за дърво ... и по някое време цъфват в спешното ...
Глупостта е безгранична.
moarein - специалист
Далеч съм от мисълта да махам "железото", не ме разбирайте погрешно.
Даже нЕма нужда да го режа - махнал планките и го разчовърках - оказа се, че може да се бутне надолу - реално сега е на около 3мм под диска.
За кик-бака знам - ял съм това дърво в по малки мащаби с малкия циркуляр :)))

Кажете за аспиратора моля - заслучават ли си купешките модели или да мисля нещо "направи си сам" :)
Buliviv - специалист
пет яну 31, 2020 4:41 amLisko написа:
Режи го само ако няма по-интелигентен начин.
При въпросния Бош PTS 10 няма друг вариант освен рязане. За другите машини не съм запознат.
П. Петков - специалист
пет яну 31, 2020 10:22 amBuliviv написа:
пет яну 31, 2020 4:41 amLisko написа:
Режи го само ако няма по-интелигентен начин.
При въпросния Бош PTS 10 няма друг вариант освен рязане. За другите машини не съм запознат.
Носачът на предпазителя зад диска има втора фунция и се нарича "разцепващ нож". Той не позволява процепът на вече отрязания материал да се събере, при което би могло да се получи заклинване в задната част на диска, съответно опасно повдигане и завъртване на детайла в посока на оператора. Центърът на въртене съвпада с предния край на плота на машината. Дебелината на разцепващия нож трябва да е равна на ширината на твърдосплавните видиеви зъби или на чапраза на диска. Проблемът при евтините машини е, че ножът е тесен, може да се накланя наляво или надясно, започвайки от основата си, при което ще спира достигналия до него преден край на разрязвания детайл. Проблем също е, че не винаги е монтиран точно в равнината на диска (Както се казва префъцунено и "понаучно му" - не е компланарен на диска). При рязането на различни дървени материали има ефект на еластичност, при който процепът се стеснява след рязането, като ширината му става по-малка от тази на чапраза или от размера на видиевите зъби. Еластичността е различна и зависима от направлението на рязане спрямо ориентацията на влакнестата дървесна структура. При по-влажен материал еластичността е по-голяма. При материали като ПДЧ, ОСБ, хидрофобен шперпалт и прочее еластичност няма. При качествените машини предният ръб на разцепващия нож има двустранна фаска, служеща за подвеждане на вече разрязания материал, с което се компенсира ефектът на еластичност.
Махането на този разцепващ нож води до инциденти. Работата с предпазни очила също е задължителна! (Вижте послеписа!)

P.S.
Дърводелецът бай Димитър от село Байлово - Софийско (Лека му пръст!) казваше:
"Дърводелец с десет пръсти на ръцете няма, но само с едно око има!"
Последна промяна от П. Петков на вт фев 04, 2020 10:17 pm, променено общо 2 пъти.
shotik - майстор
Как му е фамилното име на този бай Димитър? Майка ми пита , затова пиша.

Защото аз познавах бай Спас Николов Бежанеца, от Байлово, живееше в София на ул Плакалница до 44 училище, имаше си голяма работилница и си беше с ДЕСЕТ пръста !
П. Петков - специалист
вт фев 04, 2020 8:59 pmshotik написа:
Как му е фамилното име на този бай Димитър? Майка ми пита , затова пиша.

Защото аз познавах бай Спас Николов Бежанеца, от Байлово, живееше в София на ул Плакалница до 44 училище, имаше си голяма работилница и си беше с ДЕСЕТ пръста !
Не помня фамилията на бай Димитър, но беше добър човек и много отзивчив, а ние около него бяхме много млади.
От старите майстори научавахме много неща, а от университета не толкова.
Имахме работилница към конструкторското бюро, в която имаше шлосер и стругар.
От шлосера - бай Грозьо, научих как се пробива кръгъл отвор в ламарина държана само с ръка, без отворът да става на триъгълник, като се ползва обикновено свредло, незаточено "цигански".
Преди пробиването, между свредлото и ламарината се поставя сгъната на две шкурка, като сгъването е с посока на абразивните зърна към ламарината и свредлото. Шкурката трябва да е по-едрозърнеста - примерно 60-80. Отворът се пробива, като свредлото притиска шкурката към ламарината и я пробива заедно с нея. Учудващо е, че се получава кръгъл отвор!
Стругарят, карайки ни да му помагаме, като държим някой детайл, ни казваше:
"Какъв железар ще стане от теб, след като не можеш да стиснеш колкото едно менгеме!" :)
moarein - специалист
Здравейте отново!
Захванах се да си направя нещо като работна станция.
Плана е - циркуляра от ляво - фреза от дясно.
Фрезата си е реално оберфрезата на Парксайд от ЛИДЛ, която ще обърна наобратно, като повдигането ще е с крик жаба.
Засега е готова основата - трябва да я нивелирам точно, преди да продължа нагоре.
Кутията за фрезата идва твърде висока - предвидил съм и пводигане на циркуляра но и той ще дойде много високо, така че чертежа е просто информативен.
Прикачен файл:
12.jpg
Прикачен файл:
13.jpg
Прикачен файл:
14.jpg
Прикачен файл:
15.jpg
Прикачен файл:
16.jpg
moarein - специалист
Прикачен файл: